- طبق گزارشاتی که روز ۱۴ام ژوئن توسط آژانس تحقیقاتی روسی Aton منتشر شده است، پروژهی شبکهی باز تلگرام یا TON که یکی از مورد انتظارترین پروژههای فضای رمزارز به شمار میآید، احتمالا در نیمهی دوم سال ۲۰۱۹ عرضه خواهد شد. گفته شده که هدف این پروژه استفاده از پایگاه عظیم کاربران تلگرام است.
اطلاعات جدید در رابطه با TON
یک سازمان تحقیقاتی روسی به نام Aton روز ۱۴ام ژوئن گزارشات جدیدی منتشر کرده است که جزئیاتی در رابطه با پروژهی شبکهی باز تلگرام یا TON که یکی از مورد انتظارترین پروژههای فضای رمزارزها به شمار میآید را ارائه میکند.
TON یک پلتفرم بلاکچینی میباشد که توسط سرویس پیامرسان اجتماعی تلگرام طراحی شده است و به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برقراری ارتباط بین بلاکچین و جامعهی رمزارز محسوب میشود.
گفته شده که این بلاکچین قصد دارد از پایگاه کاربران بزرگ و دوستدار صنعت رمزارزی تلگرام استفاده کند. براساس گزارشات فوقالذکر، TON کاربردهایی از جمله تسهیل پرداختهای داخلی، میزبانی نرمافزارهای غیرمتمرکز(dApp)، ارائهی خدمات کیفپول رمزارزی و مواردی از این دست را ارائه خواهد کرد.
تلگرام و پروژهی TON
نرمافزار پیامرسان تلگرام توسط یک کارآفرین روس به نام پاول دوروف(Pavel Durov) و برادرش نیکولای که یک دانشمند برجستهی علوم رایانهای است، طراحی و توسعه یافت. این دو برادر قبلا پلتفرم VK.com را عرضه کرده بودند که در مدت کوتاهی به بزرگترین شبکهی اجتماعی شرق اروپا تبدیل شده بود. نهایتا به دلیل مشکلاتی که دولت روسیه با این دو برادر پیدا کرد(عدم همکاری برای ارائهی اطلاعات کاربران) آنها به جزیرهی سنت کیتس و نویس در غرب هند فرار کردند.
لازم به ذکر است که TON یکی از بزرگترین(و البته خصوصیترین) ICOهای صنعت رمزارزی را ارائه کرده است. در سال ۲۰۱۸ تلگرام توانست در دو مرحله ICO خصوصی چیزی در حدود ۱/۷ میلیارد دلار سرمایه جمعآوری کند. این رقم پس از ICO ارائه شده توسط پروژهی EOS که در آن 4 میلیارد دلار سرمایه جمعآوری شد، قرار دارد با این تفاوت که ICO مربوط به تلگرام به دلیل مشکلات قانونی هرگز عمومی نشد و تنها تعداد محدودی توانستند در آن شرکت کنند.
گزارشاتی که به نقل قول از یک منبع ناشناس پس از مدتی منتشر شد، نشان میداد که برخی از بزرگترین سرمایهگذاران Silicon Valley از جمله شرکت سرمایهگذاری Sequoia Capital، شرکت Kleiner Perkins و کمپانی بزرگ Benchmark نیز از علاقهمندان به پروژهی تلگرام هستند. گفته شده که هرکدام از این شرکتهای سرمایهگذاری در اوایل سال ۲۰۱۸ چیزی در حدود ۲۰ میلیون دلار سرمایه به ICO تلگرام تزریق کردهاند.
با این حال، دیگر شرکتهای برجسته در زمینهی سرمایهگذاری که با جهان فناوریهای مالی یا همان فینتک سروکار دارند، از جمله شرکتهای نامآشنایی همچون Andreessen Horowitz، شرکت Bessemer Venture Partners و شرکت Union Square Ventures هیچ تصمیمی برای شرکت در این ICO را نداشتهاند.
