شکلگیری جنبش والاستریتبتز(WallStreetBets)
شرکت گیماستاپ(GameStop) یک خُرده فروشی بازیهای ویدئویی محسوب میشود، با این وجود همهگیری ویروس کووید 19 و افزایش استقبال از خرید بازیهای دیجیتالی این فروشگاه را با مشکلات فروش و کاهش درآمد مواجه کرده است.
این شرایط موجب شده بود تا بازار سهام این شرکت نیز در وضعیت نسبتاً راکدی قرار بگیرد و در همین زمان تعدادی از سرمایهگذاران حقوقی با مشاهدهی شرایط نامناسب این شرکت از این موقعیت برای کسب منفعت خود استفاده میکردند. این دسته از سرمایهگذاران معمولاً در اختیار داشتن منابع مالی عظیم و استفاده از روش فروش استقراضی(ShortSelling) بازار سهام را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند و به همین دلیل سهام گیماستاپ در محدودهی 15-20 دلار قرار گرفته بود.
در همین زمان، رایان کوهن(Ryan Cohen) یکی از سرمایهگذاران شناخته شده که 12/9 درصد از سهام گیم استاپ را خریداری کرده بود، در روز یازدهم ژانویه به عضویت هیات مدیرهی این فروشگاه درآمد. وی یکی از بزرگترین سهامداران شرکت اپل محسوب میشود و در نتیجهی این اتفاق، ارزش سهام گیماستاپ 50 درصد افزایش یافت.
پافشاری سرمایهگذاران حقوقی برای فروش سهام گیماستاپ
حتی پس از پیوستن کوهن به هیات مدیرهی گیماستاپ و تغییر روند بازار این سهام، سرمایهگذاران حقوقی به اخذ موقعیت معاملاتی فروش در بازار گیماستاپ ادامه دادند. در حقیقت سرمایهگذاران حقوقی تصمیم گرفته بودند تا با ایجاد وحشت در بازار سهام گیماستاپ، دارایی معاملهگران آماتور را ببلعند. به همین دلیل جنبشی متشکل از معاملهگران خُرد بازار سهام با عنوان والاستریتبتز(WallStreetBets) در پلتفرم ردیت(Reddit) شکل گرفت و این اتفاق را به فرصتی برای سرمایهگذاران خُرد بازار تبدیل کرد تا سرمایهگذاران حقوقی و شرکتها را به زانو درآورند.
زمانی که سرمایهگذاران حقوقی موقعیت معاملاتی «فروش استقراضی» را اتخاذ میکنند، در حقیقت سهام شرکتهایی را که معتقدند ارزش آنها در آینده کاهش خواهد یافت را از کارگزاری قرض میگیرند و سپس این سهام را در قیمت پایینتری خریداری کرده و به کارگزاری پس میدهند. آنها در صورت موفقیت، ارزش دارایی قرض گرفته شده را به کارگزاری پس داده و سود باقی مانده را تصاحب میکنند.
با این وجود، درصورتی که بازار بر خلاف پیشبینی آنها عمل کرده و ارزش سهام افزایش یابد، آنها مجبور خواهند بود سهام مورد نظر را در قیمت بالاتری خریداری کرده و به کارگزاری عودت دهند و در نتیجه شرایط زیان را تجربه خواهند کرد. درصورت جهش قیمت سهام کسانی که در موقعیت فروش استقراضی قرار گرفتهاند زیان بیشتری را تجربه خواهند کرد و از آنجایی که باید سهام خود را در قیمت بالاتری خریداری کنند به افزایش هرچه بیشتر قیمت آن نیز کمک خواهند کرد.
شکست غولهای سرمایهگذاری در برابر سرمایهگذاران خُرد
صندوق سرمایهگذاری ملوین کپیتال(Melvin Capital) و سیترون ریسرچ(Citron Research) در این زمان موقعیت فروش سهام گیماستاپ را اتخاذ کرده بودند و در نتیجه همزمان با جهش ارزش سهام به دلیل هجوم سرمایهگذاران خُرد زیان گستردهای را تجربه کردند. در همین زمان دو صندوق بزرگ سیتادل(Citadel) و پوینت 27(Point27) برای نجات ملوین کپیتال کمک مالی 2.75 میلیارد دلاری را به این شرکت ارائه کردند.
