
- علیرضا دلیری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، روز سهشنبه در خصوص نقش فناوری بلاکچین، تاثیر و کاربردهای آن سخن گفت و یکی از کاربردهای بلاکچین را ایجاد تحول در نظام بانکداری عنوان کرد. وی حمایت مادی و معنوی دولت را در این حوزه تاثیر گذار و دارای نتایج بسیار مثبتی برای کشور دانست.
بلاکچین (Blockchain) از دو کلمه Block(بلوک) و Chain (زنجیره) تشکیل شده است. این فناوری در حقیقت زنجیرهای از بلوکهاست. به طور کلی بلاکچین یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است.
فناوری بلاکچین یک انقلاب در زیرساخت فناوریهای مدرن است و به معنی یک دفتر اطلاعاتی توزیع شده از اسناد(Distributed Ledger Technology-DLT) و تراکنشها یا رویدادهایی است که توسط اجزای تشکیل دهنده آن به شکل مشترک اجرا و ثبت میشود.
وی با تاکید براینکه، فناوری بلاکچین به سرعت میان صنایع و بخشهای مختلف اقتصادی در حال گسترش است افزود: به خصوص در صنعت مالی و بانکداری که با عنوان زیرساخت آینده خدمات مالی از آن یاد میشود. یکی از مسائل مهم در تحول نظام پرداخت جهان و ایران گسترش و بهکارگیری رمزارزها است.
تفاوت آن با سیستمهای دیگر این است که اطلاعات ذخیره شده روی این نوع سیستم، میان همه اعضای شبکه به اشتراک گذاشته میشوند و با استفاده از رمزنگاری امکان حذف و دستکاری اطلاعات ثبت شده تقریبا غیرممکن است. علیرضا دلیری- معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
دلیری ادامه داد: البته بیتکوین تمامی قابلیتهای رمزارزها و فناوری بلاکچین را نشان نمیدهد. برای همگام شدن با این فناوری باید ساختار کشور با تغییرات ایجاد شده منطبق شود.
قانونگذاری و مقررات بلاکچین در ایران
دلیری در راستای تنظیم قوانین و مقررات حوزه بلاکچین در ایران گفت:
سرعت رشد فناوری همواره از سرعت قانونگذاری و تعیین تکلیف قانونی در تمامی کشورهای دنیا بیشتر است. علیرضا دلیری
وی افزود: همین مسئله باعث شده تا کشورها در صورت تأخیر در بررسی و تعیین تکلیف حقوقی و نهادی یک پدیده متضرر شوند؛ بنابراین نیاز است تا برای فناوری بلاکچین و محصول برجسته آن یعنی رمزارزها و فناوریهای مالی الزامات و چارچوبهایی ایجاد شود.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی ادامه داد: این موضوع باعث میشود که کشورها علاوه بر بررسی تهدیدات آن برای نظام اقتصادی کشور، به مزایای آن برای اقتصاد و سیستم تبادلات مالی اشراف زیادی داشته باشند و بتوانند با بررسی همهجانبه قوانین مناسب برای این حوزه را تدوین کنند.
دلیری می گوید: با توجه به سهم بالای بخش دولتی در اقتصاد ایران و مواردی نظیر جمعیت جوان، وجود متخصصین دانشگاهی، ضریب نفوذ قابلقبول اینترنت و شبکه تلفن همراه در کشور، بسترهای لازم برای رشد فراگیر این پدیده در فضای اقتصادی و کسبوکار وجود دارد، اما به فعلیت رساندن این ظرفیتهای بالقوه نیازمند بررسی و اقدامات کارشناسی دولت است.
وی با اشاره به مزیتهای کشور برای تبدیل به قطب منطقهای بلاکچین گفت: این موضوع در ضریب نفوذ قابلقبول اینترنت و شبکه تلفن همراه در کشور، وجود متخصصین دانشگاهی، جمعیت جوان، بازار 80 میلیون داخلی و 600 میلیونی همسایه و موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد دسترسی ارزانتر به انرژی تاثیرگذار خواهد بود.
جایگاه بلاکچین در ایران
دلیری در خصوص جایگاه فعلی حوزه بلاکچین در کشورمان نیز گفت:
بستر فناورانه و توانمندیهای زمینهای کافی در ایران وجود دارد اما نوظهور بودن این حوزه موجب عدم سرمایهگذاری کافی در ایران شده است. علیرضا دلیری
وی افزود: به همین منظور استارتاپ های کمی نیز در این حوزه فعال هستند. سابقه کارآفرینی موفق در حوزه بلاکچین نیز در ایران نداریم، با اینوجود ورود برخی از آزمایشگاههای نوآوری در حوزه تحقیق و توسعه به بلاکچین ورود پیدا کردهاند.
وی به عنوان مدل پیشنهادی زیستبوم بلاکچین در ایران به حوزههای رمزارز، احراز هویت دیجیتال؛ سلامت، تحقیق و آموزش اشاره کرد و گفت: حوزه رمز ارز شامل استخراج رمزارز، تولید رمز ارز مشترک بینالمللی بین ایران و کشورهای همسایه، ترویج بهکارگیری رمزارزها از طریق زیر ساختها و سرویسهای عمومی مانند همراه اول، ایرانسل، سرویسهای پستی و تمامی سرویسهای عمومی کشور و حتی بازیهای رایانهای ساخت داخل و سامانههای تجارت الکترونیک کالا، استفاده از ظرفیتهای نهادهای عمومی غیردولتی برای استفاده از رمزارزها در تبادلات درون و برونسازمانی خود است.
نقش معاونت علمی در حوزه بلاکچین کشور
به گفته معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی، این معاونت در راستای توسعه و تقویت زیستبوم بلاکچین و رمز ارز، یک تفاهمنامه با بانک مرکزی با تاکید بر بازار پولی و بانکی کشور، برقراری ارتباط با فعالان حوزه بلاکچین و رمزارزها و راهاندازی مراکز شتابدهی با رویکرد شتابدهی کسبوکارهای مبتنی بر بستر بلاکچین در حوزههای اولویتدار کشور و نیز کسبوکارهای توسعه رمز ارزها را در اولویت برنامههای خود منعقد و اجرایی کرده است.
دلیری در توضیح دیگر اقدامات معاونت علمی در حوزه بلاکچین بیان کرد: با حضور مستمر و موثر در کارگروه تخصصی دولت در زمینه فناوری زنجیره بلوکی رمزارزها با رویکرد سیاستگذاری حوزه بلاکچین و رمز ارزها و ارائه گزارشها و پیشنهادها تخصصی به مجموعه دولت در این خصوص، اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی تاکید کرد: بی شک حمایت مادی و معنوی دولت در این حوزه نتایج بسیار مثبتی را برای کشور به دنبال خواهد داشت.
نقطه نظر شما در ارتباط با بهکارگیری و استفاده از فنآوری بلاکچین در بخشهای مختلف کشور چیست؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.