آموزش تریداخبار و مقالاتتریدترید و ماینینگ

چطور می‌توان روند تغییر قیمت رمزارزها را پیش‌بینی کرد؟

معرفی و بررسی مختصر انواع روش‌های تحلیل تکنیکال و آنالیز نمودار‌های مختلف موجود در بازار رمزارزی

تحلیل تکنیکال در واقع یک روش برای تجزیه و تحلیل و همچنین پیش‌بینی وضعیت بعدی بازار از طریق مطالعه‌ی اطلاعات گذشته و روند‌ حرکتی پیش رو است، که اغلب موارد برای پیش‌بینی قیمت و یا حجم مبادلات مورد استفاده قرار می‌گیرد. در تحلیل رفتار‌های اقتصادی و بازار رمزارزی می‌توان از ابزار‌های مشابهی استفاده کرد، اما چه تفاوتی میان روش‌های مختلف تحلیل تکنیکال وجود دارد و کدام مورد برای پیش‌بینی قیمت‌ها در فضای رمزارزی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟


تجزیه و تحلیل بازار بسیار گیج کننده است! مبادله‌گران چطور می‌دانند که باید چکاری انجام دهند؟

نکته‌ی اصلی استفاده از تحلیل مناسب در زمان مناسب است

اگر شما قبلا مقالات تحلیل قیمت را خوانده باشید، حتما متوجه شده‌اید که این تحلیل‌های معمولا شامل نمودار‌هایی است که نشان می‌دهد رمزارزهای بزرگ بازار در مقابل ارزهای فیاتی همچون دلار ایالات متحده، چگونه عمل کرده‌اند. در نگاه اول، این نمودار‌ها خطوط نامفهومی هستند که بالا و پایین رفته‌اند، اما داده‌های ارائه شده توسط آن‌ها داستان چگونگی تاثیر وقایع اخیر در بازار رمزارزی و قیمت رمزارزها را بازگو می‌کند، و توضیح می‌دهد که در آینده‌ چه چیزی رخ خواهد داد.

تجزیه و تحلیل یک امر حیاتی برای مبادله‌گران و تجار محسوب می‌شود. این کار به آن‌ها کمک می‌کند که در رابطه با خرید، فروش یا نگه‌داری رمزارزی بتوانند بهترین تصمیم و زمان‌بندی را اتخاذ کنند. در صنعت رمزارزی ۳ نوع تجزیه و تحلیل اصلی وجود دارد. گرچه فناوری باعث شده که این تجزیه و تحلیل‌ها بیشتر در دسترس باشند و راحت‌تر بدست آیند، اما این کار برای دهه‌های متمادی بخش جدایی‌ناپذیر صنعت مالی جهان بوده است. در واقع اولین شکل‌های تجزیه و تحلیل داده‌ها در قرن ۱۸ام و زمانی که تجار از آن برای پیش‌بینی تغییرات قیمت برنج استفاده می‌کردند، در آسیا شکل گرفت.

تحلیل تکنیکال شامل شناسایی روند‌های آماری براساس فعالیت‌های تاریخی است؛ به عبارتی بررسی تحرکات قیمت و دیگر‌ شاخص‌های حیاتی از جمله حجم مبادله. اینگونه تحلیل‌گران به طور کلی معتقد‌اند که قیمت‌ها مانند گذشته به دنبال روند قبلی و تاریخی تکرار خواهند شد، و آن‌ها می‌توانند از این داده‌های برای پیش‌بینی افزایش یا کاهش قیمت آتی استفاده کنند. همانطور که گفته می‌شود، این کار همانند پیش‌بینی وضع آب و هواست، و ممکن است گاهی اوقات درست نباشد.

تحلیل پایه‌ای یا فاندامنتال یک رویکرد متفاوت دارد. به جای نگاه به روند حرکت قیمت‌ها، در این نوع تحلیل عواملی مورد بررسی قرار می‌گیرد که باعث افزایش قیمت خواهند شد، به عنوان مثال اقتصاد یا نحوه‌ی مدیریت یک کمپانی به عنوان روش تعیین و پیش‌بینی ارزش یک دارایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این نوع تجزیه و تحلیل احساسات جایی ندارد و سعی می‌کند بر اساس فلسفه‌ای که بازار دست کم گرفته و یا یک رمزارز که بیش از حد به آن بها داده شده است، تغییرات قیمت بعدی را پیش‌بینی کند.

