اخبار و مقالاتمقاله

آیین‌نامه‌ی استخراج رمزارزها به زبان ساده چه می‌گوید؟

بررسی و توضیح بند به بند آیین‌نامه‌ی استخراج رمزارزها که به تازگی توسط دولت برای ساماندهی ماینرهای ایرانی منتشر شده است

در ‌آیین نامه رمز ارزها ریسک فعالیت به عهده افراد گذاشته شده، فعالین باید از وزارت صنعت مجوز دریافت کنند، برق را تعرفه صادراتی پرداخت کنند و فعالیت آنها مشمول مالیات نیز خواهد شد.

در آخرین روز هفته گذشته آیین نامه استخراج رمزارزها توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد تا علاقه مندان و فعالین بتوانند به صورت قانونی و بر طبق این آیین نامه فعالیت کنند. به دلیل اینکه این آیین نامه های معمولا با کلمات حقوقی و تخصصی نوشته می شوند در این مطلب آیین نامه ابلاغ شده را بند به بند با زبان ساده توضیح می دهیم.


بند ۱

استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری‌(ریسک) از سوی متعاملین صورت می‌گیرد و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز نیست.

توضیح:

در این بند گفته شده که ریسک فعالیت ماینینگ بر عهده خود افراد است و به طور مثال اگر قیمت رمز ارز با کاهش مواجه شد و یا تهدیدی متوجه رمز ارزها فعالین شود، دولت و نظام بانکی مسئولیتی برای جبران خسارت نخواهند داشت.

نکته مهم دیگر که در پایان این بند گفته شده این است که رمزارزی که افراد استخراج می کنند را نمی توانند برای مبادلات استفاده کنند مثلا اگر رستورانی اعلام کرد که حاضر به پذیرش رمزارز در ازای ارائه پیتزا است، این کار مجاز و قانونی نیست.


بند ۲

استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده رمزارزها(ماینینگ) با اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است.

توضیح:

بر طبق این بند، متولی ارائه مجوز برای استخراج وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شده است و اگر فردی بخواهد در این زمینه فعالیت بکند نیاز است که از این وزارتخانه مجوز بگیرد. البته این وزارتخانه هنوز شرایط اخذ مجوز برای استخراج را مشخص نکرده است و احتمالا در آینده نزدیک باید منتظر اعلام نظر این وزارتخانه باشیم.

در تبصره این بند همچنین گفته شده است که وزارت صنعت می تواند فعالیت جهت استخراج در مناطق ازاد و ویژه اقتصادی را به سازمان های متولی همان مناطق واگذار کند و این به این معنی است که ممکن است شرایط گرفتن مجوز در این مناطق متفاوت باشد.


بند ۳

سازمان ملی استاندارد ایران موظف است با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و ارتباطات و فنآوری اطلاعات برچسب انرژی و استانداردهای کیفیت توان الکترونیکی و استانداردهای فن‌آورانه مرتبط برای تولید و واردات تجهیزات فرآورده‌های پردازش رمزنگاری‌شده رمزارزها(ماینینگ) را تدوین و ابلاغ نمایند.

توضیح:

در این بند گفته شده که سازمان ملی استاندارد با همکاری دو وزارتخانه نیرو و فناوری اطلاعات مسئول بررسی و دسته بندی دستگاه های مختلف استخراج و اعلام استانداردهای آنها جهت واردات این دستگاه ها به داخل کشور و یا احیانا تولید آنها در داخل کشور هستند!

بند ۴

تامین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت می‌گیرد. تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده رمزارزها(ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام می‌گردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.

توضیح:

در این بند گفته شده که افرادی که می خواهد رمزارز استخراج کنند می توانند برق را از شبکه سراسری و وزارت برق خریداری کنند و یا برق مورد نیاز را با احداث نیروگاه جدیدی خارج از شبکه تامین کنند. اگر افراد بخواهند برق را  از شبکه خریداری کنند باید هزینه برق را با تعرفه صادراتی بپردازند.

در تبصره اول این بند گفته شده که اگر افراد بخواهند برق را با تاسیس نیروگاه تامین کنند، هزینه گازی که به نیروگاه داده خواهد شد ۷۰ درصد تعرفه گاز صادراتی خواهد بود.

