![](https://www.coinit.ir/wp-content/uploads/2018/12/Crypto-Sanctions-Enforcement-Coinit.jpg)
- توجه صنعت رمزارزی در سال گذشته بر روی چگونگی اعمال قوانین توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا(SEC) معطوف شده بود. اما در دو ماه گذشته با اعمال تحریمهای آمریکا توسط ادارهی کنترل داراییهای خارجی ایالات متحدهی آمریکا(OFAC)، تغییرات مهمی در زمینهی نظارتی در این حوزه ایجاد شده است. در همین راستا، بیو بارنز(Beau Barnes) و جیک چروینسکی(Jake Chervinsky) از موسسهی Kobre & Kim LLP حقوقدان و وکلای مدافع در زمینهی داراییهای دیجیتالی، مقالهای را با هدف ارائهی راهنمایی شرکتها در زمینهی تحریمهای جدید رمزارزی آمریکا منتشر کردند.
OFAC در هفتهی گذشته دو شخص ایرانی را بدلیل حملات سایبری علیه شبکههای ایالات متحدهی آمریکا تحریم کرد. این اولین باری است که OFAC دو شخص به همراه آدرسهای بیتکوینی که به این دو فرد نسبت داده میشود را هدف تحریم قرار میدهد.
OFAC در اعمال این تحریمها پیغام واضحی را به صنعت رمزارزی ارسال میکند: قوانین تحریمی را اجرا کنید و یا هزینهی آن را بپردازید.
مفهوم تحریمها و الزامات قانونی OFAC
بر اساس تحریمهای اقتصادی ناشی از سیاست دولت آمریکا، کشورها، دولتها، اشخاص و یا شرکتهای مشخص شده در لیست تحریم، اجازهی معامله با اشخاص آمریکایی را نخواهند داشت. در این جمله «اشخاص آمریکایی» شهروندان آمریکایی و ساکنان دائمی هر نقطهای از جهان، ملیتهای غیر آمریکایی ساکن در ایالات متحدهی آمریکا و هر چیزی که تحت قوانین ایالات متحدهی آمریکا فعالیت میکند(به همراه شعب خارجی آنها) را شامل میشود.
OFAC اختیارات گستردهای در اعمال تحریمها به عواملی که آنها را برای امنیت آمریکا به عنوان تهدید میشناسد، دارد. معمولا OFAC «تحریمهای اولیهای» را با منع اشخاص آمریکایی از معامله مستقیم و یا غیر مستقیم با بخش تحریم شده اعمال میکند، بعلاوه «تحریمهای ثانویهای» بر معاملات اشخاص غیر آمریکایی با بخشهای تحریم شده نیز وجود دارد.
برخی از تحریمها همانند ممنوعیت تمامی معاملات با کشورهایی همانند ایران مطلق هستند. در حالی که دیگر تحریمها همانند ممنوعیت معاملات خاص با ونزوئلا در ارتباط با بدهیهای معاملاتی، ماهیت متفاوتی دارند. نقض تحریمها شامل جرائم مدنی و یا تبهکارانه شده و میتواند جرائم سنگینی را به همراه داشته باشد.
الزامات و شرایط OFAC
OFAC برخلاف نهادهای قانونی دیگر، الزامات اجرایی رسمی را تحمیل نمیکند. در عوض یک رژیم «سختگیرانه مسئولیتپذیری» که در آن حتی نقض غیر عمدی تحریمها توسط قانون قابل مجازات است را اعمال میکند. زمان و منابعی که شرکتها برای اجابت این قوانین صرف میکنند، اهمیتی ندارد. گفته میشود، شرکتهایی که دارای یک برنامهی اجرای الزامات قدرتمندتری هستند، شانس بهتری برای متقاعد کردن OFAC در اتخاذ رویکرد ملایمتری نسبت به پتانسیل احتمالی نقض قوانین و جریمه دارند.
این نهاد برای کمک به شرکتها در ایجاد برنامهی رعایت الزامات تحریمها، سوالات متداول، بیانیههای سیاسی، بروشورها، مشاوران و انتشارات مطبوعاتی مختلفی را منتشر میکند. OFAC همچنین برای انطباق سهامداران صنایع خاص، با این الزامات پیشنهاداتی را ارائه کرده است.
به عنوان مثال، OFAC به شرکتهایی که در تجارت آنلاین مشغول بهکار هستند، پیشنهاد میکند «یک برنامهی مبتنی بر ریسک» که نرمافزارهای غربالگری لیست تحریمها را شامل میشود را توسعه دهند. بهطور مشابه، OFAC پیشنهاد میکند که سیستمهای انتقال پولی، آدرس IP مناطق مورد تحریم را مسدود نمایند، اطلاعات هویتی مشتریان را جمع آوری کنند و «هدف از انجام تراکنش» را برای هر تراکنش ثبت نمایند.
OFAC برای پر کردن شکافهای موجود در بیانیههای عمومی، افرادی را برای ارائهی راهنمایی جزئی در زمینهی تخلفات مشخص و فاکتورهایی که در کاهش و یا تشدید جریمه لحاظ میشود را استخدام کرده است.
برای مثال OFAC در سال 2015 از نقض قوانین تحریم در تراکنشهای پیپل(PayPal)خبر داد. بر این اساس تراکنشهایی با بیش از 44 هزار دلار و مغایر با تحریمها به دلیل ناتوانی PayPal از غربال صاحبان حسابهای کاربری با توجه به لیست تحریمها مشخص گردید و 7 میلیون دلار جریمه برای پیپل تعیین شد، همچنین OFAC بر اهمیت انطباق سیستمهای پرداخت و انتقال پول حتی برای تراکنشهای با ارزش نسبتا پایین تاکید کرد.
