- کامران ندری عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و مدیرگروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی در بانک مرکزی، اخیرا در رابطه با استفاده از تکنولوژی بلاکچین در نظام بانکی و اهمیت توجه به مسائل فقهی پولهای مجازی تأکید کرده و اعلام نموده «اگر از فقه هم انتظاری بسیار بالا داشته باشیم، به جواب نمیرسیم، بلکه صرفأ فقها را به زور وادار میکنیم که راجع به موضوعی که مستحدث است اظهار نظر کنند».
کامران ندری عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در رابطه با استفاده از تکنولوژی بلاکچین در نظام بانکی و اهمیت توجه به مسائل فقهی پولهای مجازی تأکید کرد و گفت «اینها مسائل مستحدث هستند. هر چیزی ظرفیتی دارد. اگر از فقه هم انتظاری بسیار بالا داشته باشیم، به جواب نمیرسیم، بلکه صرفأ فقها را به زور وادار میکنیم که راجع به موضوعی که مستحدث است اظهار نظر کنند.»
براساس گزارشاتی که اخیرا منتشر شده است وی به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و مدیرگروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی در بانک مرکزی، به بیان نکاتی درباره مسائل حمایت نظام بانکی از استارتآپها و همچنین مسائل شرعی مرتبط با استفاده از تکنولوژی بلاکچین و پولهای مجازی در نظام بانکی کشور پرداخت است و اظهار نموده:
نه فقط رویکرد ما نسبت به نظام بانکی باید تغییر پیدا کند، بلکه باید در حوزههای دیگری همچون حاکمیتی، سیاسی، دیپلماسی خارجی، اجتماعی و اقتصادی نیز دستخوش تغییراتی شود تا بتوانیم سیستمهایی با ظرفیت بالاتر را به وجود آوریم. در حال حاضر، باید توجه داشت که از شبکهی بانکی و بانکها انتظاراتی داریم که بسیار فراتر از توان این سیستم است و این موضوع میتواند باعث تشدید مشکلات در شبکهی بانکی ما شود. کامران ندری-عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)
وی با بیان اینکه تکنولوژی بلاکچین، یک تکنولوژی مستحدث و جدید است و کارکردهای بسیار زیادی دارد، اظهار داشت که «درمجموع از هر تکنولوژی جدیدی میتوان استفادهی مثبت و سازنده یا استفادهی منفی کرد. طبعاً جایی که به ضرر و زیان جامعه باشد و با موازین شرعی، اخلاقی و انسانی سازگار نباشد، باید مقرراتی در این مورد تدوین شود و چنین استفادههایی محکوم و از آنها جلوگیری به عمل آید».
وی در نهایت تاکید کرد:
در برخی موارد هم تلاش شده است که متوجه شویم آیا این موارد با موازین شریعت مطابقت دارد یا خیر، اما بیشتر این پدیدهها جدید هستند و در پدیدههای مستحدث اصل بر مباح بودن است، یعنی جایز است که از آنها استفاده کنیم، مگر اینکه در مواردی مشخص شود که استفاده از آنها میتواند زیانهایی را برای جامعه در پی داشته باشد. کامران ندری-عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)
نظر شما نسبت به دیدگاه فقها در رابطه با استفاده از تکنولوژی بلاکچین در سیستم بانکداری کشور چیست؟ گفتههای آقای کامران ندری را چگونه ارزیابی میکنید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.