در نتیجهی شکلگیری جنبش والاستریتبتز، تنها در طی 9 روز ارزش سهام گیماستاپ با افزایش 1,800 درصدی مواجه شده و به سطح 380 دلار رسید.
آدنا فریدمن(Adena Friedman)؛ مدیرعامل بورس اوراق بهادار نزدک در واکنش به این اتفاق اظهار داشت که آنها نظارت بر شبکههای اجتماعی را آغاز کردهاند و در صورت تلاش جنبش والاستریتبتز برای پامپ سهام، معاملات را متوقف خواهند کرد. در همین زمان پلتفرمهای معاملاتی رابینهود(Robinhood) و آمریترید(Ameritrade) نیز برای مبادلات سهام گیماستاپ محدودیت ایجاد کردند.
به دلیل هجوم گستردهی مردم، کانال ردیت والاستریتبتز به یک کانال خصوصی تبدیل شد و پلتفرم دیسکورد نیز کانال مربوط به این جنبش را بهطور کامل از پلتفرم خود حذف کرد.
تاثیر جنبش والاستریتبتز بر بازار رمزارزها
بدون شک شکلگیری جنبش والاستریتبتز شرایط حاکم بر بازار رمزارزها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. این جنبش پس از پامپ بازار سهام در روز بیست و هشتم ژوئن رمزارز داژکوین را هدف قرار داد و در نتیجه بزرگترین جهش قیمتی بازار این دارایی در طول دو روز تجربه شده است. یعنی قیمت داژکوین در صرافی بایننس به بیشینهی 0.087 دلاری رسیده است که بازدهی چشمگیری 1,100 درصدی را برای سرمایهگذاران آن به همراه داشته است.
بر اساس گزارش کوینیت، یک گروه تلگرامی از طرفداران رمزارز ریپل با الهام گیری از جهش قیمت داژ کوین و اتفاقات اخیر بازار سهام، یکی از بزرگترین جهشهای تاریخی رمزارز ریپل را ایجاد کردهاند. این دارایی در مدت کوتاهی جهش 165 درصدی را تجربه کرده و به قیمت 0/755 دلار نیز رسیده است.
اگرچه شکلگیری جنبش والاستریتبتز با قواعد پیشین بازارهای مالی همخوانی ندارد اما این حقیقت را به سرمایهگذاران بزرگ نشان داده است که سرمایهگذاران خُرد نیز میتوانند در صورت اتحاد این قواعد را تغییر دهند.
پشتیبانی چهرههای سرشناس
ایلان ماسک(Elon Musk)؛ مدیرعامل شرکت خودروسازی تسلا و ثروتمندترین مرد جهان که اخیراً به دلیل پشتیبانی از بیت کوین و بازار رمزارزها بحث گستردهای را در میان فعالان باز موجب شده بود. نیز در توییتی از جنبش والاستریت بتز پشتیبانی کرده است. وی در روز دوم فوریه بخش بیوگرافی حساب کاربری توییتر خود را به اموجی بیت کوین تغییر داد و همین اقدام وی جهش 6,500 دلاری در قیمت این دارایی را به همراه داشته است. چانگپنگ ژائو؛ مدیرعامل صرافی بایننس و جاستین سان؛ رئیس بنیاد ترون نیز با تغییر تصویر پروفایل خود به نماد جنبش والاستریتبتز از این جنبش حمایت کردهاند.
نظر شما نسبت به دلایل شکلگیری جنبش والاستریتبتز و تاثیر آن بر بازارهای مالی چیست؟ آیا تاثیرات ناشی از شکلگیری این جنبش در آینده نیز استمرار خواهد یافت؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.