OFAC و صنعت رمزارزی
در حالی که دیگر نهادهای فدرال آمریکا نسبت به رشد رمزارزها در سالهای گذشته اظهار نظر میکنند، با وجود درخواست سهامداران صنعت رمزنگاری برای شفافیت قوانین تحریم آمریکا، OFAC در این باره سکوت کرده بود؛ اما در سال جاری OFAC فعالیت در این بخش را آغاز کرد.
OFAC در ماه مارس، در واکنش به راهاندازی رمزارز ملی ونزوئلا(Petro)، شهروندان آمریکایی را از هر گونه مشارکت و معامله با آن دارایی دیجیتالی منع کرد. این نهاد با انتشار راهنمای سوالات متداول، اعلام کرد که «بدون توجه به نوع ارزی که معامله با آن انجام میشود (دیجیتالی یا ارز فیات)» الزامات تحریمهای ایالات متحدهی آمریکا یکسان میباشد. این نهاد اعلام کرد ممکن است در آینده تعدادی آدرس مرتبط با رمزارزها را به لیست تحریمها اضافه کند.
وزارت خزانهداری آمریکا در ماه اکتبر، به دلیل تصمیم دولت آمریکا به خروج از توافق هستهای ایران و اعمال مجدد تحریمها علیه ایران، نسبت به معامله با ایران هشدار داد. این بیانیه نسبت به دور زدن تحریمهای اقتصادی و انجام معامله با استفاده از فلزات گرانبها، استفاده از صرافیها، جعل ارز و معامله با «ارزهای مجازی» هشدار میدهد.
این نهاد در هشدار نسبت به ریسک فعالیتهای رمزارزی به شرکتهای رمزارزی اجرای سازوکار ویژهای را شامل «بازبینی دفتر کل بلاکچین برای فعالیتهایی که ممکن است در ایران شروع شده و یا خاتمه یابد»، استفاده از نرمافزار برای «نظارت بر بلاکچینهای باز» و غربالگری مشتریان در برابر لیست تحریمها را پیشنهاد میکند.
اضافه کردن دو نام ایرانی به همراه دو آدرس بیتکوین به لیست تحریمها در هفتهی گذشته در واکنش به حملهی باجافزاری، اولین اقدام مستقیم OFAC در حوزهی رمزارزی به شمار میآید. این سازمان تاکید کرد که «باید با مشارکت جامعهی رمزارزی، از آدرس ارزهای دیجیتالی اشاره شده همانند ابزارهای احراز هویت کنونی برای شناسایی، مسدودسازی و بررسی معاملات و پولهای مرتبط با این آدرسها استفاده نمود. در نتیجهی اقدام امروز، اشخاصی که در معامله با این آدرسها مشارکت دارند نیز باید مسدود شده و تحت بررسی قرار بگیرند.»
OFAC با انتشار پرسش و پاسخهای متداول، الزامات شرکتهای فعال در حوزهی رمزارزی به مسدودسازی افراد تحریم شده و داراییهای متعلق به آنها را مشخص کرد. سیگال مندلکر(Sigal Mandelker) دبیر وزارت خزانهداری آمریکا گفت« این اداره ایران و دیگر کشورهایی را که تلاش میکنند از ارزهای دیجیتالی بهرهبرداری کنند را به دقت زیر نظر دارد.»
برای اقدامات بیشتر آماده شوید
اقدام اخیر OFAC، تمرکز مجدد دولت ایالات متحده آمریکا بر جلوگیری از بهرهبرداری کشورهایی همانند ایران، ونزوئلا، کره شمالی و … از رمزارزها در مقابله با تحریمهای اقتصادی را نشان میدهد. صنعت رمزارزی هماکنون در میان کشمکشهای ژئوپلیتیک گرفتار شده است.
شرکتهای فعال در حوزهی رمزارزی چه واکنشی خواهند داشت؟ در نهایت نویسندگان مقاله به شهروندان آمریکایی توصیه کردند:
- به طور جدی از الزامات پیروی کنید. بر اساس اعلام OFAC، بدون توجه به نوع ارز مورد معامله تمامی الزامات(در زمینهی ارزهای فیات و رمزارزها) یکسان هستند.
- ریسکها را درک کنید. از آنجایی که OFAC گزارش اقدامات صورت گرفته را درخواست نمیکند، شرکتها متعهد به غربال مشتریان خود در برابر لیست تحریمها و یا قطع دسترسی کاربران محیطهای مشخصی نیستند. اما شرکتها باید بدانند که با نادیده گرفتن این ریسکها، خود را در برابر خطر قرار میدهند.
- OFAC همانند بسیاری از سازمانهای دولتی، با عمومی کردن اقدامات اجرایی خود سعی در جلوگیری از تکرار آن توسط دیگران دارد. با این وجود، پیگردهای قانونی OFAC در سال 2019، علیه کسانی که بدون در نظر گرفتن تحریمهای ایالات متحده آمریکا به معاملهی رمزارزها بپردازند، تعجب آور نخواهد بود.
نظر شما در مورد اعمال تحریم در حوزهی رمزارزی چیست؟ آیا جامعهی رمزارزی که کسب استقلال از سیستم بانکی کنونی را در نظر دارد، با این اقدامات مقابله خواهد کرد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.
اگر اينجوري باشه كه ماهيت ارزهاي ديجيتال ميره زير سوال و هيچ ارزشي نخواهد داشت
اميدوارم كه مشود همچين كاري كرد در غير اينصورت بدر نخور ميشود