- از ابتدای سال جاری بازار رمزارز کار خود را با یک روند صعودی آغاز کرده و رفته رفته توانست نقاط عطف جدیدی را به ثبت برساند. طبیعتاً رمزارز بیت کوین به عنوان قدیمیترین و بزرگترین رمزارز موجود در بازار بیشترین تغییرات را به ثبت رساند و توانست رکورد ۶۰ هزار دلاری را هم ثبت کند. با این حال طی چند هفتهی گذشته وضعیت تغییر کرده و با افزایش التهاب در بازار رمزارز قیمت بیت کوین به نقطهای پایینتر از ۴۰ هزار دلار رسیده است.
رمزارز بیت کوین طی چند ماه گذشته به دلایلی همچون تغییر رویکرد نهادهای نظارتی نسبت به صنعت رمزارزها و همچنین پشتیبانی افراد بزرگی همچون ایلان ماسک(Elon Musk) مدیرعامل شرکت خودروسازی تسلا، یک روند صعودی قدرتمند را آغاز کرد و توانست رکوردهای باورنکردی از لحاظ قیمت به ثبت برساند.
با این حال، در عرض یک هفته روند تغییرات قیمت بازار بیت کوین دچار یک دگرگونی ناگهانی شد و سراشیبی کاهش قیمت آغاز گردید. طبق آمار و ارقام منتشر شد توسط پلتفرم کوینمارکت کپ(coinmarketcap) هر واحد رمزارز BTC در حال حاضر با متوسط قیمت ۳۷ هزار دلار در پلتفرمهای مبادلهی رمزارز در حال خرید و فروش است. به عبارتی طی هفت روز گذشته رمزارز بیت کوین بالغ بر ۳۲ درصد ارزش خود را از دست داده است.
فاکتورهای فشار بر بازار
این روند نزولی قدرتمند به دلایل مختلفی از جمله توییتهای ایلان ماسک و ممنوعیت فعالیت موسسات مالی در حوزهی رمزارز و ارائهی خدمات مربوطه به مشتریان در کشور چین آغاز شده که قرار است در ادامهی مطلب به آنها پرداخته شود.
درحالیکه صحبتهای ایلان ماسک در توییتر باعث آغاز این روند نزولی در بازار شد، آخرین ضربه به بدنهی نمودارهای رمزارزی که باعث قرمز شدن تمام رمزارزها گردید توسط مقامات بانکی چین به این صنعت وارد گردید.
امروز مقامات چین اعلام کردند که موسسات مالی از جمله بانکها، شرکتهای فینتک و پلتفرمهای خدمات پرداخت آنلاین حق ارائهی خدمات مرتبط با داراییهای رمزارزی را ندارند. درحالیکه به سرمایهگذاران در رابطه با تجارت در این بازار سوداگرانه هشدار داده است.
این ممنوعیت شامل تمامی سرویسهای مالی از جمله رفع سوء و تسویه حساب، مبادله و حتی ثبت نام در پلتفرمهای مبادلاتی است.
در بیانیهی مشترک سه نهاد نظارتی و مالی چین یعنی انجمن ملی اینترنت مالی، انجمن بانکی چین، انجمن پرداخت و تسویه حسابهای بانکی، توضیح داده شده که مبادله در بازار سوداگرانهی داراییهای رمزارزی میتواند «به طور جدی ایمنی اموال مردم را نقض کرده و در نظم اقتصادی و مالی کشور اختلال ایجاد کند».
این رویکرد و موضعگیری سختگیرانه نسبت به صنعت رمزارز پیش از این نیز از مقامات چینی مشاهده شده بود. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۷ تمامی صرافیهای مبادلهی رمزارز در این کشور تعطیل شده و دیگر حق فعالیت نداشتند، صرافیهای بزرگی همچون بایننس که مجبور به ترک این کشور شدند. در سال ۲۰۱۹ مقامات چینی دسترسی به تمام پلتفرمهای داخلی و خارجی مبادلهی رمزارز را غیرممکن و مسدود کردند.
مهاجرت سرمایهگذاران
گزارشات منتشر شده در رابطه با وضعیت بازار بیت کوین نشان میدهد که تحلیلگران عمدتاً پیشبینی میکنند که گزینههای مبادلهی بیت کوین تا ژوئن ۲۰۲۱ همچنان براساس قیمتهای پایینتر از نقطهی ۴۰ هزار دلار مبادله خواهند شد.