تجزیه و تحلیل احساسی یا سنتیمنتال نیز نوع دیگری از تحلیل است که نشان می‌دهد مبادله‌گران به صورت چشم‌گیر و موثری از بازیکنان کلیدی بازار تبعیت می‌کنند، به عنوان مثال روزنامه‌نگاران، افراد با نفوذ و مصرف کنندگان روزانه از اینگونه افراد هستند که سعی می‌کنند از افراد بزرگ‌تر پیروی کنند. در این روش عقیده این است که داده‌ها همیشه روند درست را اعلام نمی‌کنند و رویداد‌هایی مانند فروش از روی ترس و یا هجوم برای خرید می‌توانند بر ادراک و انتظارات عمومی برای پیش‌بینی بازار، چیره شوند.


آیا نمودار‌ها یک نوع تحلیل تکنیکال هستند؟ کمک! من نمی‌دانم که چگونه از آن‌ها استفاده کنم.

نگران نباشید، استفاده از این نمودار‌ها بسیار ساده‌تر از آن‌ است که فکر می‌کنید.

نمودار‌هایی که معمولا در تحلیل تکنیکال قیمت‌ها و یا صفحه‌ی اصلی صرافی‌های رمزارزی مشاهده می‌کنید، معمولا با عنوان شمعدانی شناخته شده و مطالعه‌ی آن شامل روش‌های خاصی می‌شود. در زمان تجزیه و تحلیل فنی، شما به دنبال بررسی تغییرات قیمت طی یک دوره‌ی خاص مثل دوره‌ی یک روزه، هفتگی یا ماهانه هستید، اما با دید متوسط قیمت برای یک دوره‌ی ۲۴ ساعته اطلاعات زیادی در دسترس شما قرار نخواهد داد.

نمودار‌های شمعدانی شما را قادر می‌سازد تا جزئیات کاملی در رابطه با چگونگی تغییر قیمت یک دارایی رمزارزی طی یک جلسه‌ی معاملاتی را بررسی کنید و این تغییر کوتاه مدت را با مدت زمان طولانی‌تری مقایسه کنید.

با نگاهی به شکل این شمعدانی‌ها متوجه‌ی دو خط نازک و یک مستطیل رنگی در میان آن می‌شوید که تقریبا شبیه به یک پین عمودی دارای نوسان است.

زمانی که قیمت‌ها در طول روز افزایش پیدا می‌کنند، رنگ شمعدانی سبز خواهد بود. خطر زیرین این شمعدانی سبز نیز نشان دهنده‌ی پایین‌ترین قیمت قبل از شروع جلسه‌ی معاملاتی فعلی می‌باشد، در حالی که خط نازک بالایی، بالاترین حد قیمت به ثبت رسیده را نشان می‌دهد. بخش پایینی مستطیل نشان دهنده‌ی قیمتی است که در زمان شروع بازار در آن روز به ثبت رسیده، در حالیکه قسمت بالایی آن قیمت دارایی در زمان بسته شده‌ی بازار را نشان می‌دهد.

در همین حین، زمانی که قیمت‌های بازار در حال کاهش باشد، شمعدانی به رنگ قرمز خواهد بود. روند بررسی شمعدانی قرمز نیز یکسان است، با این تفاوت که همه‌چیز برعکس می‌باشد. در شمعدانی قرمز، خط نازک بالایی نشان‌دهنده‌ی بالاترین قیمت ثبت شده برای دارایی را نشان می‌دهد، در حالیکه خط پایینی، حداقل قیمت ثبت شده را به نمایش می‌گذارد. جلسه‌ی مبادلاتی که توسط مستطیل قرمز رنگ نمایش داده شده باشد،‌ به این معناست که دچار کاهش ارزش بوده است.

این نمودار‌ها یک اختراع بسیار زیبا هستند که برای قرن‌ها مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته‌اند؛ و با توجه به اینکه چطور قیمت‌های موجود در جهان رمزارزی می‌توانند نوسان داشته باشند، تغییر مداوم نمودار‌های شمعدانی در طول روز یک رویداد کاملا عادی است.


