- رفتار بیتکوین در ماه اکتبر با وجود نوسان اندک در مقایسه با گذشته از پایداری نسبی برخوردار بوده است، اما با وجود انتظار ورود سرمایهگذاران حقوقی و خروج نوسانگیرها از بازار رمزارزی و همچنین پیشبینی وقوع بحران اقتصادی در آینده، احتمالا ثبات کنونی به پایان خواهد رسید و بیتکوین وارد مرحلهی جدیدی خواهد شد که در آن شرایط باید توانایی خود را در یک آزمون پایداری به عنوان یک روش ذخیرهی داراییها به اثبات برساند.
برای کسانی که از افت 4 درصدی ارزش بیتکوین در ماه اکتبر نگرانند، مقایسهی بیتکوین با بازار مالی کنونی خالی از لطف نیست. ماه گذشته، والاستریت از زمان وقوع بحران مالی سال 2008 تاکنون و با معیارهای استاندارد بدترین شرایط را تجربه کرده است. شاخص سهام نزدک(Nasdaq) 9.2 درصد، شاخص سهام داوجونز(Dow Jones Industrials) 6.9 درصد و شاخص سهام اس اند پی(S&P 500) 5.1 درصد کاهش یافته است. بازارهای پر ریسکتر همانند صنعت تکنولوژی و بازارهای نوظهور به شدت تحت تاثیر قرار گرفتند.
کاهش 4 درصدی (ارزش بیتکوین) همچنان مقدار قابل توجهی است، اما با توجه به نوسانات گذشتهی بیتکوین وجود ثبات نسبی در این رمزارز با توجه به وجود احساس ترس در میان فعالان این حوزه، قابل تامل است.
سال گذشته، با وجود حباب رمزارزی قابل توجه، فعالان جامعهی رمزارزی احساس کردند که بیتکوین به سقف قیمتی خود رسیده است، بنابراین همانطور که در ماه گذشته شاهد بودیم، با وقوع شرایط ریسک گریزی در بازار، بیتکوین و دیگر داراییهای پرریسک با مهاجرت مردم به سوی دلار، دچار کاهش قیمت گردید.
اما تا روز دوشنبه 30 اکتبر، در حالی که قیمت بیتکوین 200 دلار کاهش یافته بود؛ از نظر استانداردهای رمزارزی یک ماه کم نوسان و بدون هیجان به شمار میرود.
ممکن است وسوسه برانگیز باشد که نتیجهگیری کنیم، بیتکوین به سطح امنی رسیده است و مردم در جستجوی سرمایهگذاری بر روی نوعی از دارایی هستند که از بحران مالی و سیاسی مصون است. برخی معتقدند که بیتکوین درحال تبدیل شدن به نوع جدیدی از ذخیرهی داراییها به شکل طلای دیجیتالی برای عصر تکنولوژی است.
اما حقیقت این است که خرید بیتکوین در شرایط کنونی سرمایهگذاری امنی محسوب نمیشود، افزایش قابل توجهی در تراکنشهای ماه گذشته مشاهده نمیشود؛ تنها افزایش بسیار آهسته و تدریجی پس از رسیدن به کمترین قیمت یکسال گذشته، قابل مشاهده است.
در حالی که با اطمینان میتوان گفت برخی تازهواردان به این حوزه، مخصوصا در مکانهایی همانند ونزوئلا دارایی خود را به بیتکوین تبدیل میکنند، توانایی رمزارزها در حفاظت از بحران سیاسی و اقتصادی آینده، توسط موج بزرگی از جمعیت و به یکباره مورد توجه قرار نمیگیرد.
گردش مالی در جامعه
دلیل رفتار آرام بیتکوین در ماه اکتبر که با نوسانات بالایش شناخته میشود، چیست؟
یک جنبهی تاثیرگذار در این موضوع، وقوع تغییر در ماهیت سرمایهگذاری در بیتکوین است که به دو بخش نوسانگیرها و خریداران با هدف نگهداری(که با عنوان هولدر(hodler) شناخته میشوند) تقسیم میشود.
نوسانگیران که در سال گذشته بر جامعهی سرمایهگذاران تسلط داشتند، از این ترکیب خارج شدند. قطعا تازهواردان به جامعهی بیتکوین موجب شدند قیمت آن در ماه دسامبر سال گذشته به بیش از 19 هزار دلار برسد؛ در آن هنگام، مادر، پسر عمو و یا حتی دوست دوران دبیرستان که سالها با او صحبت نکردهاید از شما برای خرید رمزارزها درخواست راهنمایی میکردند.
