حکیمی: مبادلهی رمزارزی ممنوع است
استخراج رمزارز بیتکوین(با نماد BTC) طی ماههای اخیر در ایران رونق چشمگیری داشته و موجب شده تا گروه زیادی از مردم با هدف کسب سود بیشتر به خرید دستگاههای ماینر روی بیاورند. سودهای بالای تولید بیتکوین موجب شده تا در مرغداری ها، مزارع کشاورزی و کارخانجات صنعتی و غیره، عدهای با برق رایگان یا به نسبت ارزان قیمت مشغول ماین و استخراج رمزارز بیتکوین شوند.
تولید بیتکوین آن هم با برق صنعتی و بعضاً رایگان درحالی روبه افزایش است که عدهای از کشور ایران بعنوان قطب جدید استخراج بیتکوین یاد میکنند که طبق اعلام مسئولان، قانونی برای این فعالیت در کشور وجود ندارد. ناصر حکیمی معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در خصوص برخی سوالات و ابهامات پاسخهایی را مطرح کرده است که به شرح زیر است.
وی در پاسخ به این سوال که موضع بانک مرکزی درباره تولید، تجارت و خرید و فروش بیت کوین در ایران چیست، پاسخ داد:
موضوع تولید بیتکوین به دولت محول شده است. اما خرید و فروش آن در داخل کشور با توجه به مصوبه شورای عالی مبارزه با پولشویی ممنوع است؛ البته باید بین تولید و خرید و فروش بیتکوین تفکیک قائل شد. ناصر حکیمی
تکلیف کاربران ایرانی صنعت رمزارزی چیست؟
آقای حکیمی در پاسخ به این سوال که تکلیف کاربران ایرانی که هم اکنون وارد صنعت ماینینگ رمزارز شدهاند چیست، پاسخ داد «نکته صریح اینکه خرید و فروش بیتکوین در ایران ممنوع است، در نتیجه مردم نباید وارد این حوزه شوند. نوسان قیمت بیتکوین بسیار زیاد است ضمن آنکه این رمزارزها ریسک قانونی هم دارند. لذا توصیه اکید میکنیم که مردم وارد این بازی نشوند.»
در ادامه از ایشان پرسیده شد که «آقای فیروزآبادی اعلام کرده اند که طرحی برای این موضوع به کمک بانک مرکزی در کمیسیون اقتصادی دولت بررسی شد؛ آیا بانک مرکزی اقدامات لازم را در راستای مصوبه کمیسیون اقتصادی دولت انجام داده است»؟ آقای حکیمی پاسخ داد «مصوبه ذکر شده هنوز نهایی نشده و باید در دولت به تصویب برسد. پس از تصویب بانک مرکزی به تکالیف گفته شده عمل خواهد کرد».
زمانی که از آقای حکیمی در رابطه با موافق بانک مرکزی در مورد اینکه بیتکوین و درکل رمزارزها میتوانند راهی برای دور زدن تحریمها باشند، سوال پرسیده شد، او پاسخ داد:
در این خصوص نمیتوان اظهار نظر صریحی کرد. اما آنچه که مشخص است باید به ظرفیت فروشندهی خارجی و همچنین قابلیت تبدیل بیتکوین یا سایر رمزارزها به ارزهای مورد قبول فروشندگان خارجی توجه داشت. ناصر حکیمی
تکلیف مردم چیست؟
در ادامه از آقای حکیم پرسیده شد «مردمی که الان وارد این کار شده اند؛ چه در تولید و چه در مبادلات، اگر در آینده به مشکل بخورند چه کسی باید جوابگو باشد؟ سازوکاری برای پاسخگویی به مردم وجود دارد یا خیر. وی در پاسخ اظهار داشت:
هم مصوبه دولت، هم سیاستنامه و بیانیههای بانک مرکزی در زمان مقتضی شفافسازی خواهند کرد. در حال حاضر مطابق با مصوبه شورای عالی مبارزه با پولشویی، خرید و فروش این رمزارزها ممنوعیت دارد؛ لذا هر کسی وارد این حوزه میشود باید ریسک نوسانات قیمت و ریسک قانونی را در نظر بگیرد اما این درحالیست که بازاریابهای شبکهای و هرمی از بیتکوین مانند درخت طلای پینوکیو تبلیغ میکنند. مردم باید مراقب باشند. ناصر حکیمی
در نهایت از آقای حکیمی پرسیده شد که «آیا اطلاعرسانی و شفافسازی در این خصوص برای مردم وجود دارد که وارد این حوزه نشوند؟ یک بخش این موضوع به بانک مرکزی ارتباط دارد، اگر در آینده اتفاقی مشابه موسسات غیرمجاز پولی برای مردمی که وارد این تجارت شدهاند، رخ دهد، کدام دستگاه باید پاسخگو باشد»؟
وی در پاسخ به این سوال اظهار داشت «بانک مرکزی در چند مرحله در این خصوص توضیح داده است و یک پیش نویس سیاستنامه هم منتشر کرده و بنا دارد بنا به اقتضا بیانیه های لازم را در زمان مناسب به مردم بدهد تا از ورود آسیب به عموم جلوگیری شود».
گفتههای آقای حکیمی را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا ممنوعیت مبادلهی بیتکوین میتواند از سوءاستفادههای احتمالی از این رمزارز جلوگیری کند؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.