جستجوهای مختلفی با هدف مشخص کردن شخص یا گروهی که مسئول ایجاد بزرگترین رمزارز هستند صورت گرفته است اما تاکنون هویت واقعی ساتوشی نامشخص باقی مانده است. وی در پروفایل خود در یک سیستم P2P(نفر به نفر) که در سال 2010 غیر فعال شد، خود را مردی 43 ساله که در ژاپن زندگی میکند معرفی کرده است اما هیچگاه در طی بازهی زمانی روز در ژاپن پستی را ارسال نکرده است. نشانههای دیگری همانند تلفظ انگلیسی با لحجهی بریتانیا در کلماتی همانند «colour» و «optimise» نیز در پستهای او وجود دارد.
از آن زمان تاکنون رسانهها گزینههای متعددی را برای ساتوشی واقعی ارائه کردند، اما هیچ یک از این گزینهها تایید نشده است. در ژوئن 2018، پس از درخواست خبرنگار Motherboard از سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا(CIA) در اعلام هویت ساتوشی ناکاموتو بر اساس قانون آزادی اطلاعات(FOIA)، این سازمان اعلام کرد که «وجود وی را نه تایید و نه انکار میکند.»
فهرست درحال تکمیل نامزدهای احتمالی خلق بیتکوین عبارتند از:
ویلی لدونویرتا(Vili Lehdonvirta)
ویژگیها: استاد 38 ساله در Helsinki Institute for Information Technology
منبع: جاشوا دیویس(Joshua Davis)، نیویورکر(New Yorker)
نخستین تلاشها برای آشکارسازی هویت ساتوشی به اکتبر 2011 برمیگردد، زمانی که جاشوا دیویس روزنامهنگار متنی را در نیویورکر منتشر کرد. دیویس در طی زمان جستجو برای شناسایی خالق بیتکوین یک فارق التحصیل رمزنگاری در کالج Trinity در Dublin برخورد کرد که در بانک Allied Irish وظیفهی بهبود نرم افزار معاملات ارزی را برعهده داشته و یکی از نویسندگان مقالهی علمی تکنولوژی فرد به فرد(P2P) است. واضح است او ساتوشی بودن خود را تکذیب کرده است اما به این روزنامهنگار نام « Solid Fit For Nakamoto» را پیشنهاد کرده است. این پژوهشگر 31 ساله فنلاندی در موسسهی تکنولوژی اطلاعات Helsinki، ویلی لدونویرتا نام دارد. وی در گذشته یک برنامه نویس بازیهای ویدئویی بوده و بر روی ارزهای مجازی مطالعه داشته است.
با این وجود لدونویرتا پس از تماس با دیویس ادعا کرد که ساتوشی نیست. وی گفت:
شما برای ساخت چیزی به پیچیدگی بیتکوین باید متخصص رمزنگاری باشید، افراد زیادی دارای این مهارت وجود ندارند، و من قطعا یکی از آنها نیستم. Vili Lehdonvirta
شینیچی موچیزوکی(Shinichi Mochizuki)
ویژگیها: ریاضیدان 49 سالهی ژاپنی در دانشگاه Kyoto
منبع: تد نلسون(Ted Nelson)
تد نلسون، پیشگام فنآوری اطلاعات و فیلسوف آمریکایی در 17 می 2013 اظهار داشت که شینیچی موچیزوکی از دانشگاه Kyoto میتواند همان ناکاموتو باشد. وی بر روی تئوری و ساختارهای هندسی بسیاری کار کرده است. شواهد نیسلون از این ادعا بسیار ضمنی است، اما موچیزوکی اخیرا راه حلی برای یکی از بزرگترین مسائل ریاضی حل نشده با نام « حدس ABC» مطرح کرده است.
نیلسون چند روز بعد به سایت Quartz گفت در صورتی که موچیزوکی ساتوشی بودن خود را انکار کند به یک خیریه کمک خواهد کرد.
در صورتی که این شخص ساتوشی بودن خود را انکار نماید، من یک بیتکوین(در آن زمان 123 دلار ارزش داشت) به هر خیریهای که وی انتخاب کند کمک خواهم کرد. در صورتی که وی ساتوشی باشد و آن را انکار کند، حداقل احساس گناه خواهد کرد. (محدودیت زمانی یک ماهه برای انکار – قیمت بیتکوین در حال افزایش است). Ted Nelson
وب سایت The Age در جولای 2013 بدون مشخص کردن منبع، گزارش کرد که موچیزوکی ادعای نلسون را انکار کرده است.