مدیرعامل یکی از صرافیهای مبادلهی رمزارز در تازهترین مصاحبهی خود اعلام نموده که «اکنون شاهد آن هستیم که ذهنیت خرید در کمینهی بازار در بین خریداران وجود ندارد و آنها اینبار نسبت به سقوط قیمتها بسیار بدبین رفتار میکنند». به عبارتی برخلاف رویدادهای نزولی قبل در بازار رمزارز، اینبار سرمایهگذاران تمایلی به خرید BTC(علیرغم کاهش چشمگیر قیمت) ندارند.
گزارشات منتشر شده توسط پلتفرم Skew در تاریخ ۱۸ ام می حاکی از ان است که قراردادهای آپشن به ارزش ۳/۵ میلیارد دلار به سمت گزینههای نزولی در حال حرکت است.
تحلیلگران همچنین اعلام کردهاند که انتظار میرود براساس وضعیت فعلی بازار، قیمت رمزارز بیت کوین تا ماه ژوئن همچنان در محدودهی ۳۵ تا ۵۰ هزار دلار باقی بماند.
ایلان ماسک باعث التهاب بازار شد
بخش قابل توجهی از روند نزولی فعلی بازار رمزارز به دلیل صحبتهای مدیرعامل شرکت تسلا یعنی آقای ایلان ماسک ایجاد شده است. وی چند روز قبل با انتشار بیانیهای با محوریت «مصرف زیاد انرژی توسط بیت کوین و دوستدار محیط زیست نبودن این رمزارز»، تغییر موضع داد و باعث التهاب در بازار رمزارزها گردید.
این صحبتهای ایلان ماسک باعث سروصدای طرفداران صنعت رمزارز و همچنین انتشار گزارشات متعدد در رابطه با وضعیت تولید کربن توسط ماینرهای سراسر جهان گردید.
آقای ماسک روز سهشنبه در یک پست توییتری اظهار داشت که «روند استفاده از انرژی طی چند ماه گذشته بسیار جنونآمیز و وحشتناک بوده است». وی در ادامه نمودار مربوط به شاخص مصرف برق بیت کوین دانشگاه کمبریج(CBECI) را به اشتراک گذاشته است.
براساس این نمودار، فرآیند استخراج رمزارز بیت کوین یک روند بسیار پرمصرف و نیازمند انرژی برق بسیار زیاد است که به طور مداوم از سال ۲۰۱۶ یک روند افزایشی را آغاز نموده و با نزدیک شدن به سال ۲۰۲۰ شدت گرفته است. سطوح فعلی مصرف انرژی شبکهی بیت کوین در حال حاضر بالغ بر ۱۴۹ تراوات ساعت(TWh) است که یک رکورد محسوب میشود.
براساس همین نمودارها و مصرف بسیار زیاد انرژی توسط ماینرهای بیت کوین، ایلان ماسک اعلام کرد که شرکت تسلا از این پست رمزارز BTC را به عنوان یک روش پرداخت قبول نخواهد کرد. این خبر علاوه بر تاثیرگذاری بر صنعت رمزارز، باعث سقوط ارزش سهام شرکت تسلا گردید و ایلان ماسک جایگاه ثروتمندترین فرد جهان را هم از دست داد.
احتمال فروش توسط تسلا
تعاملات و صحبتهای اخیر ایلان ماسک باعث ایجاد این حدس و گمان در بازار رمزارزها گردید که شاید شرکت خودروسازی تسل قصد دارد تمام رمزارزهای تحت مدیریت خود را به فروش برساند. همین شایعات به تنهایی باعث شد تا در تاریخ ۱۸ام می بازار با سقوط قیمتها مواجه شود.
وی مدتی بعد سعی داشت به این گمانهزنیها پایان داده و التهاب بازار رمزارز را کاهش دهد؛ بنابراین در توییتر اعلام کرد که شرکت تسلا هیچ رمزارزی به فروش نرسانده است. گرچه این گفتهها باعث بازگشت بازار به وضعیت مثبت گردید، اما تاثیرچندانی در خنثیسازی ضررهای تحمیل شده به بازار نداشت و سریعاً به پایان رسید.
نظر شما در رابطه با وضعیت فعلی بازار رمزارز و تغییرات ناگهانی قیمتها چیست؟ آیا این روند نزولی به زودی پایان خواهد یافت ؟