با توجه به شایعاتی که در رسانههای کشور روسیه منتشر شده است، آقای رومان آبراموویچ(Roman Abramovich) میلیاردر بزرگ روسی و مالک باشگاه چلسی نیز در این پروژه سرمایهگذاری کرده است. در همین حال، تنها دو کارآفرین بومی یعنی آقای سرجیو سولونین(Sergei Solonin) یکی از بنیانگذاران خدمات مالی Qiwi و آقای دیوید یاکوباشوی(David Yakobashvili) یکی از بنیانگذاران صنایع شیر Wimm-Bill-Dann در پروژهی تلگرام سرمایهگذاری کرده و آن را به صورت عمومی اعلام کردهاند.
بر اساس نقشهی راه TON که بنا در ژانویه ۲۰۱۸ در اختیار سرمایهگذاران آن قرار گرفت، این پلتفرم در مقایسه با بیت کوین و اتریوم مقیاسپذیرتر است و این مورد باعث میشود که بتواند از لحاظ سرعت پردازش تراکنشها با شرکتهای بزرگی مثل ویزا و مسترکارت نیز رقابت کند.
برای رسیدن به چنین سطحی از مقیاسپذیری TON عمدتا به پشتیبانی داخلی از شاردینگ(Sharding) متکی است، فرآیندی که طی آن به منظور بهینهسازی تراکنشها در زمان اوج فعالیت، جداسازی و ادغام بلاکچینها به طور خودکار صورت میگیرد.
طبق گزارشات مذکور، علاوه بر موارد گفته شده TON از یک تکنولوژی جدید به نام «مسیریاب لحظهای هاپرکیوب» استفاده میکند که هدف آن «اطمینان از این است که تراکنشها بدون توجه به اندازهی سیستم، سریعا پردازش میشوند».
طبق نقشهی راه(Whitepaper) مذکور، شبکهی بلاکچینی تلگرام از نوع اثبات سهام یا PoS خواهد بود، یک سیستم چند بلاکچینی که از یک زنجیرهی اصلی و حدود ۲۹۲ بلاکچین همراه تشکیل شده است. اساسا این بدان معناست که TON بر اعتبارسنجها(ماینرهایی که مسئولیت تایید معاملات در مدل PoS را برعهده دارند) و سهم اقتصادی آنها در شبکه متکی است. در واقع، پس از سپردهگذاری مقداری رمزارز، اعتبارسنجها با دریافت کارمزد تراکنشها، پاداش میگیرند.
ارزیابی و برآورد قیمت Gram
رمزارز بومی بلاکچین TON گرام یا Gram نام دارد. با توجه به اطلاعاتی که در گزارشات Aton ارائه شده است، مجموع ذخیرهی توکنهای گرام «در ابتدا حدود ۵ میلیارد واحد توکن خواهد بود». در حالی که نرخ تورم مورد انتظار ۲ درصد تعیین شده است. این بدان معناست که مجموع عرضهی توکنهای گرام طی ۳۵ سال ۲ برابر شده و به ارزشی بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید. برنامهریزی میزان توکنهای در گردش تا سال ۲۰۲۸ نیز در تصویر زیر قابل مشاهده است:
علاوه بر این طبق برآوردهای انجام گرفته توسط سازمان تحقیقاتی Aton، ۲۰۰ میلیون واحد توکن گرام توسط توسعهدهندگان نگهداری و قفل شده و ۵۰۰ واحد از مجموع ذخایر آن نیز به عنوان یک انگیزه برای فعالان اکوسیستم در نظر گرفته شده است که به ترتیب ۴ و ۱۰ درصد مجموع ذخایر توکنهای گرام را شامل میشود. میتوانید با مراجعه به تصویر ادامهی مطلب اطلاعات بیشتری در رابطه با این موضوع بدست آورید:
از آنجا که توکنهای گرام به صورت عمومی مبادله نخواهند شد، تخمین زدن قیمت واقعی آن بشدت سخت است. طبق اعلام برخی منابع عمومی که توسط سازمان Aton از آنها نقل قول شده است، طی دومین مرحله از فرایند جمعآوری سرمایهی تلگرام، متوسط قیمت این توکنها حدود ۱/۳۳ دلار بوده است.
