- ارزش کل سرمایهی در حال گردش صنعت رمزارزی(Total Market Cap) در اواخر سال ۲۰۱۷ توانست از مرز ۸۰۰ میلیارد دلار عبور کند و یک رکورد جدید بر جای بگذارد؛ با این وجود طی یک سال گذشته حدود ۸۵ درصد از ارزش این بازار کاسته شده و در حال حاضر با کاهش ۷۰۰ میلیارد دلاری، به رقم ۱۱۲ میلیارد دلار رسیده است. شاید این ارقام چشمگیر به نظر برسد، اما در نظر داشته باشید که تنها طی چند ماه گذشته ارزش سهام شرکتهای بزرگ فناوری FAANG(شامل فیسبوک، اپل، آمازون، نتفلیکس و گوگل) با کاهش بین ۱۵ تا ۳۰ درصدی، حدود ۱ تریلیون دلار کاهش داشته است که از کل ارزش بازار رمزارزی بیشتر میباشد.
.
سهام FAANG سقوط کرده است
شاید بتوان گفت که بیتکوین و دیگر رمزارزهای موجود در بازار رمزارزی تنها حبابهای قیمتی موجود در برههی فعلی نیستند. سهام شرکتهای برگ فناوری از جمله گوگل، آمازون، اپل، NetFlix و فیسبوک(که در مجموع FAANGS شناخته میشوند) نیز اخیرا نسبت به بالاترین حدود قیمت خود، در مجموع بیش از ۱ تریلیون دلار ارزش خود را از دست داده است.
این رقم را میتوان با سال کابوس برای رمزارزها و سقوط قیمتها مقایسه کرد، سالی که تمام بازار رمزارزی از ارزش ۸۳۰ میلیارد دلاری خود در ژانویهی ،۲۰۱۷ به میزان ۷۰۰ میلیارد دلار سقوط کرد و در حال حاضر کل این بازار ارزشی در حدود ۱۱۲ میلیارد دلار دارد.
در میان شرکتهای فناوری FAANG، سهام کمپانی Netflix بدترین عملکرد را نشان داده است و طی یک سال گذشته(تا ۱۳ام دسامبر) حدود ۳۴/۸ درصد کاهش ارزش داشته است. پس از این شرکت نیز کمپانی Facebook قرار دارد که طبق دادههای بدست آمده حدود ۳۳/۷ درصد کاهش ارزش سهام را شاهد بوده است.
کمپانی اپل(Apple) به واسطهی فروش تلفنهای هوشمند آیفون(iPhone) ارقام امیدوار کنندهتری نسبت به دیگر رقبای خود نشان میدهد. سهام این شرکت نسبت به بالاترین قیمت خود حدود ۲۶/۸ درصد کاهش داشته است. لازم به ذکر است که ۱۴ درصد از کاهش ارزش این سهام تنها در یک ماه گذشته رخ داده است.
کمپانی Amazon نیز شاهد ۱۹/۱ درصد کاهش و کمپانی مادر گوگل یعنی Alphabet Inc نیز حدود ۱۶/۹ درصد کاهش ارزش را شاهد بودهاند.
رکورد افزایش قیمت سهام FAANG یکی از قابل توجهترین روندهای صعودی طی سالهای اخیر بود که در جولای ۲۰۱۸ رخ داد. نکتهی جالب اینجاست که جولای ۲۰۱۸ آخرین باری بود که رمزارز بیتکوین(BTC) قیمت بالای ۸ هزار دلار را تجربه میکرد.
به هر حال، با وجود مبالغه گوییهایی که در صنعت رمزارزی وجود دارد و بیتکوین را «مرده» اعلام میکنند، براساس یکی از جدیدترین تحقیقات دانشگاه کمبریج(University of Cambridge)، با وجود سقوط ۸۵ درصدی ارزش رمزارزها، حباب بازار رمزارزی نسبت به سهام FAANG بسیار شدیدتر بوده است.
همه چیز حبابی است
به عنوان مثال شاخص سهام S&P 500 و Nasdaq 100 در مقایسه با ارزش سهام FAANG، به ترتیب از بالاترین رکوردهای قیمتی خود حدود ۹/۹ درصد و ۱۲/۱ درصد کاهش یافتهاند. در حقیقت طبق گزارشاتی که چندی قبل منتشر شده است، روند اخیر کاهش شدید ارزش سهام شرکتها به واسطهی سقوط سهام FAANG به وقوع پیوسته است، زیرا ETFهای مرتبط با صنعت فناوری نیز در ماه نوامبر شاهد «خروج شدید» بودهاند.