با خروج نوسانگیران، تنها هولدرها که به آیندهی بیتکوین برای مدت زمان طولانی اعتقاد واقعی دارند، باقی میمانند. این افراد با احساس ترس کم و احتمالا نگرانی از بروز آشفتگی در بازارهای جهانی، ثروت دلاری خود را به بیتکوین تبدیل میکردند. بسیاری از این افراد، حتی میزان خطرپذیری خود را با معیار دلار اندازهگیری نمیکنند.
جامعهی باقی مانده از هولدرها احتمالا بزودی در یک آزمون بسیار مهم «تست تنش بیتکوین(آزمون پایداری بیتکوین)» نقش موش آزمایشگاهی را اجرا خواهند کرد.
چنانچه شرایط نامساعد به نظر برسد
چنانچه بر اساس پیشبینی و اعتقاد بسیاری از چهرههای سرشناس، بازار وارد بحران اقتصادی شود، چه اتفاقی میافتد؟ همانند اتفاقی که در سال 2008 رخ داد و در آن یک بحران مالی، به یک بحران اقتصادی کامل و فراگیر تبدیل شد. آیا در این صورت هولدرها، داراییهای خود را که به شکل بیتکوین ذخیرهکردهاند به فروش خواهند رساند؟
پاسخ این سوال ممکن است تابع عملکرد اقتصادی آنها در دنیای واقعی باشد. قسمت بزرگی از هولدرها را توسعهدهندگان و کارآفرینهایی تشکیل میدهد که بیتکوین و اتر دریافت میکنند و برای کالا و خدمات آنها را خرج میکنند، اگر آنها بتوانند در اقتصاد رمزارزی باقی بمانند، ممکن است همچنان رمزارزهای خود را نگهداری کنند.
اگر هولدرها بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، در این صورت بیتکوین به ثبات قابل توجهی دست مییابد. در صورت وقوع بحران اقتصادی، انعطافپذیری بیتکوین تاثیر قابل توجهی در آغاز مرحلهی جدیدی از ورود سرمایهگذاران جدید(و نه نوسانگیران) و افرادی که فکر میکنند بیتکوین یک دارایی ارزشمند برای اقتصاد دیجیتالی است، خواهد داشت.
تعداد افرادی که با اقتصاد غالب رمزارزی زندگی میکنند، از تصور منتقدانی که تمایل دارند هر اقدام این جامعه را بادیدگاه سرمایهگذاری مشاهده نمایند و سود و زیانشان را با معیار دلاری بسنجند، بیشتر است. حدس زدن این که چه زمانی این گروه به اندازهی کافی رشد خواهد کرد تا درآمدهای فیات را به سوی بیتکوین و دیگر داراییهای دیجیتال بکشاند، دشوار است.
از طرف دیگر، صرافیهای جدید، خدماتدهندگان نگهداری رمزارزها و پلتفرمهای معاملاتی میتوانند موسسات مالی بزرگی را به این بازار جذب نمایند؛ ممکن است با جذب این موسسات مالی، سرمایهی قابل توجهی از سمت والاستریت(Wall Street) به سوی بیتکوین روانه شود.
معاملهگرانی که به صورت نوسانگیر شناخته میشوند، با فرض افزایش قیمت با هجوم سرمایهها و انجام معامله، امیدوارند که بتوانند دارایی خود را در نهایت به دلار(که از نظر آنها پایدارتر است) تبدیل نمایند. سال گذشته هنگامی که بازار در شرایط فروش قرار داشت، بورس اوراق بهادار شیکاگو(Chicago Mercantile Exchange’s) و شرکت تابعهی آن، قراردادهای آتی بیتکوین که با پول قابل تسویه هستند را معرفی نمود. اعلام روشهای حرفهای برای معاملات رمزارزی نیز میتواند موجب نوسان در حوزهی رمزارزی گردد.
ابزارهای جدید موسسات به سرمایهگذاران بزرگ امکان ورود به حوزهی رمزارزی را میدهد اما امکان خروج از این حوزه را نیز برای آنها امکانپذیر میسازد. صندوقهای سرمایهگذاری قطعا از روی علاقه به نگهداری رمزارزها نخواهند پرداخت.
به عبارت دیگر پایداری و ثباتی که هم اکنون بر بازار رمزارزی حاکم است به پایان خواهد رسید و آزمون پایداری دیگری برای بیتکوین آغاز خواهد شد تا این رمزارز بتواند خود را به عنوان یک روش ذخیرهی داراییها به اثبات برساند.
آیا فکر میکنید بیتکوین موفق خواهد شد در آزمون پایداری بعدی خود را به عنوان یک روش ذخیرهی داراییها به اثبات برساند؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.