خب، نسبت به اطلاعاتی که نمودار‌ها به من می‌دهند چطور عمل کنم؟

اشکال خاص ایجاد شده در نمودار‌های شمعدانی می‌توانند فرصت‌های چشم‌گیری را به مبادله‌گران معرفی کنند.

به عنوان مثال یک نمودار چکشی معمولا شامل یک خط بلند در قسمت پایینی است، که نشان می‌دهد قیمت‌ها قبل از رسیدن به وضعیت فعلی و بالا رفتن، به شدت کاهش یافته است. معمولا این نمودار را می‌توان اینگونه تفسیر کرد که طی جلسه‌ی مبادلاتی فعلی با یک روند فروش بسیار قوی روبرو بوده‌ایم، اما خریداران توانسته‌اند با اعمال فشار زیاد به بازگشت قیمت‌ها کمک کنند.

این الگو نیز می‌تواند معکوس شود، به این معنا که خط بلند ممکن است از بالای نمودار خارج شده باشد. این شکل اغلب نشان می‌دهد که با کاهش شدید قیمت مواجه شده‌ایم، اما احتمال چرخش بازار و افزایش دوباره‌ی قیمت‌ها وجود دارد.

الگوی ستاره‌ی دنباله‌دار در نمودار‌های شمعدانی نیز کمی شبیه به معکوس الگوی چکشی رفتار می‌کند اما در زمینه‌ی متفاوتی رخ می‌دهد. این الگو معمولا پس از افزایش قیمت‌ها دیده می‌شود و نشان می‌دهد که احتمال شروع یک روند نزولی برای قیمت دارایی مد نظر، وجود دارد.

الگوی مرد حلق‌آویز نیز یکی دیگر از موارد کاربردی برای پیش‌بینی ضعف بازار است. این شمعدانی‌ها با داشتن خطوط بلندی، پس از دوره‌ی افزایش قیمت‌ها پدیدار می‌شود. این بدان معناست که فشار فروش ممکن است پایان دهنده‌ی روند افزایشی اخیر باشد.

البته به یاد داشته باشید که در زمان مطالعه و بررسی نمودار‌های شمعدانی باید هم تغییرات کوتاه مدت و هم بر روی تغییرات بلند مدت را بررسی و در صورت پیش‌بینی نوسان در بازار، اقدامات لازم برای محافظت از دارایی‌ها را انجام دهید. این محافظت معمولا با استفاده از فرایند‌هایی با نام توقف ضرر(Stop Loss) یا توقف محدودیت(Stop Limit) قابل دستیابی است. در صورت استفاده از این دو فرایند، زمانی که قیمت یک دارایی به نقطه‌ی پیش‌بینی شده(افزایش یا کاهش) برسد، یک فروش خودکار رخ می‌دهد.


محبوب‌ترین تکنیک برای تجزیه و تحلیل فنی بازار چیست؟

اکثر تحلیل‌گران در تلاش هستند تا روند‌ حرکتی بعدی بازار را پیش‌بینی کنند.

یکی از روش‌های محبوب برای پیش‌بینی روند حرکتی بازار، خطور روند حرکتی یا Trend Lines نامیده می‌شود. این روش معمولا با نادیده گرفتن ناهنجاری‌ها و مشکلات شدید در قیمت رمزارزها، در زمان تغییر قیمت‌ها یک روند صعودی یا نزولی را پیش‌بینی کند. استفاده از این روش به همراه تجزیه و تحلیل نمودار‌های شمعدانی به کاربران کمک خواهد کرد که روند حرکت بعدی بازار را پیش‌بینی کرده و در رابطه با استراتژی‌های کوتاه مدت خود تصمیم بهتری بگیرند.

یک استراتژی مشابه دیگر نیز وجود دارد که با نام حرکت متوسط یا تغییر متوسط نامیده می‌شود. این روش شامل ردیابی قیمت‌های معمول یک دارایی رمزارزی در یک دوره‌ی زمانی خاص است. این دوره‌ی زمانی هیچ محدودیتی ندارد و می‌تواند شامل یک هفته، ۱۰ روز و یا حتی ۳۰ روز باشد. در این روش با مقایسه‌‌ی تغییرات متوسط یک چهارچوب زمانی کوتاه با یک دوره‌ی بلند مدت، می‌تواند روند حرکتی جدیدی را نشان دهد؛ در این صورت مبادله‌گران می‌توانند از سطوح رشد قابل توجهی که به واسطه‌ی تجزیه و تحلیل نمودار‌های بلند مدت قابل دسترسی نبودند، استفاده کنند.


