- مدتی است که در صرافیهای مختلف میتوانید ببینید که بخشی به عنوان KYT اضافه شده است و به نظر میرسد که صرافیها و بانکهایی که با رمزارزها سر و کار دارند تمایل دارند از این روش به جای استفاده از KYC استفاده کنند. اما فرق بین این دو روش چیست و چرا استفاده از KYT در حال گسترش است؟
احتمالا تا کنون با کلمات KYC(کملهی Know your Customer به بخشی از فرایند کسب و کار اطلاق میشود که طی آن مراحل شناسایی و تایید هویت مشتری یا کاربر صورت میگیرد؛ این روند همچنین به عنوان بخشی از قانون بانکها برای مبارزه با پولشویی رعایت میشود) و KYT(کملهی Know Your Transaction این مورد طراحی شده تا به کسب و کارهای مختلف کمک کند بتوانند مشتریانی که احتمالا در فعالیتهای غیرقانونی مرتبط با رمزارزها دخیل هستند را تحت نظر داشته و آنها را ردیابی کنند) در برخی صرافیهای آنلاین مواجه شدهاید اما هنوز به طور دقیق با آن برخوردی ندارید و یا به شکل تجربی با آن سرکار نداشتهاید. میتوان گفت چند وقتی است که KYC به یک نورم و یک قائدهی کلی برای ثبتنام و تایید هویت در صرافیها تبدیل شده است، اما حالا دیگر نوبت به شروع کار KYC رسیده است که وعده داده بیتکوینرها و رمزارزهایی که مشکوک به دخالت در امور غیر قانونی هستند را در لیست سیاه قرار دهد و تحت نظارت و پیگیری بگیرد.
دارایی رمزنگاری شما چقدر قانونی و سالم است؟
به نظر شاید این مورد که از کاربران انتظار داشته باشیم همیشه اعلام کنند رمزارزهای خود را از چه راهی بدست آوردهاند و کجا خرج میکنند، کمی غیرعقلانی و ریاکارانه محسوب شود. قطعا این مورد که شما بیتکوین خود را در کجا خرج کردهاید یا به چه شخصی دادهاید، به کسی مربوط نخواهد بود، ولی آیا این تبعیض در مقابل برخی کوینها و رمزارزهای خاص به عنوان یک تضاد با مفهوم تعویضپذیری نیست؟
چه بخواهیم چه نخواهیم، KYT درحال شروع فعالیتهای خود و همهگیر شدن است و اگر در مبادلات از این فرایند استفاده نشود، بیتکوین به شکل دوحالتی در خواهد آمد. یکی که از KYT استفاده کرده و مراحل تایید را پشت سر گذاشته، و دیگری که تایید نشده و اصطلاحا پول تیره یا Dark Money نام خواهد گرفت.
یکی از شرکتهایی که همیشه نام آن مترادف با شروع کار فرایند Know Your Transaction خواهد بود، کمپانی Chainalysis است. این کمپانی در پیگیری پول از طریق بلاکچین تخصص دارد و همیشه یکی از بحث برانگیزترین نامها در این صنعت بوده است. از یک سو باید یادآور شویم که نرمافزار تولید شده توسط این شرکت کمک بزرگی به صرافی Mt Gox برای بیتکوینهای دزدیده شده بود؛ اما از سوی دیگر کاربرانی هستند که از رمزارزها استفاده میکنند و دوست ندارند که همهی تراکنشهای آنها ثبت و با هویت دنیای واقعی به صورت دائمی ذخیره شود. کمپانی Chainalysis به تازگی با ۱۶ میلیون دلار افزایش سرمایهگذاری روبرو بوده و بزودی نرمافزارهای ردیابیاش را به بلاکچین عرضه خواهد کرد.