دورین ناکاموتو(Dorian Nakamoto)
ویژگیها: مردی با تابعیت ژاپنی-آمریکایی و 68 ساله که فعالیتهای طبقه بندی شدهای را برای شرکتها و ارتش آمریکا انجام داده است.
منبع: لیا مک گرث گودمن(Leah McGrath Goodman) در Newsweek
Newsweek در 6 مارچ 2014 با انتشار یک مقالهی طولانی که توسط یک روزنامهنگار با نام لیا مک گرث گودمن نوشته شده بود، ادعا کرد دورین ناکاموتو یک مرد ژاپنی-آمریکایی که در کالیفرنیا زندگی میکند، خالق اصلی بیتکوین است.
گودمن متوجه شد که ناکاموتو به عنوان مهندس سیستم در پروژههای دفاعی طبقهبندی شده و مهندس کامپیوتر برای شرکتهای خدمات اطلاعات مالی و تکنولوژی فعالیت کرده است. گزارش شده است که ناکاموتو پس از آن که در ابتدای 1990 از شغلش اخراج شد به یک طرفدار آزادی تبدیل شده است.
در کنار نامی که با آن متولد شده است، نشانههای دیگری نیز وجود دارد. گودمن ادعا میکند که در طول یک مصاحبهی رو در رو، ناکاموتو هویت خود را به عنوان بنیانگذار بیتکوین تایید کرده است. بر اساس این ادعا وی گفته است: «من دیگر در این پروژه شرکت ندارم و نمیتوانم در این مورد صحبت کنم. (این پروژه) به افراد دیگری تحویل داده شده است. هم اکنون آنها مسئول آن هستند. من دیگر هیچ ارتباطی ندارم.»
با این وجود ناکاموتو در یک مصاحبهی کامل با Associated Press کلیهی ارتباطهای خود را با بیتکوین انکار کرد. وی گفت در گذشته هیچگاه نام آن را نشنیده است و گمان کرده است که گودمن از وی دربارهی فعالیت قبلی او برای پیمانکار نظامی سوال کرده است که کاملا طبقه بندی شده است. او در یک مصاحبهی جالب در Reddit اظهار داشت که به اشتباه سوال گودمن را با پروژهای که برای Citibank انجام داده است، مرتبط کرده بود. سالها بعد در همان روز حساب کاربری بنیاد P2P ناکاموتو(Nakamoto’s P2P Foundation) اولین پیام او را با مضمون من دورین ناکاموتو نیستم « I am not Dorian Nakamoto » منتشر کرد.
نیک زابو(Nick Szabo)
ویژگیها: (ظاهرا) یک مرد 55 ساله آمریکایی با اصالت مجارستانی، ارائهدهندهی BitGold که یک طرح رمزارزی پیش از بیتکوین است.
منابع: اسکای گری(Skye Grey)، محقق و دامنیک فرسبی(Dominic Frisby)، نویسندهی مالی.
اسکای گری در دسامبر 2013 نتایج تجزیه و تحلیل خود را منتشر کرد. این گزارش نشان میدهد شخصی که در پشت نام مستعار ساتوشی ناکاموتو پنهان شده است، نیک زابو دانشمند کامپیوتر و رمزنگار است.
گری از لغات غیر عادی و الگوی واژگان در جستجوی خود استفاده کرده است. در حقیقت وی با اجرای معیار مشابهت ساختاری با نوشتههای محققان رمزنگاری و ارزیابی تناسب یافت شده به این تیجه دست یافته است.
