قرارداد اختیار معاملات یا آپشن چیست؟
آشنایی با قرارداد اختیار معاملات(آپشن)
قرارداد اختیار معاملات(آپشن) نوعی قرارداد معاملاتی است که تعهد خرید و فروش کالا همانند محصولات کشاورزی و یا داراییها همانند اوراق بهادار، صندوقهای قابل معامله در بورس(ETF)، شاخص بورس و حتی رمزارزها را در طول یک دورهی زمانی مشخص فراهم میکند. خریدار قرارداد میتواند در دورهی زمانی مشخص شده فروشنده را مجبور به اجرای مفاد قرارداد نماید. زمانی که خریدار قرارداد اختیار معاملات را اجرا میکند، فروشنده باید به تعهدات تعیین شده در قرارداد عمل کند.
به عنوان مثال قرارداد اختیار معاملات در بازار سهام این حق را برای خریدار قرارداد ایجاد میکند تا تعداد مشخصی از سهام یک شرکت را پیش از تاریخ انقضاء قرارداد، بدون توجه به تغییرات بازار سهام در سطح تعیین شده و مشخصی خریداری نماید. اما خریدار قرارداد دارای اختیار است یعنی در صورتی که قیمت سهام در بازار به کمتر از سطح تعیین شده در قرارداد سقوط کند، وی میتواند بدون استفاده از حق اجرای قرارداد سهام خود را از بازار آزاد و به قیمت کمتر از مقدار تعیین شده در قرارداد خریداری کند، در این حالت وی تنها هزینهی خرید قرارداد را پرداخت کرده است. اما در صورتی که قیمت سهام در بازار آزاد به سطح بالاتری برسد خریدار میتواند قرارداد اختیار معاملات را اجرا کرده و سهام را به قیمت تعیین شده خریداری کند.
قرارداد اختیار معاملات در بازار رمزارزها
به دلیل نوسانات قیمتها قرارداد اختیار معاملات در بازار رمزارزها از کاربرد بالایی برخوردار است. معاملهگران و ماینرها میتوانند با استفاده از این نوع قرارداد سطح معینی از سودآوری را برای خودشان تضمین کنند. در حقیقت خریداران قرارداد اختیار معاملات نوعی بیمه یا ضمانت را در برابر تغییرات قیمت در بازارهای معاملاتی خریداری میکنند.
قرارداد اختیار معاملات به دو صورت «قرارداد خرید(Call)» و یا «فروش(Put)» در دسترس فعالان بازار قراردارد. قرارداد اختیار معاملات خرید حق خرید بیت کوین و یا دیگر داراییها را برای خریدار در طول زمان تعیین شده ایجاد میکند، در حالی که قرارداد اختیار معاملات فروش حق فروش دارایی را در مدت زمان تعیین شده برای خریدار قرارداد ایجاد میکند. به عنوان مثال ماینرها میتوانند با خرید قرارداد اختیار معاملات فروش بدون نگرانی از تغییرات قیمت رمزارزها در بازارهای معاملاتی رمزارزهای استخراج شده را در مدت زمان تعیین شده و به قیمت معینی به فروشندهی قرارداد اختیار معاملات بفروشند.
دریبیت(Deribit) در سال 2019 برای نخستین مرتبه قرارداد اختیار معاملات را در حوزهی رمزارزها ارائه کرده است. با این وجود صرافیهای دیگری همانند اوکیاکس(OKEx)، بکت(Baakt)، سیامای(CME) نیز به سرعت قرارداد اختیار معاملات را در حوزهی رمزارزها ارائه کردهاند.
برگشت به صفحهی اصلی کریپتوپدیا