دیوید لافرتی(David Lafferty) مدیر استراتژیهای بازار کمپانی Natixis Advisors اخیرا اعلام نموده است:
شرایطی که باعث شد ارزش سهام شرکتهای مختلف به چنین رکوردهای قیمتی برسند، اگر نگوییم که برعکس شدهاند، میتوام گفت که اکنون دچار تغییر شدهاند. من پیشرفت زیادی در رابطه با این موضوع نمیبینم. David Lafferty
شاید شرایط مشابهی بر بازارهای رمزارزی حاکم شده است و نهایت این شرایط باعث شده صنعت نوظهور رمزارزی از اوایل سال گذشته در یک روند نزولی گرفتار شود. اواخر سال ۲۰۱۷، ورود والاستریت و سرمایهگذاران خرد در بازارهای پرخطر و پر بازده رمزارز و همچنین ICOها باعث شد که بازار یک روند صعودی به خود بگیرد و رکوردهای بالاترین قیمت را در آن زمان شاهد باشیم.
در آن زمان بازار تازه تاسیس قراردادهای آتی بیتکوین به بازارهای مالی اصلی متصل شد و باعث شد که قیمت بیتکوین به رکورد ۱۹ هزار دلار دست یابد. در حال حاضر قیمت این رمزارز با کاهش ۸۵ درصدی خود نزدیک به ۳۵۰۰ دلار میباشد.
افزایش پذیرش بیتکوین با شکست بانکها
متاسفانه هم بازار سهام و هم بازار رمزارزی در روند کوتاه مدت و میان مدت خود نشانههای امیدوار کنندهای از خود بروز نمیدهند، زیرا سیاستهای بانکهای مرکزی بسیاری از سرمایهگذاریهای احتمالی را مختل کرده است.
آقای لافرتی در ادامهی اظهارات خود توضیح داد:
فشارهای دولتی آنقدر زیاد شده که به نقطهی بحرانی رسیده است. تولید ناخالص داخلی کشورها در سال ۲۰۱۹ کاهش خواهد یافت، که در نهاتی منجر به کاهش طبیعی درآمدها میشود. این مشکلات برای سرمایهگذاران چندین برابر خواهد بود. David Lafferty
از سوی دیگر تظاهرات فرانسته و رشد اقتصادی کند جهان میتواند نشانهی دیگری بر ظهور یک بحران مالی فراگیر باشد، روندی که در سال ۲۰۰۸ باعث تولد بیتکوین به عنوان یک راه حل غیرمتمرکز و جایگزین غیرسیاسی جهت خروج از سیستمهای مالی فعلی شد.
به عبارت دیگر، با دیدن تفاوت و واگرایی بین عملکرد بازار سهام و تغییرات قیمت بیتکوین در آیندهای نه چندان دور، نباید دچار تعجب شوید.
مکس کیسر(Max Keiser) به عنوان یک سرمایهگذار پیشین والاستریت و تحلیلگر بازار، اخیرا در یک مصاحبهی مطبوعاتی اعلام کرده است که «در حقیقت بیتکوین طراحی شده است تا در خلال بحران اقتصادی رونق یابد». وی در ادامهی گفتههای خود توضیح داد:
پذیرش عمومی بیتکوین همواره توسط شکست بانکها، کمکهای مالی، وامهای بانکی و ناآرامیهای سیاسی رونق گرفته و افزایش مییابد. مشکلی که اخیرا گریبانگیر بیتکوین شده این است که رقیب اصلی او یعنی دلار آمریکا، دچار افزایش ارزش شده است. Max Keiser
پس از گذشت ده سال از تولد بیتکوین، جالب خواهد بود که ببینیم این رمزارز(که تنها یک پروتکل دیجیتال برای انتقال ارزش است) میتواند در نهایت از بازارهای سنتی جدا شده و طی چرخهی بعدی بحران مالی، یک پناهگاه به مردم عرضه کند.
تام لی(Tom Lee) مدیر تحقیقات کمپانی مشاورهی مالی Fundstrat Global Advisors نیز اخیرا اعلام کرده است که بیتکوین با قیمتهایی پایینتر از ارزش واقعی خودش در حال مبادله است. وی در ادامهی گفتههای خود اظهار داشت که زیرساختهای این رمزارز از همیشه مستحکمتر است. آقای لی در رابطه با این مورد توضیح داد:
با در نظر گرفتن تعداد آدرسهای کیفپول رمزارزی فعال، میزان استفاده از هر حساب و عوامل موثر بر عرضه، میتوان گفت که قیمت منصفانهی بیتکوین بین ۱۳۸۰۰ تا ۱۴۸۰۰ دلار است. Tom Lee
آقای در ادامهی اظهارات خودش اضافه کرد که فروش ناگهانی داراییهای تحت مالکیت ICOها یکی از اصلیترین دلایل قیمتهای فعلی است.
با تمام این تفاسیر، شاید این روند اصلاح بازار در نهایت برای امنترین بلاکچین جهان یا همان بیتکوین، مفید باشد، زیرا کسب و کارهای بیثمر و کمبازده و همچنین پروژههای کیفیت پایین مجبور به ترک آن شده و مسیر را برای جهش قیمت بعدی(ورود سرمایهگذاران و اعتماد آنها به پروژههای فعال) هموار میکنند.
نظر شما در رابطه با کاهش سهام شرکتهای فناوری FAANG چیست؟ آیا در حال نزدیک شدن به بحران مالی بعدی هستیم؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.