- آقای نیل فرگوسن(Niall Ferguson) از مورخان مالی مشهور بریتانیا و استاد بزرگترین دانشگاه جهان، به تازگی اعلام نموده که «در رابطه با اینکه فکر میکردم بیتکوین یک وهم و فریب است، اشتباه کردهام». وی توضیح داد که نظرش در رابطه با بیتکوین و تکنولوژی بلاکچین تغییر کرده و پیشبینی میکند طی یه دههی آینده شاهد انقلاب صنعت مالی جهان خواهیم بود.
گفتههای نیل فرگوسن بزرگ
آقای نیل فرگوسن(Niall Ferguson) از مورخان مالی مشهور بریتانیا و یکی از افرادی که توسط مجلهی تایمز در سال ۲۰۰۴ به عنوان یکی از ۱۰۰ فرد تاثیرگذار جهان معرفی شده است، به تازگی اذعان کرده «در رابطه با اینکه فکر میکردم بیتکوین یک وهم و فریب است، اشتباه کردهام».
آقای فرگوسن که یکی از مدرسین دانشگاههای برجستهی جهان از جمله کمبریج، آکسفورد و هاروارد میباشد، در سال ۲۰۰۸ کتابی با نام «عروج پول: تاریخچهی مالی جهان» منتشر کرد. مدتی بعد از این کتاب یک مستند تلویزیونی پنج قسمتی تهیه شد که توانست جایزهی امی ۲۰۰۹ را به «عنوان بهترین اثر مستند» از آن خود کند.
دکتر فرگوسن در حال حاضر عضو ارشد خانوادهی Milbank در موسسهی هوور(Hoover بخشی از دانشگاه استندفورد که به عنوان یک اتاق فکر عمومی به ترویج اصول آزادی فردی، اقتصادی و سیاسی میپردازد) و عضو ارشد مرکز پژوهشهای اروپایی دانشگاه هاروارد میباشد.
آخرین گفتههای آقای فرگوسن در رابطه با رمزارز بیتکوین(با نماد BTC) روز سهشنبه ۵ام مارس در گردهمایی بررسی امور مالی استرالیا(که روزهای ۵ام و ۶ام مارس در هتل هیلتون شهر سیدنی در استرالیا برگزار شد) ارائه شد. وی طی صحبتهای خود اظهار داشت:
من خیلی اشتباه کردم. اشتباها فکر میکردم که هیچ کاربردی برای یک ارز مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین وجود ندارد. Niall Ferguson
روز ۱۲ام اکتبر ۲۰۱۷، آقای فرگوسن یک پست وبلاگی با عنوان «ممکن است که بیتکوین از بین برود، اما انقلاب آن همچنان ادامه مییابد» منتشر کرد و توضیح داد که « در حال حاضر چگونه ترس از فروپاشی باعث از دست دادن پتانسیل واقعی رمزارزها خواهد شد«. حالا او داستان «بدترین تصمیم سرمایهگذاری» زندگیاش در روز ۷ام اکتبر ۲۰۱۴ را بازگو کرده که در آن روز به توصیههای پسر ۱۵ سالهاش در رابطه با «خرید مقداری بیتکوین» گوش نکرده است.
آقای فرگوسن در آن زمان به پسرش گفته است که سرمایهگذاری روی چیزی که «براساس چیزهای عجیب و غریبی با نام تکنولوژی بلاکچین» ساخته شدهاند، یک سرمایهگذاری مالی ابلهانه است. وی همچنین ادامه داده که «از زمان رواج ارز در بینالنهرین تا به امروز، پول عمدتا در اختیار دولتها است و دولتهای جهان اجازه نخواهند داد که انحصار ارزهای ملی توسط یک ارز که در حال حاضر برای اهداف نامناسب مانند پولشویی توسط مجرمین مورد استفاده قرار میگیرد، تضعیف شود».
در آن زمان قیمت رمزارز بیتکوین حدود ۳۳۴ دلار بوده و روز ۱۲ام اکتبر ۲۰۱۷، زمانی که آقای فرگوسن اقدام به انتشار این پست وبلاگی کرد، قیمت هر واحد رمزارز بیتکوین حدود ۱۵۱۵۰ دلار بود.
