ییلد فارمینگ(Yield Farming) یا زراعت سودآور چیست؟
معرفی ییلد فارمینگ
ییلد فارمینگ(Yield Farming) فعالیتی است که در آن کاربران دارایی خود را برای کسب پاداش در پلتفرمهای فعال در سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز سپردهگذاری میکنند. اگرچه انتظار کسب سود از سرمایهگذاری فعالیت جدیدی محسوب نمیشود، ایدهی اصلی ییلد فارمینگ از سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز حاصل شده است. در این فعالیت افراد میتوانند در ازای مشارکت در سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز توکن بهدست بیاورند به همین دلیل از ییلد فارمینگ میتوان با عنوان «ماینینگ نقدینگی» نیز نام برد.
امروزه با توجه به گسترش سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز ییلد فارمینگ به یک فعالیت رایج تبدیل شده است. در حالی که پروژههای نوظهور توکنهای خود را به عنوان روشی برای کسب پاداش پیشنهاد میکنند، کاربران به امید کسب بازدهی مطلوب از این پروژهها استقبال میکنند. چنین رویکردی موجب ایجاد تقاضا و افزایش ارزش داراییهای سرمایهگذاری شده در پروژه و همچنین افزایش ارزش توکنها خواهد شد.
چگونگی فعالیت در حوزهی ییلد فارمینگ به شرایط و ویژگیهای پلتفرمهای فعال در حوزهی سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز بستگی دارد. در این فعالیت بخش کوچکی از کارمزد تراکنشها در ازای ارائهی نقدینگی پلتفرمهای مختلف همانند یونیسواپ(Uniswap) و یا بالانسر(Balancer) پیشنهاد میگردد. با این وجود، مشارکت در سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز و دریافت توکنهای این پروژهها در ازای فعالیت، متداولترین روش ییلد فارمینگ محسوب میگردد.
مزایا و ریسکهای ییلد فارمینگ
کسب بیشترین بازدهی و سود مزیت واضح ییلد فارمینگ محسوب میگردد. ییلد فارمرهایی که زودتر از دیگران در پروژههای جدید فعالیت میکنند، قادر خواهند بود از پاداش کسب توکنهای جدید بهرهمند شوند که به سرعت ارزش آنها افزایش مییابد. درصورتی که این توکنها را در زمان مناسبی به فروش برسانند سود قابل توجهی را کسب خواهند کرد. سود حاصله را میتوان برای کسب بازدهی در پروژههای دیگری سرمایهگذاری کرد.
ییلدفارمرها معمولاً باید بخش قابل توجهی از سرمایهی اولیه را برای کسب بازدهی قابل توجه مورد استفاده قرار میدهند. تعدادی از ییلدفارمرها حتی صدها هزار دلار را در پلتفرمهای اقتصادی غیرمتمرکز سپردهگذاری میکنند. با توجه به نوسانات گسترده در بازار رمزارزها و به ویژه توکنهایی که توسط سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز منتشر میگردند، در صورت سقوط بازار رمزارزها ییلدفارمرها در معرض خطر نقدشوندگی قرار میگیرند(همانند شرایطی که در هاتداگسواپ(HotdogSwap) تجربه شده است).
ییلد فارمرها در زمان فعالیت خود ریسک ناشی از اعضاء تشکیل دهندهی تیمهای پروژهها و کُد پایهی قراردادهای هوشمند پلتفرمهای سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز را میپذیرند. پتانسیل کسب بازدهی در حوزهی سیستمهای اقتصادی غیرمتمرکز، توجه بسیاری از توسعهدهندگان، کارآفرینان و یا حتی کسانی که از کُدهای آماده استفاده میکنند را جلب کرده است. حتی اگر تیم تشکیل دهندهی پروژه رویکرد صادقانهای را اتخاذ کند، کد پروژهها غالباً از سوی موسسات امنیتی معتبر مورد بررسی قرار نگرفتهاند و در نتیجه در برابر مهاجمان آسیبپذیر هستند.
آسیبپذیری پلتفرمها در برابر حملات هکرها
با وجود تاریخچهی نسبتاً کوتاه پلتفرمهای اقتصادی غیرمتمرکز نمونههای متعددی از پروژههای آسیب دیده از حملات هکرها وجود دارند، همانند پلتفرم بیزدایکس(bZx) که اخیراً به دلیل وجود یک خط کُد نامناسب هک شده است.
یام فایننس(YAM Finance) نمونهی دیگری است که ارزش بازار توکنهای آن تنها در طی دو روز پس از راهاندازی پروژه از صفر به 57 میلیون دلار افزایش یافت. اما پس از اعتراف بنیانگذار یام فایننس به وجود نقص امنیتی در کُد اصلی پروژه به شدت سقوط کرد. بررسیهای امنیتی نقصهای امنیتی متعددی نسبت به امنیت و عملکرد این پلتفرم را آشکار کرده است.
چالشها و فرصتهای ییلد فارمینگ
بسیاری از پلتفرمهای اقتصادی غیرمتمرکز هماکنون در شبکهی بلاکچین اتریوم راهاندازی شدهاند، این موضوع ییلد فارمرها را با چالشهای متعددی مواجه کرده است. در حقیقت، شبکهی کنونی اتریوم با مشکل مقیاسپذیری مواجه است. افزایش فعالیت در حوزهی ییلدفارمینگ، افزایش تعداد تراکنشهای شبکهی اتریوم و افزایش زمان لازم برای تایید تراکنشها را به همراه دارد.
برگشت به صفحهی اصلی کریپتوپدیا