آیا باید به اطلاعات کسب شده توسط تحلیل‌های تکنیکال تکیه کنم؟

گرچه روش‌های ذکر شده به نوعی شایع‌ترین شکل تجزیه و تحلیل در دنیای رمزارزی هستند، اما مهم است که عواملی دیگر را هم در نظر بگیرید.

همیشه به یاد داشته باشید که تحلیل تکنیکال تمام عوامل اساسی و پایه‌ای که بر روی بازار تاثیر‌گذار است و باعث تغییر قیمت می‌شود را به شما اعلام نمی‌کند. حملات هک، قانون‌گذاری، اخبار مهم، توافق‌نامه‌های برجسته و راه‌اندازی محصولات جدید و موفق نیز همه می‌توانند باعث ایجاد نوسان شده و آگاهی از آن‌ها می‌تواند به شما در پیش‌بینی این تغییرات و تحلیل نمودار‌های شمعدانی کمک کنند. تکیه کردن بر روی یک شکل خاص از آنالیز و تحلیل مانند غذا خوردن با چنگان است، در این زمینه شما به یک قاشق هم نیز خواهید داشت.


آیا ابزارهایی وجود دارد که تجزیه و تحلیل تغییرات بازار را ساده‌تر کند؟

اگر از تماشا کردن نمودار‌های بازار برای کل روز خسته شده‌اید، راه‌های جایگزین دیگری نیز وجود دارد.

همانطور که قبلا به آن اشاره شده است، داده‌ها را می‌توان به شیوه‌های مختلفی تفسیر کرد و هرگز اطلاعات بدست آمده توسط دو تحلیل‌گر یکسان نخواهد بود. این بدان معناست که این تحلیل‌گران بر اساس تحقیقات خود یک روند خاص را در پیش می‌گیرند. بنابراین، بهترین کار این است که برای در اختیار داشتن یک چشم‌انداز بزرگ‌تر نسبت به بازار، از جدید‌ترین اخبار با خبر باشید.

البته گاهی ممکن است یک نگاه مختصر به نمودار‌ها و مقالات باعث سخت‌تر شدن پیش‌بینی وضعیت فعلی و بعدی بازار شود. وب‌سایت‌های مختلفی از جمله Coin360 وجود دارند که شما می‌توانید با مراجعه به آن‌ها از وضعیت فعلی بازار به راحتی باخبر شوید. در این وب‌سایت، اندازه‌ی یک رمزارز نشان‌ دهنده‌ی حجم و یا مقدار سرمایه‌ی در حال گردش آن می‌باشد. رنگ قرمز یا سبز نیز نشان‌ ‌دهنده‌ی تغییرات اخیر در قیمت آن رمزارز است. علاوه بر این درصد تغییرات قیمت رمزارزها نیز به صورت ساعاتی، روزانه، هفته و ماهیانه درج شده و به کاربران اجازه می‌دهد به نگاهی به آن‌ها چگونگی تغییر قیمت طی یک دوره‌ی خاص را مشاهده کنند. کاربران همچنین می‌توانند در صورت نیاز این اطلاعاتی تاریخی را دانلود کنند.

 


برای درک درست روند صعودی و نزولی یک رمزارز باید از سیگنال‌های مثبت و منفی موجود در الگوهای مختلف و نحوه‌ی شکل‌گیری شمعدانی‌ها آگاهی داشت. دانستن نحوه‌ی تفسیر شمعدانی‌های تغییر قیمت، نسبت به سیگنال ارائه شده توسط شاخص‌های مختلف تحلیل تکنیکی و مسیری که یک دارایی دیجیتال ممکن است طی کند‌، بینش و آگاهی می‌دهد. در ادامه به روند نزولی متداول بازار رمزارزها پرداخته شده و نحوه‌ی شکل‌گیری آن‌ها توضیح داده شده است.