تعرفه برق صادراتی چقدر است و با تعرفه مصرف داخلی چقدر تفاوت دارد؟

پاسخ به این سوال کار ساده ای نیست چون از یک طرف قیمت برق داخلی بر اساس مصرف در زمان پیک مصرف یا کم باری و همچنین نوع مصرف می تواند متفاوت باشد (به طور مثال بین ۲۰ تا ۲۰۰ تومان برای هر کیلووات ساعت که می توان به صورت متوسط ۸۰ تومان در نظر گرفت) و از طرف دیگر قیمت برخ صادراتی نیز بر اساس تعرفه قیمت در بازرهای بین المللی می تواند کم یا زیاد شود ولی برای راحتی محاسبه می توان قیمت را ۸ سنت برای هر کیلووات ساعت در نظر گرفت.

در انتهای این بند اشاره شده که تبدیل قیمت تعرفه برق صادراتی با نرخ ارز نیمایی انجام خواهد شد.

در تبصره دوم این بند گفته شده که فعالیت در اوج مصرف ممنوع است و وزارت نیرو باید با نصب کنتر هوشمند نسبت به کنترل این موضوع اقدام کند. لازم به توضیح است که به گفته کارشناسان ساعت پیک مصرف بین ۳۰۰ ساعت تا ۵۰۰ ساعت در سال است.

در تبصره سوم این بند گفته شده که هرگونه استفاده از برق و گاز با مصرف خانگی، عمومی صنعتی و کشاورزی برای این فعالیت ممنوع است و شرکت برق موظف به شناسایی موارد غیر مجاز است.

در تبصره چهارم همین بند اشاره شده که اگر افراد بخواهند از منابع تجدید پذیر مثل برق حاصل از انرژی خورشیدی استفاده کنند باید طبق مقررات و ضوابط وزارت نیرو فعالیت کنند و با این وزارتخانه هماهنگی های لازم را از قبل انجام دهند.


بند ۵

وزارتخانه‌های ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات و اطلاعات و استانداری‌ها و فرمانداری‌ها نسبت به شناسایی و اعلام مراکز استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها(ماینینگ) با وزارت نیرو همکاری می‌نمایند.

توضیح:

در این بند اشاره شده که دو وزارتخانه اطلاعات و فناوری اطلاعات به همراه استانداری ها و فرمانداری ها مسئول شناسایی مراکز استخراج را به عهده دارند تا تمامی مراکز فعال در کشور شناسایی و لیست شوند.

بند ۶

مراکز استخراج رمزارزها، به عنوان واحد تولید صنعتی شناخته‌شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود.

توضیح:

در این بند که آخرین بند آیین نامه است گفته شده که مراکزی که می خواهند برای اسختراج رمز ارز فعالیت کنند باید مانند تمام دیگر واحد های صنعتی کشور مالیات پرداخت کنند.

در تبصره مربوط به این بند اشاره شده که اگر استخراج کنندگان رمز ارز خود را در خارج از کشور بفروشند و دلار آن را به کشور بازگردانند، این ارز شامل مالیات نخواهد شد و معادل ریالی آن با نرخ ارز نیمایی به تولید کننده داده خواهد شد.

نظر شما درباره این آیین نامه چیست؟ آیا این آیین نامه می تواند از فعالیت افراد در این حوزه حمایت کند و یا مانع جدیدی بر سر راه فعالین خواهد بود؟

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 3]

منبع
Coinit

‫2 دیدگاه ها

  1. rasman daran 4 mikh mikonn mineraro, zahmatesho yeki dg bekeshe bahrash beshe vase ona(onja ke mige boro kharej befrush dollaro biar iran ma be arze nimaei bet rial midim , zolme mahze). akhe maliat?!!!
    mn tu fekre mining budam, alanm 4-5 saate daram tu site awlitun yesare maghale mikhunam, avalesh kheili ragheb budam vali alan vaghean gijo gong shodam.
    mikhastam age emkanesh hast y rahnamaei kolli va y did nesbat be mining behem bedin
    tashakor

    1. سلام روز بخیر🌹 خیلی خوشحالم ک مقالات ما رو پسندیدید. لطفا با این شماره تماس بگیرید و با بخش ماینینگ صحبت کنید تا کاملا درباره‌ی ماینینگ راهنماییتون کنن: 88914049

دکمه بازگشت به بالا