وی در ادامه اظهار داشت:
اگر به حرف پسرم گوش داده بودم، اکنون ارزش سرمایهگذاری من ۴۵ برابر یا ۴۴۳۶ درصد افزایش یافته بود. نتیجهی اخلاقی داستان من روشن است: زمانی که بحث تکنولوژی در میان باشد، باید به حرفهای نوجوانان توجه کرد. Niall Ferguson
یکی دیگر از مشاهدات جالبی که فرگوسن طی مقالهی خود ارائه کرد این است که او باید گفتههای دکتر پاول کروگمن(Paul Krugman) در سال ۲۰۱۴ که با عنوان «تب بیتکوین» به عنوان محصولی برای «تخیلات ضد حکومتی آزادیخواه» منتشر شده بود، به چشم یک «سیگنال برای خرید بیتکوین» نگاه میکرد. وی همچنین اعلام نموده که «این همان کروگمن است که در سال ۱۹۹۸ پیشبینی کرده بود از آنجایی که اغلب مردم چیزی برای گفتن به یکدیگر نخواهند داشت(به یک چیز عادی تبدیل میشود)، میزان رشد اینترنت(احتمالا) کاهش خواهد یافت»
آقای فرگوسن همچنین در اکتبر ۲۰۱۷ نوشت که حتی در صورت ترکیدن حباب صنعت کریپتو، او میتواند «حداقل سه کاربرد دیگر» برای تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها ببیند:
- بیتکوین توانسته خودش را به عنوان یک نوع طلای دیجیتال تصویب کند: مکانی جهت ذخیرهسازی ارزش برای سرمایهگذاران ثروتمند، به ویژه کسانی که در کشورهایی با قوانین ضعیف و خطرات سیاسی بالا زندگی میکنند.
- عرضهی اولیه سکه یا ICOها که باعث افزایش پول در بیتکوین و دیگر رمزارزهای بزرگ همچون اتریوم میشوند، به عنوان راهی سریع و آسان برای نوآوری مالی تبدیل شدهاند(یک روش جایگزین برای صدور سهام).
- از آنجایی که بلاکچینها تقریبا غیرقابل هک بوده و یک روش رمزنگاری برای حفظ امنیت دادهها بین یک شبکهی کامپیوتری محسوب میشوند، میتوان از آنها برای انجام انواع تراکنشها استفاده نمود.
با نگاه مجددی به گفتههای آقای فرگوسن در روز ۵ام مارس باید یادآور شد که او همچنین در رابطه با اصلاح قیمت رمزارز بیتکوین از بالاترین رکورد قیمت یعنی ۲۰ هزار دلار در ماه دسامبر ۲۰۱۷ و سقوط آن تا مرز ۴ هزار دلار در مارس ۲۰۱۹، صحبت کرد. وی خاطر نشان کرد که در حال حاضر فکر نمیکند که رمزارز بیتکوین «کاملا توهمی یا فریب» باشد.
او همچنین در رابطه با رمزارزهای مرتبط با ارزهای فیات(رمزارزهای پایدار مانند تتر) انتقاد کرد. البته لازم به ذکر است که آقای فرگوسن ماه گذشته به عنوان مشاور به یک پروژهی رمزنگاری با نام Ampleforth پیوسته است که در حال توسعهی یک رمزارز پایدار الگوریتمی میباشد.
در نهایت، آقای فرگوسن پیشبینی کرد که برخلاف یک دههی گذشته(که پس از مقررات ارائه شده به دلیل بحران مالی سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ روند پیشرفت تحت تاثیر قرار گرفت)، دههی آینده «یک دورهی واقعا انقلابی خواهد بود».
نظر شما در رابطه با اظهارات این اقتصاددان بزرگ و استاد دانشگاه چیست؟ آیا در یک دههی آینده شاهد تحول اقتصادی جهان خواهیم بود؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.