موچین بالایی(Tweezer Top)

این الگو نیز همانند الگوی معکوس خود یعنی موچین پایینی(Tweezer Bottom) یک الگوی معکوس روند حرکتی است(یعنی در این نقطه روند تغییرات قیمت به صورت ناگهانی معکوس خواهد شد)، که نشان می‌دهد خریداران تمایلی به خرید ندارند و روند صعودی به پایان خود نزدیک شده است.

در این الگو بیشینه(ماکسیمم و بالاترین نقطه‌) هر دو شمعدانی یکسان است، اما شمعدانی سمت چپ سبز رنگ بوده و پایان روند صعودی را نمایش می‌دهد. شمعدانی دوم نیز با نشان دادن رنگ قرمز خبر از ضعف بازار و آغاز روند نزولی می‌دهد.

بسیاری اوقات، طول بدنه‌ی واقعی هر دو شمعدانی یکسان است، اما هنگامی که بدنه شمعدانی سمت چپ(سبز رنگ) از شمعدانی سمت راست بلندتر باشد، نشان دهنده‌ی تایید و تصدیق این الگو است.

در هنگام نمایان شدن این الگو، معامله‌گران معمولاً به دنبال آن خواهند بود که ببینند این الگو با یک بیشینه‌ی قیمتی مطابق دارد و یا به یک روند یا نقطه‌ی مقاومت کلیدی ختم خواهد شد.

 


سه کلاغ سیاه(Three Black Crows)

الگوی سه کلاغ سیاه معکوس الگوی سه سرباز سفید(Three White Soldiers) است. این الگو نشان دهنده‌ی آغاز که یک وارونگی قیمت قوی و روند نزولی پس از آن است و معمولا توسط سه شمعدان قرمز رنگ بلند شناخته می‌شود.

همانطور که در نمودار فوق نشان داده شده است، نقطه‌ی آغاز قیمت در هر روز کاری کمی بالاتر از نقطه‌ی پایانی روز قبلی است، اما قیمت در پایان هر روز نسبت به روز قبل پایین‌تر بسته می‌شود. برای تأیید این الگو، دو شمعدان آخر باید در بدنه‌ی شمعدان قبلی آغاز شده و در نقطه‌ای پایین‌تر از کمینه‌ی آن‌ها بسته شود.

 


سه بطن نزولی(Three Inside Down)

الگوی سه بطن نزولی را می‌توان درست در بالاترین نقطه از یک روند صعودی یافت؛ این الگو نشان می‌دهد که یک وارونگی قیمت به زودی رخ می‌دهد. این الگو ابتدا با یک شمعدانی صعودی بسیار بلند آغاز می‌شود که نشان دهنده‌ی بالا‌ترین نقطه‌ی روند صعودی پیش از پایان آن است. سپس شمعدانی‌های بعدی با رنگ قرمز(نزولی) پدیدار می‌شوند.

در این حالت شمعدانی سوم در نطقه‌ای پایین‌تر از بدنه‌ی اولین شمعدانی بسته می‌شود، که نشان می‌دهد فروشندگان کنترل قیمت دارایی مورد نظر را به دست گرفته‌اند. در این حالت به جای اینکه منتظر تأیید و شکل‌گیری الگوی سه بطن نزولی باشیم، بسیاری از معامله‌گران شمعدانی دوم را به عنوان نشانه تردید تفسیر کرده و می‌گویند که احتمال معکوس شدن روند حرکتی و تغییر قیمت‌ها وجود دارد.

 


بلوک پیشرفته‌ی نزولی(Bearish Advance Block)

بلوک پیشرفته‌ی نزولی غالباً در نمودارهای عملکرد قیمت رمزارزها ظاهر شده و یکی از مهم‌ترین الگوی شمعدانی است که همه معامله‌گران باید با آن آشنایی داشته باشند.

به طور خلاصه، این الگو نوعی ضعف در روند صعودی نشان می‌دهد، زیرا روند صعودی قیمت رمزارز همچنان ادامه دارد اما بدنه‌ی هر شمعدانی نسبت به شمعدانی قبلی کوتاه‌تر و کوتاه‌تر می‌شود. این موضوع نشان دهنده‌ی کاهش نیروی حرکتی و افزایش بی‌میلی معامله‌گران است.

