
- درست پس از اعمال تحریمهای آمریکا، که هدف آن محدود کردن دسترسی ایران به دلار آمریکا است، گزارشهایی منتشر شده و در آنها ادعا شده است که تهران توسعهی پروژهی رمزارز ملی را سرعت میبخشد. مقامات جمهوری اسلامی ایران معتقدند که انتشار سکههای دیجیتالی ملی میتواند به ایران در دور زدن تحریمهای اعمال شده توسط دولت ترامپ کمک نماید.
ایران با استفاده از رمزارز ملی خود به مقابله با تحریمهای آمریکا میرود
ایران به عنوان کشوری غنی از نفت در مواجهه با تجدید تحریمهای آمریکا(US Sanctions) و در جستجوی راههای دور زدن این تحریمها، توسعهی رمزارز ملی(National Crypto) خود را شتاب میدهد. واشنگتن، علی رغم درخواست شرکا و امضا کنندگان قرارداد هستهای ایران(برجام) همانند اروپا، روسیه و چین مجددا مبادلات بین المللی ایران با دلار و فلزات گرانبها را هدف قرار داده است. ایالت متحده آمریکا از متحدان خود درخواست کرده است تا کل خرید نفت ایران را قطع کنند. ترامپ (ریاست جمهوری آمریکا) هشداد داد که تحریمها در ماه نوامبر “وارد مرحلهی جدیدی میشود.”
در پی این خبرها از واشنگتن، رسانهها از تهران گزارش دادهاند که دولتمردان ایران هم اکنون در پیشبرد تلاشها به منظور نهایی کردن پروژهی رمز ارز ملی مصمم هستند. روز چهارشنبه، درست یک روز پس از اعلام ترامپ در بازگرداندن تحریمها، یک مقام عالی رتبهی ایران اعلام کرد که حسن روحانی (ریاست جمهوری ایران) به بانک مرکزی(Central Bank of Iran) این کشور دستور داد تا در این مورد جلسهای با دیگر مقامات داشته باشند. انتظار میرود در حالی که ارزش ریال سقوط کرده است، ایرانیان در توسعهی پول دیجیتالی به پیشرفتهایی دست یابند.
بر اساس گزارش کانال انگلیسی زبان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پرس تی وی(Press TV)، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات اعلام کرد نشست این سازمان با بانک مرکزی برای هفتهی پیش رو برنامهریزی شده است. جهرمی خاطر نشان کرد که مطالعات مقدماتی قبلا توسط پست بانک انجام شده و این بانک مسئول نظارت بر پروژهی رمزارزها شد.
با این وجود، بانک مرکزی همچنان مخالف ایدهی استفاده از ارزهای دیجیتالی بوده و استفاده از آنها را در ایران غیر قانونی میداند. آقای جهرمی با این ادعا که ذهنیت دولتمردان ایران هم اکنون همسو و به نفع رمزارزها است، گفت که نگرشهای قبلی میتوانند به زودی تغییر کنند. او در مصاحبه با گزارشگران اشاره کرد:
نگرش تازهای در دولت ایجاد شده است، بطوری که ارز دیجیتالی لزوما تهدید امنیتی نیست و میتواند فرصتی برای کشور ایجاد نماید.
محمد جواد آذری جهرمی
پست بانک، که هماکنون در حال پیادهسازی سیستم پرداخت الکترونیکی کشور است، در صدر تلاشها به منظور توسعهی رمزارز حمایت شده از سوی ایران قرار دارد. موسسات مالی در حال آمادهسازی برگزاری مناقصهی این پروژه بوده و تمامی متخصصان فناوری ایران توسط وزیر ارتباطات به مشارکت در تحقق این پروژه دعوت شدهاند. خسرو فرهی، مدیر عامل پست بانک به خبرنگار ایرنا گفت که یک سند جامع در مورد ایجاد سکهی دیجیتالی ایران که تمامی ملاحظات اقتصادی و اجتماعی را لحاظ کرده است، در هفتهی آینده آمادهی ارائه است.
تغییر نگرش به رمزارزها
پس از گفتهی نمایندگان قانون گذار عالی رتبهی ایرانی مبنی بر این که ایران ممکن است رمزارزها به عنوان بخشی از تلاشهای این کشور در دور زدن تحریمهای پیش روی آمریکا استفاده کند، برنامهی تهران در فضای رمزارزها نیز بروز رسانی شد. همانطور که پیش از این در کوینیت خبر آن پوشش داده شده بود: محمدرضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، در مصاحبهای با نشریهی میزان گفت: “رمزارزها یکی از مکانیسمهای اصلی است که ایران میتواند به کمک آن از تحریمهای جدید جلوگیری کرده و تسلط دلار را از بین ببرد.”
اظهارات پور ابراهیمی با نقل قولهایی از معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه در ادارهی امور علمی و فن آوری دفتر ریاست جمهوری “علیرضا دلیری” دنبال شد. خبرگزاری ایسنا از او نقل کرده بود که “بخشهای زیر نظر او طرحهایی برای ساخت رمزارز ملی دارد.”
با وجود تمامی این نشانهها، در حالی که مقامات در گذشته رمزارزها را نامطمعن و پرریسک نامیدند و بانک مرکزی تلاش میکرد از استفادهی آنها جلوگیری کند. بازگرداندن تحریمهای آمریکا در تغییر نگرش مقامات ایرانی نسبت به رمزارزها نقش مهمی را ایفا کرده است. بانک مرکزی در ماه آوریل بیانیهای صادر کرد که در آن ممنوعیت موسسات مالی از معاملات رمزارزها، ابلاغ شده بود.
انتظار شما از پروژهی ایجاد رمزارز ملی چیست؟ آیا فکر میکنید سکههای منتشر شده توسط دولت میتواند به کشورهایی همانند ایران کمک کند تا با تحریمها مقابله کنند؟ نظر خود را بهصورت کامنت با ما در میان بگذارید.