فرایند KYC دیگر جوابگو نیست
خوب یا بد،کمپانی Chainalysis تنها شرکتی نیست که در زمینهی KYT فعالیت دارد. حال این موضوع که مشتریان از سرمایهگذاران سوال کنند که داراییهایشان از چه راهی بدست آمده، و مطمئن شوند که این پولها با استفاده از ابزارهای غیرقانونی بدست نیامده، به امری عادی تبدیل شده است. با این حال باز هم سوالات بیپاسخی در مورد اینکه چه چیزی رمزارزهای غیرقانونی را تشکیل میدهد، وجود دارد. به عنوان مثال برخی از مردم قبول دارند که ۴۰۰ میلیون دلار NEM به سرقت رفته از صرافی CoinCheck میتواند به راحتی پول کثیف (Dirty money) طلقی شود، اما پولها و کوینهایی که از طریق بخشهای عمیق اینترنت رد و بدل شدهاند یا حتی کوینهایی به وسبلهی روشهای پاک بدست آمدهاند اما برای انجام یک خرید کاملا غیر قانونی استفاده شدهاند چطور؟ آیا به این نوع داراییها هم میتوان گفت پول کثیف؟
از نظر بانکها و صرافیها که باید همیشه هرگامی را با دقت تمام بردارند و از پولشویی و دیگر اقدامات غیرقانونی دوری کنند، انجام KYC ممکن است کافی نیاشد. در هر حال باید به یاد داشته باشیم که KYC یک فرایند استاتیک و ثابت است که میتواند مشروعیت یک فرد خاص را در یک لحظهی خاص به اثبات برساند، اما با این وجود KYC نمیتواند ضمانت کند که همین شخص در آینده مالکیت داراییهای غیرقانونی بر عهده نگیرد یا عملیات پولشویی را انجام ندهد.
فیات با همان پول شما تا چه اندازه سالم است؟
تکنولوژی هم مانند خیلی موارد دیگر نه ذات خوبی دارد نه ذات بد، تنها ساخته شده تا در راههای مختلف مورد استفاده قرار گیرد، در این بین بسته به کاربری که از آن بهره میبرد ممکن است این استفاده خوب یا بد باشد. اگر کمپانیهایی همچون Chainalysis، Elliptic و یا Bitfury فرایند نرمافزاری KYT را طراحی نکرده بودند، قطعا شرکت یا شخصی دیگری این عمل را انجام داده بود و مراجع قانونی مجبور بودند برای خرید این فناوری صف بکشند. با در نظر داشتن این نکته که حدود ۹۰ درصد از صورت حسابهای پرداخت شده در ایالات متحده با مواد مخدر ادغام شده، یا اسکناسهایی که در کیفپول مردم این کشور حمل میشود احتمالا قبلا در انجام اعمال غیرقانونی مورد استفاده قرار گرفتهاند، میتوان گفت که رمزارزها به هیچ عنوان از پولهای فیات کثیفتر نیستند. در حقیقت رمزارزها حتی سالمتر هستند. تفاوت این است که هیچکس نمیتواند به صورت همزمان و آنی رد و بدل شدن تمام اسکناسها و پولهای نقد بین دو شخص را تحت نظر بگیرد و ردیابی کند. به عبارتی میتوان گفت که جابجایی پول نقد کاملا بدون نظارت بوده و غیر قابل پیگیری است.
یکی از بزرگترین قدرتهای بیتکوین شفافیت آن است که میتواند بزرگترین ضعف آن نیز باشد. البته در حال حاضر راههایی وجود دارد که بتوان به وسیلهی آنها بدون نیاز به تایید هویت برای ساخت حساب به دنیای رمزارزها وارد و خارج شوید و داراییهای دیجیتال خود را پیگیری کنید، اما باید یادآور شد که به دلیل تبدیل KYT به KYC جدید و جایگزینی آن، این راهها یکی پس از دیگری در حال بسته شدن هستند.
نظر شما در رابطه با این گفتهها چیست؟ آیا KYT یک امر اجتنابناپذیر و در حال پیشرفت است؟ آیا KYT تا حدی قابلیت تغییر پذیری رمزارزها را زیر سوال نمیبرد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.