- محمد قربانیان(Mohammad Ghorbaniyan) که یک معاملهگر بیتکوین ایرانی است، در میان افرادی است که نام و آدرس کیف پولشان توسط دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا(OFAC) و به دلیل مشارکت در جرائم سایبری در هفتهی گذشته به لیست تحریمها اضافه شده است. اما او در مصاحبهای با CoinDesk اعلام کرد که نام او به اشتباه در لیست سیاه این سازمان قرار گرفته است.
اما در پی این رویداد، قربانیان به CoinDesk گفت که او از منشاء بیتکوینهایی که به این رویداد مرتبط میشود، بی اطلاع است. OFAC ادعا میکند که از بیش از 200 قربانی از جمله شرکتها، بیمارستانها، دانشگاهها و سازمانهای دولتی توسط باجافزار سمسم(SamSam) دچار خسارت شدند.
قربانیان در مصاحبهی اختصاصی با CoinDesk اعلام کرد که حساب کاربری او در Blockchain.info بههمراه حساب ایمیلش در گوگل هر دو به حالت تعلیق درآمده است. وی در این مصاحبه پذیرفت که در طول چند سال گذشته بیتکوینهای محمد مهدی شاه منصوری(Mohammad Mehdi Shah Mansouri) و فرامز شاهسوندی(Faramarz Shahsavandi)؛ دو شخصی که توسط اداره تحقیقات فدرال آمریکا(FBI) به عنوان توسعهدهندگان باج افزار سمسم اعلام شدند، را به ریال تبدیل کرده است. اما وی اعلام کرد هیچ دلیلی وجود نداشت تا به آنها مشکوک شود.
دیدگاه وی سوالات زیادی را در زمینهی تداخل بازار سیاه و پذیرش عادی بیتکوین مطرح میکند، مخصوصا در مناطقی که الزامات قانونگذاری مشخص نیست. وزارت خزانهداری تاکنون در این ارتباط واکنشی نشان نداده است. مصاحبهی CoinDesk با قربانیان به شرح زیر است:
CoinDesk: روش احراز هویت شما چگونه بود؟
قربانیان: احراز هویت برای خرید/فروش بیتکوین در ایران با ارائهی عکس سلفی بههمراه کارت بانکی و کارت ملی و تایید شماره تلفن انجام میشود.
CoinDesk: دلیل تردید شما نسبت به اینکه افراد اشاره شده توسعه دهندهی باج افزار سمسم باشند، چیست؟
قربانیان: در چتی که با آنها داشتیم، آنها اعلام کردند که 50 بیتکوین خود را به فروش میرسانند و برای این معامله به صرافی احتیاج ندارند. بنابراین فکر میکنم ممکن است خود آنها صراف رمزارز باشند.
در صورت لزوم و در هر زمانی من حاظرم تمام اطلاعات معاملاتم با آنها را به پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران ارائه کنم و پلیس فضای سایبری میتواند این اطلاعات را به مقامات بینالمللی به منظور بررسیهای بیشتر، ارسال نماید.
من هیچ وقت با این اشخاص فعالیت مجرمانهای انجام ندادهام و اگر چنانچه بدانم هر یک از مشتریان ما در فعالیتهای مجرمانه شرکت دارند، از معامله با آنها خودداری خواهم کرد.
متاسفانه بدون دریافت هیچ تماسی از ادارهی خزانهداری ایالات متحدهی آمریکا، نامهای ما را در ارتباط با فعالیتهای مجرمانه اعلام کردهاند. ما به جرمی که انجام ندادهایم متهم شدیم! من از فعالیتهای مجرمانهی مشتریانم اطلاعی نداشتم و جرمی مرتکب نشدم. Mohammad Ghorbaniyan
CoinDesk: بیشتر کسب و کارهای تبدیل رمزارزها در ایالات متحدهی آمریکا، سیاستهای سختگیرانهای را به دلیل این اتفاق اتخاذ نمودند. چرا با وجود اینکه در ایران این اقدام الزامی نیست، شما برای ردیابی جریان سرمایه اطلاعات بیشتری را از طرف مورد معامله درخواست نمیکنید؟
قربانیان: ما صرافی ایرانی هستیم و تحت قوانین کشورمان ایران و الزامات پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران فعالیت میکنیم. ما به عنوان صرافی اطلاعات تمامی معاملاتمان را ثبت میکنیم که اسکرینشات از گفتگوها و اطلاعات احراز هویت مشتریانمان را شامل میشود. ما هرگز قوانین کشورمان را نقض نکردیم.
آیا پایگاه دادهای وجود دارد که نشان دهد بیتکوینهای من با فعالیتهای مجرمانه در ارتباط هستند؟ اگر سعی در انجام فعالیتهای مجرمانه داشتم، نباید هویت خودم را پنهان میکردم؟ شما میتوانید حساب بانکی، شماره تلفن و آدرسهای بیتکوینم را که در دسترس عموم قرار دارد در وبسایتم مشاهده نمایید! در صورتی که در فعالیت مجرمانه مشارکت داشته باشم چرا باید این اطلاعات را منتشر کنم؟ این مدارک برای اثبات بیگناهی من در هر زمینهای کافی است! Mohammad Ghorbaniyan
من در انتهای هفتهی گذشته به پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران برای صحبت در زمینهی اقدامات بعدی مراجعه داشتم. امیدوارم ایالات متحدهی آمریکا کار درستی را انجام داده و نام من را از این لیست حذف کند.
وزارت خزانهداری آمریکا پیش از متهم کردن مردم به فعالیتهای مجرمانه، باید به پلیس بینالمللی اطلاع دهد تا اطلاعات و توضیحات را از پلیس ایران درخواست کند. ما میتوانستیم از سوءتفاهم و اشتباه کنونی جلوگیری نماییم.
نظر شما در ارتباط با این اقدام وزارت خزانهداری آمریکا چیست؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.