پیشبینیهای بسیار متفاوتی در رابطه با قیمت توکنهای گرام در آینده ارائه شده است، اما طبق گزارشات مذکور، به نظر میرسد که این توکنها با ارزشی بین ۲/۱۰ تا ۸ دلار عرضه خواهند شد.
در حالی که مبادلهی توکنهای گرام هنوز به صورت رسمی توسط تلگرام آغاز نشده است، یک صرافی رمزارزی کوچک به نام Xena که مقر آن در انگلستان واقع شده است، اقدام به عرضهی قراردادهای آتی غیرقابل انتقال به غیر توکنهای گرام یا XGRAM کرده است که تاریخ تسویهی آنها زمان عرضهی توکنها یا فوریهی ۲۰۲۰ اعلام شده است. قیمت هر قرارداد آتی XGRAM برای هرواحد ۵/۹۰ دلار در نظر گرفته شده است. این قراردادهای آتی در حال حاضر با قیمتی حدود ۱/۸ تا ۲/۴ دلار برای هر گرام مورد مبادله قرار میگیرند، که با قیمت اعلام شده در مرحلهی دوم جمعآوری سرمایه یعنی ۲/۲ دلار، تفاوت چندانی ندارد.
به همین ترتیب، یک صرافی رمزارزی دیگر با نام Liquid نیز اعلام نموده که از روز ۱۰ام جولای فروش توکنهای گرام را آغاز خواهد کرد. یک منبع نزدیک به تلگرام اعلام نموده که تلگرام هیچ ارتباطی با برنامهی فروش صرافی Liquid ندارد.
اجزاء TON: ذخیره، پرداختهای داخلی، مصونیت در برابر سانسور و دیگر موارد
با توجه به اسناد ارائه شده توسط Aton، شبکهی TON از اجزاء و المانهای ذیل تشکیل شده است:
ذخیرهسازی TON که به عنوان «یک فناوری ذخیرهسازی فایل که با داشتن تفناوریهای دسترسی شبیه به تورنت و قراردادهای هوشمند، برای ذخیرهسازی دادههای دلخواه مورد استفاده میگیرید». طبق گزارشات، قراردادهای آتی مذکور توسط نرمافزارهای غیرمتمرکزی که به حجم زیادی فضای ذخیرهسازی نیاز دارند، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
پراکسی TON که روند ناشناسسازی شبکه را بر عهده دارد و از آن برای مخفی کردن هویت و ایجاد یک شبکهی خصوصی مجازی غیرمتمرکز(VPN) در جهت حفظ حریم خصوصی آنلاین استفاده خواهد شد. در اسناد مذکور آمده که هدف نهایی این جزء این است که «از مصونیت تمامی خدمات ارائه شده توسط تلگرام در برابر سانسور اطمینان حاصل شود».
خدمات TON که به عنوان یک پلتفرم برای نرمافزارهای غیرمتمرکز شخص ثالث، قراردادهای هوشمند و یک تجربهی مرورگر غیرمتمرکز ارائه میشود.
TON DNS یک سرویس جدید است که به وسیلهی اختصاص دادن حسابها به اسامی قابل خواندن انسانی، به کاربران «اجازه میدهد به سادگی گشت و گذار در اینترنت، به خدمات غیرمتمرکز دسترسی داشته باشند».
پرداختهای TON یا TON Payments که ادعا شده میتواند در داخل شبکه از پرداختهای خارج زنجیرهای آنی پشتیبانی کند. این سرویس همچنین دارای یک بخش حفاظتی داخلی است که هدف آن اطمینان از امنیت نقل و انتقالات این چنینی «همانند تراکنشهای روی زنجیره» است.