زابو یک فرد علاقهمند به ارزهای غیر متمرکز و کسی است که مفهوم BitGold را توسعه داده است. این مفهوم که در سال 1998 و سالها پیش از بیتکوین ارائه شده است، یک ارز دیجیتالی با تمرکز بر پیگیرگریزی را طرح ریزی میکند. زابو در مقالهی خود در سال 2011 دربارهی بیتکوین نوشت:
نسبت به شناختی که دارم، من، وی دای(Wei Dai) و هل فینی(Hal Finney) تنها افرادی هستیم که به این موضوع تا حدی علاقمند هستند که تا اندازهی پیشرفتی که ناکاموتو در این زمینه داشته دست یابند.(با فرض اینکه ناکاموتو Finney و یا Dai نباشند). Nick Szabo
تحقیقات بیشتری که توسط یک نویسندهی کتابهای اقتصادی با نام دامینیک فریسبی(Dominic Frisby) انجام شده و وی در کتاب خود با نام «بیتکوین: آیندهی پول(Bitcoin: The Future of Money)» منتشر کرده است. نشان میدهد که نیک زابو همان ساتوشی است. فریسبی در مصاحبهای با Russia Today گفت: «من نتیجهگیری کردم تنها یک شخص در سراسر جهان وجود دارد که گسترهی وسیعی از دانش مورد نیاز را در اختیار دارد، این شخص نیک زابو است.»
با این وجود، زابو این موضوع را انکار کرده است. گزارش شده است که وی در سال 2014 با ارسال ایمیلی به فریسبی اظهار داشت:
متشکرم از این که من را مطلع کردید. من میترسم شما من را با ساتوشی اشتباه بگیرید، اما من ساتوشی نیستم. ولی به اینکه من را ساتوشی خطاب کنند عادت کردم.Nick Szabo
هال فینی(Hal Finney)
ویژگی: پیشگام آمریکایی در حوزهی رمزارزی که در سال 2014 و در سن 58 سالگی از دنیا رفت.
منبع: اندی گرینبرگ(Andy Greenberg) از مجلهی فوربز(که سر انجام فرضیات خود را انکار کرد).
اندی گرینبرگ روزنامهنگار مجلهی فوربز در مارچ 2014 مقالهای را در زمینهی نامزدی احتمالی ناکاموتو منتشر کرد. وی مدعی شد هال فینی که یک فرد پیشگام در حوزهی رمزنگاری پیش از بیتکوین بوده است، اولین تراکنش بیتکوین را از ناکاموتو دریافت کرده است.
جالب است بدانید، گرینبرگ از شرکت آنالیز نوشتهها با نام Juola & Associates درخواست کرد تا نمونههایی از نوشتههای فینی را با ساتوشی ناکاموتو مقایسه نماید. بر اساس گزارش، آنها دریافتند، نسبت به دیگر نامزدهایی که توسط Newsweek، Fast Company و نویسندگان New Yorker ارائه شده است، شباهت بسیار نزدیکتری میان متون اشاره شده وجود دارد. با این وجود این شرکت تایید کرده است که ایمیلهای ناکاموتو به فینی سبکی بسیار شبیه به وایتپیپر بیتکوین دارند.
گرینبرگ اشاره کرده است که ممکن است فینی نویسندهی ناشناسی برای ناکاموتو بوده باشد و یا از هویت ناکاموتو برای پنهان کردن هویت خود استفاده کرده است. فینی ساتوشی بودن خود را انکار کرده است. فینی پس از ملاقات حضوری با فینی، مشاهدهی ایمیلهای مبادله شده بین او و ناکاموتو و مشاهدهی تاریخچهی کیف پول بیتکوین او، نتیجهگیری کرد که فینی حقیقت را به وی گفته است.
هال فینی در 28 آگوست 2018 و پس از پنچ سال مبارزه با بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(Amyotrophic Lateral Sclerosis) از دنیا رفت.
کریگ رایت(Craig Wright)
ویژگیها: دانشمند کامپیوتر و تاجر 48 سالهی استرالیایی
منابع: اندی گرینبرگ(Andy Greenberg)، گرون براندون(Gwern Branwen) از Wired و کریگ رایت(خودش).
وب سایت Wired در 8 دسامبر 2015 مقالهای که توسط اندی گرینبرگ و گرون براندون نوشته شده بود را منتشر کرد. در این مقاله ادعا شده بود کریگ استیون رایت یک چهرهی آکادمیک در استرالیا «بیتکوین را اختراع کرده و یا برنامهی بسیار هوشمندانهای را اجرا کرده تا ما را به این باور برساند.»
در همان روز Gizmodo داستانی را به همراه اسنادی منتشر کرد که ادعا میشد از هکرهایی که به حسابهای ایمیل رایت نفوذ کردهاند بهدست آمده و ادعا میکند که ساتوشی ناکاموتو نام مستعاری برای کریک استیون رایت و دوست او(دیوید کلیمن(David Kleiman) متخصص امنیت سایبری و تحلیلگر قانونی رایانه که در سال 2013 از دنیا رفت) است.
