
بیشتر از یک روش برای عرضهی یک رمزارز وجود دارد
تمامی تکنولوژیهای متحول کننده، توسعهدهندگانش را ثروتمند نمیکند(همانند اینترنت، ایمیل و یا رمزنگاری) اما بیشتر آنها اینچنین هستند. یقینا بیتکوین نیز ثروت بسیاری برای خالق ناشناس خود به ارمغان آورده است. بجز آنکه بدون پیشنهاد اولیهی سکه، بدون سکههای Premine(برخی پروژه ها پیش از آغاز پروژه و فعالیت ماینرها تعدادی رمزارز اولیه را که با نام Premine شناخته میشود را نیز دارا هستند) و بدون پاداش برای بنیانگذارانش ایجاد شده است و بسیاری از اولین حامیان خود را به انسانهای بسیار ثروتمندی تبدیل کرده است. این موضوع، به بسیاری از آنها، قدرت عرضهی یک رمزارز را داده است، اما این رمزارزها بهطرز بسیار متفاوتی از بیتکوین عرضه شدهاند.
ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin) بنیانگذار اتریوم(Ethereum)، زوکو(Zooko) بنیانگذار زیکش(Zcash)، چارلی لی(Charlie Lee) بنیانگذار (Litecoin)، جد مککالب(Jed McCaleb) بنیانگذار رمزارزهای ریپل و استلار(Ripple و Stellar) و دن لاریمر(Dan Larimer) بنیانگذار رمزارزهای Bitshares، Steemit و Eos برخی از پذیرندگان اولیهی بیتکوین هستند که بعدها آلتکوینهای خود را ایجاد نمودند. در حالی که توزیع تمام این سکهها بهنحوی مورد انتقاد قرار داشته است. واریز 20 درصد از پاداش ماینینگ در رمزارز Zcash که به حساب خزانهی این رمزارز و به منظور تامین بودجهی توسعهی آن واریز میشود، مورد بحث و جدال قرار گرفت و در نهایت موجب هاردفورک و تولد Z Classic گردید. Z Classic، پاداش توسعهدهنده را حذف کرده است. همچنین فورک دیگری از فورک این رمزارز، موجب تولد Zencash گردید که اکنون با نام Horizen شناخته میشود. همچنین زیکش به دلیل نبود Zero-Knowledge Proof(پروتکلی که دو طرف یک تراکنش بدون نیاز به افشاء اطلاعات اضافی میتوانند دادهی X را تایید نمایند) و ایجاد رمزارز پیگیرگریز را بهطور مطمعن پیادهسازی میکند.
اتریوم(Ethereum) که از پیشنهاد اولیه سکه متولد شد، به دلیل برای تخصیص بیشتر رمزارزها به تعداد انگشت شماری از نهنگها مورد انتقاد قرار گرفته است. همچنین به تمرکز بیشتر بر امنیت در مقایسه با کاربردی شدن، متهم شده است. وجود بخش حل اختلاف به نام ECAF در رمزارز Eos، انتقادات زیادی را بههمراه داشته است. شرکتی که رمزارز XRP را ایجاد نموده است(ریپل)، سهم بزرگی از XRP را داراست و این بدان معناست که هر گونه تغییری در این رمزارز امکان پذیر نیست.
Grin و Beam در تلاش برای یک عرضهی کامل
رمزارزهای جدیدی که در سال 2019 معرفی شدند همانند Grin و Beam دارای تکنولوژی حریم خصوصی Mimblewimble هستند که بر پایهی آن ایجاد شدهاند. با این وجود، این دو پروتکل تفاوت زیادی ندارند. Beam دارای یک تیم شناخته شده است که بهصورت کسب و کار ایجاد شده و برای تامین مالی توسعهی خود از سبک Zcash استفاده میکند. از طرف دیگر، Grin دارای تیمی با نام مستعار است و رمزارز از پیش ماین شده و یا پاداش توسعهدهنده ندارد. این رمزارز بهصورت یک پروژهی اجتماعی و غیر متمرکز فعالیت میکند.
با این وجود، این موضوع که آیا عرضهی Grin را میتوان «منصفانه» فرض کرد، موضوع مورد بحث است. یکی از اهداف عرضهی رمزارز، ایجاد انگیزه است. این موضوع موجب میگردد مردم زمان، مهارتها و منابع خود را به این پروژهها اختصاص دهند و برای اطمینانی که این مردم در حساسترین لحظات پروژه صرف آن میکنند، به آنها پاداش میدهد. هیچ تضمینی وجود ندارد که بیتکوین و یا هر پروژهی دیگری که در این مقاله به آنها اشاره شد، به موفقیت دست یابند. اولین حامیان این رمزارزها میدانند که ریسک این کار را باید بپذیرند.
آریجون بالاجی(Arjun Balaji) در مقالهی « Grinو عرضهی منصفانه(Grin and the Mythical Fair Launch)» ادعا میکند که «عرضهی منصفانه فرصتهای برابر و نه نتیجهی برابری را در کسب رمزارزها 1) در طی یک زمان طولانی 2)در قیمت نسبتا یکسان ارائه میکند.» نویسندگان این مقاله نتیجهگیری میکنند که Grin در هر دو بعد فوق العاده عمل میکند. در نظر نگرفتن بخشی به عنوان پاداش توسعه دهندگان، آنها را مجبور به تلاش در جهت جذب سرمایهی مورد نیاز برای پشتیبانی از این پروژه کرده است. توسعه دهندهی Grin به نام «Yeastplume» در زمان انتشار این مقاله تنها 25 هزار دلار از 63 هزار دلار مورد نیاز را به دست آورده است. این مشکلی است که پروژههایی همانند Beam و Zcash با آن مواجه نیستند.
ارزیابی عرضهی بیتکوین
درآغاز، استخراج بیتکوین در فرآیند ماینینگ باز به مقدار قابل توجهی امکان پذیر بود. سختی پایین شبکه و پاداش 50 BTC برای هر بلاک، به معنای استخراج هزاران بیتکوین بهطور تفریحی است. امروزه استخراج بیتکوین بسیار تخصصیتر است، هم اکنون علاوه بر محیط رقابتی، برای ورود به این فرآیند، به سخت افزارهای تخصصی با هزینهی بالا نیاز است. در حالی که فرض میشود ساتوشی در نخستین روزهای تولد بیتکوین، صدها هزار بیتکوین استخراج کرده است؛ این اعتقاد وجود دارد که ساتوشی بیتکوینهایی را که در اولین روزهای تولد بیتکوین بهدست آورده را به طور دائم قفل کرده است. بنابراین اقدام اشاره شده از سوی خالق بیتکوین عاری از خودپرستی است. در این صورت، ساتوشی نهتنها پاداش خود را به عنوان خالق نادیده میگیرد بلکه با این اقدام رمزارزهای زیادی را از گردش خارج میکند و به طور موثری ارزش داراییهای دیگران را افزایش میدهد.

پس از گذشت یک دهه از زمان عرضهی بیتکوین، انتقاد از منحنی توزیع لگاریتمی این پروژه آسان است. اما به نظر میرسد ساتوشی، هدف خود را بر کسب اطمینان از ادامهی فعالیت این رمزارز تا به امروز معطوف کرده است. بدون بیتکوین، رمزارزهای Grin، Beam و هیچ یک از 2 هزار رمزارز دیگری که از بیتکوین مشتق شدهاند، امروزه وجود نداشتند.
فکر میکنید کدام یک از رمزارزها عرضهی منصفانهتری داشتهاند؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.