ماشین مجازی TON که به عنوان یک جزء که قراردادهای هوشمند بر روی شبکه را پردازش میکند، معرفی شده است.
TON قصد دارد به واسطهی جامعهی فعال تلگرام، دیگر بلاکچینهای PoS را کنار بزند
بر اساس گزارشات Aton، مزیت اصلی TON که به واسطهی آن قصد رقابت در این عرصه را دارد، اکوسیستم فعال و بزرگ تلگرام است، که میتواند راههای بسیار سادهای برای خرید توکنهای گرام و عرضهی طیف وسیعی از خدمات جهت خرج کردن آنها، به مخاطبان گستردهی خود ارائه کند، مخاطبان گستردهی تلگرام که بخشی از آنها در حال حاضر از علاقهمندان به صنعت رمزارزی محسوب میشوند.
در حقیقت طبق تحقیقات مذکور، این پیام رسان چیزی در حدود ۲۵۰ میلیون کاربر فعال دارد، که احتمالا به محض آماده شدن پلتفرم TON، این پلتفرم به همهی آنها معرفی خواهد شد.
علاوه بر این، کیفپولهای TON در نسخهی موبایلی و نسخهی دسکتاپ پیامرسان تلگرام ادغام خواهند شد تا میلیونها کاربر فعال بتوانند داراییهای خود را پس از فعال شدن شبکهی TON، در آن ذخیره کنند. در بخشهایی از گزارشات مذکور آمده است:
طبق اعلام سازندگان کیفپول رمزارزی TON، این کیفپول پس از اذغام در نرمافزار پیامرسان تلگرام به پذیرفته شدهترین و پرمصرفترین کیفپول رمزارزی جهان تبدیل خواهد شد. Reports
علاوه بر موارد گفته شده، در حالی که تلگرام ادعا میکند گزینههایی برای سازگاری با دیگر سرویسهای پولهای رمزارز معتبر و موجود در نظر گرفته است، گزارش شده که توکنهای گرام به عنوان ارز اصلی جهت خرید و فروش و معامله در این کیف پولها معرفی خواهد شد.
نویسندگان این مقالات معتقداند که اکوسیستم تلگرام که به نوبهی خود از رباتها و سایر ویژگیهای محبوب دیگری همچون چت و کانالهای گروه پشتیبانی میکند، میتواند «یک بازار کاملا آمده برای محتوای پولی و خدمات اشتراکی و همچنین کالاهای فیزیکی ارائه کند».
بزرگترین مانع پیش روی TON عدم اطمینان قانونی است
در گزارشات مذکور به عدم قطعیت قانونی و نظارتی به عنوان یک مشکل بالقوه جهت پذیرش TON اشاره شده است. در بسیاری از حوزههای قضائی سراسر جهان، توکنهای رمزارزی تعریف نشدهاند و یا تعریف نامعلومی برای آنها ارائه شده است که در نهایت باعث شده پیشبینی رویکرد کشورهای مختلف نسبت به پروژههای رمزارزی در آیندهی نزدیک بسیار دشوار باشد.
از این رو، برخی از اقدامات قانونی میتواند به شدت «از راههای مختلف» به شدت بر روی گرام تاثیرات منفی داشته باشد. در بخشهایی از این گزارشات آمده است:
تلگرام و شرکت عرضهکنندهی TON که در واقع یک شرکت تابعهی تحت مالکیت تلگرام است و در روند فروش توکنها به عنوان صادر کنندهی آن عمل میکند، ممکن است توزیع GRAMها را متوقف کرده، روند توسعهی بلاکچین TON را ادامه نداده و یا به فعالیتهای خود در کشورهایی که دولت و یا قوانینی مخالف با فعالیتهایی از قبیل توزیع، توسعه و معامله ارزهای دیجیتال وجود دارد، پایان دهند. Reports
در اکتبر سال ۲۰۱۸، دولت ایران محدودیتهای مربوط به این نرمافزار پیامرسان را افزایش داد و اعلام کرد که هرگونه همکاری با این نرمافزار در جهت راهاندازی توکنهای گرام به عنوان یک فعالیت علیه امنیت ملی و ایجاد اختلال در اقتصاد داخلی تلقی خواهد شد. ایران از آوریل ۲۰۱۸ تا به امروز ممنوعیتهای زیادی برای استفاده از تلگرام وضع کرده، با این وجود هنوز هم کاربران ایرانی تمایل به استفاده از این نرمافزار پیامرسان دارند.
