در هفتهی گذشته، هنگامی که دولت ترکیه میلیونها حساب بانکی را مسدود کرد و خودپردازهای فعال در کشور هنگکنگ از پول نقد خالی شد، مردم جهان شاهد چهرهی خشن بانکداری سنتی بودهاند. تجربهی اتفاقات مشابه، همانند غیر فعال شدن حسابهای بانکی مهاجران افغان، مردم را به استفاده از روشهای امنتر ذخیرهی دارایی تشویق میکند. آنها ممکن است بیت کوین را به عنوان اولین گزینهی منطقی برای مقابله با این شرایط در نظر بگیرند.
انسداد بیش از 3 میلیون حساب بانکی در کشور ترکیه
خبرگزاری سوزکو گازتسی(Sözcü Gazetesi)، در روز پنجشنبه گزارش کرد که برخی از شهروندان کشور ترکیه اطلاعیهی انسداد حساب بانکی خود را دریافت کردند.
ندیم ترکمن(Nedim Türkmen)، کارشناس مالیاتی اظهار داشت که تقریبا 2.5 میلیون مالیات دهنده و 800 هزار شرکتی که قادر به پرداخت بدهی خود نبودهاند، اطلاعیهی انسداد حساب بانکی خود را دریافت کردند. بهطور کلی، 3.3 میلیون حساب بانکی مسدود شده است و مجموع بدهی مالیاتی مودیان، 26 میلیارد دلار اعلام شده است.
در حالی که مودیان انتظار داشتند دولت ترکیه برای پرداخت بدهی مالیاتی به آنها کمک کند، این تصمیم دولت آنها را شگفتزده کرده است. در حقیقت، برات آلبایراک(Berat Albayrak)، وزیر خزانهدارای و دارایی ترکیه کمک به مودیان بدهکار را وعده داده بود. وی در روز دوشنبه بدون اشاره به تغییر ایجاد شده، سیاست اقتصادی جدید ترکیه را اعلام کرد.
خودپردازهای خالی از وجه نقد در هنگکنگ
رسانهها گزارش کردند که خودپردازهای موجود در هنگکنگ دارای پول نقد نیستند. کاربران شبکههای اجتماعی عکسها و تصاویری از تشکیل صف طولانی به منظور خارج کردن پول از بانکها را در این کشور گزارش کردهاند.
با در نظر گرفتن نگرانی شهروندان هنگکنگی از مسدود شدن حسابهای بانکی خود توسط دولت این کشور، ممکن است در آینده شرایط بدتر شود. بر اساس اظهارات کایل بس(Kyle Bass)، مدیر ارشد شرکت مدیریت سرمایهی Hayman این سناریو واقع بینانه است. وی اظهار داشت:
دادههای Google Trend نشان میدهد که جستجو برای عبارت بیت کوین در هنگکنگ در ماه سپتامبر به بالاترین سطح خود رسیده است.
از طرف دیگر، 10 درصد از دستگاههای خودپرداز در هنگکنگ سرویسدهی نمیکنند و فعالیت خودپردازها بدون پول نقد تنها مشکل این کشور محسوب نمیشود.
انسداد حساب بانکی مهاجران افغان
بر اساس گزارش خبرگزاری صدای افغان و روزنامهی دنیای اقتصاد، کارتهای بانکی مهاجرین افغانستانی ساکن ایران در اسفند 1397 مسدود شده است. انسداد کارتهای عابر بانک مهاجران افغانی بر اساس دستورالعمل چگونگی شناسایی مشتری خارجی بانک مرکزی اجرایی شده است.
مبارزه با پولشویی، تامین مالی تروریسم و عدم احراز هویت از جمله دلایلی است که برای انسداد حسابهای بانکی مهاجران عنوان شده است. این در حالی است که علاوه بر بروز مشکلات معیشتی فراوان برای افغانهای مقیم ایران، فقدان خدمات بانکی منجر به کاستی در اشراف اطلاعاتی بر جریانهای مالی اتباع خارجی خواهد شد و در نتیجه تبادلات غیررسمی، غیرشفاف و خارج از شبکهی بانکی را در پی خواد داشت.
بر اساس گزارش کوینیت، با وجود عدم شفافیت در قانونگذاری، میزان معاملات رمزارزی در ایران از یک روند صعودی تبعیت میکند. ایرانیان در سال گذشته بیش از 2.5 میلیارد دلار را به منظور خرید رمزارزها به خارج از کشور منتقل کردهاند. دادههای Google Trend نشان میدهد که جستجو برای عبارت بیت کوین در ایران از یک روند صعودی پیروی میکند.
ناکارآمدی بانکداری سنتی و اعمال محدودیت برداشت از حسابهای بانک PMC هند
بانک Punjab Mumbai Cooperative یا به اختصار PMC هند به کلاهبرداری متهم شده است. این بانک به ارائهی وامهای بزرگ به شرکت ورشکستهی توسعهی مسکن و زیرساخت(HDIL) متهم شده است. این بانک 70 درصد از کل اعتبارات خود را به HDIL وام داده است.
با ادامهی تحقیقات، بانک مرکزی هند(RBI)، محدودیت 6 ماههای را برای بانک PMC در نظر گرفته است. بنابراین PMC از ارائهی وام، پذیرش سپردههای بانکی و یا سرمایهگذاری منع شده است. مشتریان نیز تنها میتوانند تا سطح 1000 روپیه(معادل تقریبا 14 دلار) از حساب بانکی خود برداشت کنند.
پس از وقوع بحران اقتصادی در سال 2008، اعتماد عمومی به بانکها بهبود یافته است، اما تغییرات اشاره شده میتواند اعتماد عمومی به بانکها را تخریب کند. این موضوع شانس بزرگی را برای موفقیت بیت کوین ایجاد خواهد کرد.
عملکرد حوزهی بانکی در دهسال آینده را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا ناکارآمدی سیستم بانکداری سنتی موجب استقبال گسترده از رمزارزها خواهد شد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.