همانطور که در نمودار نشان داده شده است، گرچه بدنه‌ی شمعدانی‌ها در هر مرحله کوچک‌تر شده، اما می‌توان دید که بیشینه فیتیله‌(ماکسیمم) و کمینه فیتیله‌ی(مینیمم) هریک از شمعدانی‌های صعودی نسبت به شمعدانی قبلی بالاتر بوده و در پایان روز با قیمتی بیشتر بسته شده است. اما بلندتر شدن فیتیله‌ی شمعدانی‌ها به قیمت کاهش سایز بنده‌ی آن‌ها تمام می‌شود. در هر مرحله فاصله‌ی بین نقطه‌ی بسته شدن قیمت کوتاه‌تر شده و رفته رفته قدرت این روند صعودی از بین می‌رود.

 


جدایی نزولی(Bearish Breakaway)

الگوی جدایی نزولی یک سیگنال معکوس روند حرکتی کوتاه مدت است که با یک شمعدانی صعودی بزرگ شروع می‌شود. شمعدانی‌های بعدی نیز به مدت سه یا چهار روز از این روند صعودی پیروی می‌کنند. از نظر معامله‌گران، روند صعودی پس از شکاف روز دوم قدرت می‌گیرد، اما کوتاه بودن شمعدانی سوم و چهارم و بزرگ‌تر شدن فیتیله‌ها نشان می‌دهد که روند صعودی ضعیف شده است.

شمعدانی پنجم(آخرین شمعدانی)، یک شمعدانی نزولی بلند است که دستاوردهای سه شمعدانی قبل را پاک کرده و کمی بالاتر از شکاف ایجاد شده بین شمعدانی‌های اول و دوم بسته می‌شود.

در صورت وجود هرگونه ابهام، سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 9 میانگین: 4.4]

منبع
CointelegraphCointelegraph

بهادر قلندرپور

علاقه‌مند به دنیای رمزارزها و تکنولوژی بلاک‌چین کارگردان بازی "تاریک‌‌تر از سایه" دانشجوی مهندسی پزشکی

‫2 دیدگاه ها

  1. نمودار های شمعدانی تون خیلی گنگه من توی binance.com که نگاه میکنم اصلا نمیتونم نمودارهارو شبیه هیچ کدوم ازینایی که گفتین ببینم. بعد من خوندم یه جایی که گفتن سبز ها درواقع عملکرد خریداران و قرمزها واسه فروشنده هاس شما اصلا اینارو در نظر نگرفتی

    1. – به یاد داشته باشید که این مقاله در راستای توضیح روند حرکتی و جهت‌گیری کلی بازار یا یک رمزارز نوشته شده و نه بررسی و توضیح انواع نمودار شمع‌دانی و شکل‌های اون‌ها؛ بنابراین بخش‌های مختلف نمودار‌های شمعدانی به صورت کلی توضیح داده شده و برای تسهیل فهم فقط چند مثال ساده رو بیان کردیم. برای اینکه بتونید اطلاعات کامل‌تری نسبت به شکل‌های مختلف نمودار‌های شمع‌دانی کسب کنید، باید به مقالات پیچیده‌تر مراجعه کنید که به صورت تخصصی انواع تغییرات ناگهانی و شکل ظاهری نمودار‌های مختلف رو مورد بررسی قرار داده‌اند.
      – از اونجا که بخش زیادی از تغییرات قیمت در بازار رمزارزی به عرضه و تقاضا مربوط میشه، شاید بشه گفت که «بخشی» از این تغییرات سبز و قرمز به عملکرد کاربران مربوط بوده مثلا (فروش زیاد باعث کاهش قیمت شده)، اما در جمع‌بندی و ثبت نمودار‌های نزول قیمت(قرمز) یا صعود قیمت(سبز) برای یک کالا(نه فقط رمزارزها) عوامل دیگر هم دخیل هست. مثل بازار سهام که ممکنه هیچ خرید و فروشی انجام نشده، اما یک رویداد خاص مثل انتشار یک خبر، باعث ایجاد تغییر ناگهانی در قیمت‌ها بشه. بنابراین به صورت کلی اینکه بگیم سبز بودن یا قرمز بودن نمودار شمعدانی به دلیل عملکرد کاربران شبکه بوده، اصلا صحیح نیست.

دکمه بازگشت به بالا