علاوه بر این، نرمافزار تلگرام از آوریل ۲۰۱۸ در کشور روسیه(محل تولد سازندهی آن) نیز به دلیل عدم همکاری آقای دوروف جهت اشتراکگذاری کلیدهای رمزنگاری این نرمافزار با مقامات قانونی محلی، ممنوع اعلام شده است. علیرغم تلاشهای دولت روسیه در راستای مسدودسازی نرمافزار تلگرام، به دلیل پلاگینهای VPN داخلی این نرمافزار پیامرسان همچنان در داخل این کشور فعال است، اما گاهی وقفههایی در روند فعالیتهای آن به وجود میآید.
انتظار میرود که TON در سهماههی سوم و چهارم سال ۲۰۱۹ عرضه شود
همانطور که توضیح داده شد، در پاییز ۲۰۱۸ اعلام شد که روند توسعهی TON هم اکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته و ۹۵ درصد روند توسعهی ماشین مجازی TON نیز به پایان رسیده است.
در آوریل ۲۰۱۹، یک روزنامهی مرتبط با کسب و کار روسیه گزارش داد که تلگرام به تعداد محدودی از توسعهدهندگان خود در سطح بینالمللی، اجازهی دسترسی به نسخهی بتا و آزمایشی TON را داده است. در این مقاله توضیح داده شده است که روند بررسی و آزمایش این نسخهی بتا چیزی بین سه تا شش ماه طول خواهد کشید. این بدان معناست که احتمالا TON در نیمهی دوم سال ۲۰۱۹ عرضه خواهد شد.
آرشیو فایلهای موجود برای دانلود در test.ton.org توزیعی از نسخهی اولیهی کلاینت ساده شدهی شبکهی بلاکچین TON به همراه بخشهای مربوط به کتابخانهی بلاکچین TON است. این فایلهای توسعه یافته در واقه یک نسخهی پایدار از کلاینت ساده شده یا Lite Client میباشد.
اوایل ماه می ۲۰۱۹ یک خبرگزاری مرتبط با صنعت رمزارزی با اشاره به یادداشتهایی که به سرمایهگذاران ارسال شده است، گزارش داد که تلگرام احتمالا پروژهی TON را در سهماههی سوم سال ۲۰۱۹ منتشر خواهد کرد.
به طور خاص گفته شده که در این یادداشتها تلگرام اعلام نموده که فرآیند بررسی و تست موفقیتآمیز اخیر «مهر تاییدی بر باور ما نسبت به TON و ماشین مجازی آن است. الگوریتم اجماع بایزانتین(Byzantine) قابلیت دست یافتن به اهدافی که در نقشهی راه تعریف کردیم را دارد».
در بخشهایی از این نامه که یک بروزرسانی منتشر شده در ماه می محسوب میشود، آمده است:
ما قصد داریم که این پلتفرم را در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ به صورت کامل راهاندازی کنیم. تاریخ دقیق این راهاندازی به روند پیشروی آزمایشها و بررسی ما بستگی خواهد داشت. Reports
نظر شما در رابطه با اطلاعات ارائه شده توسط این گزارشات چیست؟ با توجه به پایگاه کاربری گستردهی تلگرام، عرضهی TON چه تاثیری بر بازار رمزارزی و میزان پذیرش این صنعت به صورت جهانی خواهد داشت؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.