- آجی بانگا(Ajay Banga)؛ مدیرعامل شرکت مسترکارت در مصاحبه با نشریهی فایننشال تایمز(Financial Times) در روز سوم فوریه، دلایل نگرانی نسبت به پروژهی رمزارزی فیسبوک را بیان کرد. وی از لیبرا(Libra) به دلیل عدم شفافیت و ناسازگاری با سیستم قانونگذاری انتقاد کرد و ادعا کرد که ایدهی ایجاد سیستمهای پرداخت ملی «حقیقتا احمقانه» است.
مسترکارت(Mastercard) به همراه ویزا(Visa)، پیپل(PayPal) و استریپ(Stripe) یکی از اعضای موسس بنیاد لیبرا محسوب میگردد. اما تمامی چهار عضو موسس در ماه اکتبر سال 2019 میلادی از ادامهی مشارکت در پروژهی لیبرا انصراف دادهاند. اگرچه هیچ توضیحی در رابطه با خروج مسترکارت و شرکتهای دیگر از پروژهی لیبرا ارائه نشده بود، شایعات ترس از مواجهه با سازمانهای قانونگذاری را دلیل این اقدام شرکتهای اشاره شده عنوان میکنند.
دلیل خروج شرکت مسترکارت از پروژهی لیبرا
ناسازگاری پروژهی رمزارزی فیسبوک با قوانین دلیل اصلی تصمیمگیری ناگهانی شرکتهای مشارکت کننده در پروژهی رمزارزی لیبرا ارزیابی میشود. بر اساس ادعای مدیرعامل شرکت مسترکارت اعضای اصلی پروژهی لیبرا از «توقف فعالیتهایی که با قوانین محلی بهطور کامل سازگار نیست» امتناع ورزیدند. بنگا در همین راستا به قوانین ضد پولشویی، احراز هویت مشتریان و قانونگذاری مدیریت دادهها اشاره کرده است.
وی مُدل کسب و کار لیبرا را به عنوان نگرانی دیگر شرکتها برای ادامهی مشارکت در این پروژه عنوان کرده است. بانگا اظهار داشت که انجمن لیبرا چگونگی کسب درآمد این پروژه را مشخص نکرده است: «زمانی که از روش کسب درآمد اطلاع ندارید، (درآمد) حاصله از روشهای نامطلوب حاصل خواهد شد.»
بانگا همچنین نسبت وجود تناقض در معرفی لیبرا به عنوان ابزار مالی اظهار نظر کرده است. وی معتقد است که لیبرا به صورت ابزار مالی معرفی شده است اما روش استفاده از کیف پول کالیبرا در راستای ادعای مطرح شده قرار ندارد. وی اظهار داشت:
(در شکل سنتی) دولت به شما ارز پرداخت میکند و شما به عنوان یک ابزار مالی، آن را دریافت میکنید. شما میتوانید عملکرد این ارز را به سادگی درک کنید و از آن به منظور خرید برنج و دوچرخه استفاده کنید. درصورتی که لیبرا دریافت کنید برای خرید برنج و … باید آن را به ارز دیگری تبدیل کنید، در نتیجه من عملکرد لیبرا را (به عنوان ابزار مالی) به درستی درک نمیکنم. آجی بانگا
با این وجود، بانگا از ایدهی استفاده از یک ارز جهانی استقبال میکند.
انتقاد از سیستمهای پرداخت ملی
مدیرعامل مسترکارت از تلاش برای ایجاد سیستمهای پرداخت ملی به شدت انتقاد کرد:
هزینهکرد برای ایجاد یک سیستمهای پرداخت ایزوله در حالی که شهروندان در سراسر جهان سفر میکنند، ایدهی احمقانهای است. با در نظر گرفتن امکان مسافرت مجرمان در سراسر جهان و ماهیت جهانی این تکنولوژی میتوان به وضوح ایدهی مطرح شده را کاملا نادرست ارزیابی کرد. آجی بانگا
اگرچه بانگا بهطور مستقیم به پروژهای اشاره نکرده است، میتوان دریافت که رمزارز بانکی(CBDC) هدف حملات وی قرار گرفته است. ایدهی ایجاد شبکههای پرداخت ملی در گذشته نیز مطرح شده بود و بر اساس گزارش اخیر کوینیت، چند بانک مرکزی بزرگ در راستای بررسی کاربردها و موارد استفادهی رمزارز بانکی یک کارگروه تشکیل دادهاند. اگرچه نظرسنجی اخیر بانک تسویه حسابهای بینالمللی-BIS نشان میدهد که تنها ۱۰ درصد از بانکهای مرکزی به دنبال صدور رمزارز بانکی هستند. بنگا توضیح داد:
ایدهی یافتن روشی برای نظارت ملی بر روی برخی از پرداختها در گذشته نیز مطرح شده است، این ایدهی تخیلی همچنان برای مدت زمان طولانی تداوم یافته است. آجی بانگا
بانگا اظهار داشت که کشورهای فرانسه، استرالیا، برزیل و مکزیک برای ساخت سیستمهای مالی مشابه تلاش میکنند. بر اساس ادعای بانگا: «شبکهی ملی دادهها تراکنشها را به قطعات کوچکتری تقسیم میکنند. در این مقطع زمانی که تروریستها به محدودههای مرزی احترام نمیگذارند، این اقدام ردیابی جرائم را دشوارتر میسازد.»
نظر شما نسبت به اظهارات مدیرعامل شرکت مسترکارت چیست؟ آیا لیبرا برای حفظ مشارکت دیگر شرکتها به شفافسازی بیشتری نیاز دارد؟ آیا راهاندازی سیستمهای پرداخت ملی موجب تسهیل فعالیت مجرمان خواهد شد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.