رایت فورا حسابهای آنلاین خود را از دست داد و برای چند ماه تا 2 می 2016 ناپدید شد. در این زمان او بهطور عمومی اعلام کرد که وی خالق بیتکوین است. بعدها در همان ماه، رایت با انتشار عذرخواهی اعلام کرد که وی دسترسی خود را به کلیدهای خصوصی مرتبط با اولین آدرسهای بیتکوین را از دست داده است. مقالات متعددی در زمینهی اینکه چرا رایت احتمالا ساتوشی نیست منتشر شده است. با این وجود رایت تا به امروز همچنان ادعا میکند که همان ساتوشی ناکاموتو است.
وراث کلیمن در فوریه 2018 دادخواستی را با ارزش بیش از 5 میلیارد دلار بیتکوین بر علیه رایت ارائه کردند، آنها ادعا میکنند که رایت از حقوق مالکیت معنوی و رمزارز کلیمن کلاهبرداری کرده است.
نیل کینگ(Neal King)، ولادیمیر اوکسمن(Vladimir Oksman) و چالز بری(Charles Bry)
ویژگیها: ساکنان ایالات متحده و آلمان با سن نامشخص
منبع: آدام پننبرگ(Adam Penenberg) در Fast Company
آدام پننبرگ که یک روزنامهنگار است، در اکتبر 2013 مقالهای را در Fast Company منتشر کرد. وی در این مقاله شواهدی را منتشر کرد که نشان میدهد نیل کینگ، ولادیمیر اوکسمن و چالز بری میتوانند ناکاموتو باشند. بر اساس گزارش، کینگ و بری در آلمان زندگی میکنند در حالی که اوکسمن ساکن ایالات متحده آمریکا است.
تئوری پننبرگ بر اساس درخواست کاربرد طرحی با نام «محاسبات غیر عملی به وارونگی(computationally impractical to reverse)» در آگوست 2008 است که در اکتبر همان سال برای نگارش وایتپیپر توسط ناکاموتو استفاده شده بود. بعلاوه آدرس bitcoin.org سه روز پس از ثبت این نوآوری، ثبت شده بود.
هر سه نفر در هنگام تماس با پننبرگ این ادعا را رد کرهاند.
ایلان ماسک(Elon Musk)
ویژگیها: کارآفرین 47 ساله آمریکایی در حوزهی تکنولوژی
منبع: ساهیل گوپتا(Sahil Gupta)، کارشناس شرکت SpaceX
ساهیل گوپتا یکی از مضحکترین تئوریهای جستجوی ناکاموتو را تا به امروز ارائه کرده است. وی که یک کارآموز سابق شرکت SpaceX است، با ارسال پستی در سایت Hacker Noon این تئوری که ایلان ماسک همان ساتوشی ناکاموتو است را ارائه کرد. گوپتا، سوابق اقتصادی ایلان ماسک در ارائهی یک محصول صنعتی و تاریخچهی نوآوری وی را برای استدلال اختراع بیتکوین توسط ایلان ماسک، عنوان کرده است.
این پست در نوامبر 2017 منتشر گردید و به سرعت توسط شخص ایلان ماسک رد شد. وی توئیت کرد که «اظهار نظر گوپتا صحیح نیست.»
سازمانهای دولتی
در حالی که هیچ شواهدی مبنی بر اینکه ناکاموتو یک سازمان دولتی است، وجود ندارد. دلایل متعددی برای ساخت بیتکوین توسط ایالات متحدهی آمریکا و یا دیگر دولتها وجود دارد. به عنوان مثال، یک مقالهی منتشر شده در سال 2013 اعلام کرد: «بیتکوین میتواند به عنوان سلاحی در برابر دلار آمریکا استفاده شود. همچنین بیتکوین میتواند برای تامین مالی عملیاتهای ویژه نیز استفاده شود.»
این مقاله به یک نظریه نیز اشاره کرد: «بیتکوین در حقیقت یک وسیلهی نظارتی است که به دولتمردان اجازه میدهد بر تمامی تراکنشهای مالی نظارت کنند.»
نظر شما در ارتباط با خالق اسرار آمیز بیتکوین چیست؟ به نظر شما کدام یک از کاندیداهای ارائه شده ساتوشی احتمالی است؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما در میان بگذارید.