نسخهی دوم اتریوم در راه است
اتریوم در زمان آغاز فعالیتهای خود یک نقشهی راه(Roadmap) چهار مرحلهای را معرفی کرد که نشان میداد روند توسعهی این رمزارز به چه شکل خواهد بود. این نقشهی راه در نهایت به نقطهای میرسد که اتریوم تبدیل به یک ابر رایانه شده و قادر است هر نوع کد را به صورت کاآمد اجرا کند. این چهار مرحله عبارتند از:
- مرز(Frontier) جولای ۲۰۱۵: مرحلهی اولیه که به کاربران اجازه میدهد به واسطهی پروتکل اجماع اثبات کار(PoW) به استخراج و ماین اتر پرداخت و توسعهدهندگان نیز نرمافزارهای غیرمتمرکز(dApp) توسعه دهند.
- خانهی روستایی(Homestead) مارس ۲۰۱۶: این بروزرسانی به نوعی باعث ایجاد پایهها و اساس پیشرفتهای بعدی بود و در نهایت منجر به سادهسازی روند تولید محصولات قابل استفاده توسط توسعهدهندگان در پلتفرم اتریوم میشد.
- کلان شهر(Metropolis) اکتبر ۲۰۱۷: در این مرحله پیشنهادات بهبود اتریوم(EIP) بر روی افزایش سطح امنیت و سرعت پردازش پلتفرم اتریوم تمرکز داشتند. این مرحله در دو بخش جداگانه با نامهای قسطنطنیه(Constantinople) و بایزانتیوم(Byzantium) انجام شد.
- متانت(Serenity) برنامهریزی شده برای سال ۲۰۲۰: قرار است که این بروزرسانی الگوریتم اجماع اثبات سهام(PoS) را به پلتفرم اتریوم هدیه داده و باعث کارآمدتر شدن و کاهش چشمگیر مصرف انرژی در این شبکهی رمزارزی شود.
در حال حاضر ما در مرحلهی «کلانشهر» قرار داریم و توسعهدهندگان اتریوم در حال آماده شدن برای ورود به مرحلهی Serenity هستند. پیتر شلاوی(Péter Szilágyi) یکی از توسعهدهندگان ارشد بنیاد اتریوم به تازگی تایید نموده که قرار است هاردفورک استانبول در تاریخ ۴ام دسامبر ۲۰۱۹ فعالیتهای خود را آغاز نماید. این هاردفورک با هدف کاهش هزینههای Gas، افزایش سازگاری با پروژهی رمزارزی زیکش(Zcash)، بهبود وضعیت مقیاسپذیری و همچنین معرفی قابلیتهای تطبیقپذیری در قراردادها، قرار است که اتریوم را یک قدم به نسخهی دوم یا همان Ethereum 2.0 نزدیکتر کند.
پیشنهادات موجود در مرحلهی Serenity کدامند؟
لازم به ذکر است که مرحلهی Serenity شامل چندین EIP است که به اتریوم کمک میکنند به یک ابر رایانهی کارآمد تبدیل شود. این پیشنهادات بهبود اتریوم عبارتند از:
پروتکل اجماع اثبات سهام یا PoS
یکی از هیجانانگیزترین بروزرسانیهایی که برای اتریوم در نظر گرفته شده تغییر و عبور از اجماع اثبات کار(PoW) به اجماع اثبات سهام است. پروتکل اجماع اثبات کار مستلزم حل یک مسئلهی بسیار پیچیدهی ریاضی برای اعتبارسنجی یک بلاک و در نتیجه استخراج رمزارز میباشد. این روش به دلیل مصرف بالای انرژی شدیدا مورد انتقاد قرار گرفته است. با این حال، پروتکل کسپر(Casper) که از روش PoS استفاده میکند، نیاز دارد تا دارندگان اتریوم رمزارزهای تحت مالکیت خود را برای اعتبارسنجی تراکنشهای شبکه سرمایهگذاری کنند. پس از تایید یک بلاک، کاربرانی که اقدام به سرمایهگذاری کردهاند جوایز مربوط به آن بلاک و همچنین کارمزد شبکه را دریافت خواهند کرد. از آنجا که در این روش نیازی به فرایند ماینینگ نیست، میزان مصرف انرژی به شکل چشمگیری کاهش یافته و به عبارتی شبکهی اتریوم کارآمدتر و کممصرف خواهد شد.
شاردینگ(Sharding):
شاردینگ یکی از راهحلهای مقیاسپذیری در اتریوم محسوب میشود. در صورت استفاده از این روش، تراکنشهای رمزارزی بین گروههایی از گرهها تقسیم شده و به عنوان شارد یا یک تکه شناخته میشود. بجای اینکه تمام تراکنشهای رمزارزی بر روی شبکه مورد پردازش قرار بگیرند، در شاردینگ هر تکه وظیفهی پردازش مجموعه تراکنشهای دریافت شده را بر عهده خواهد داشت؛ به عبارتی بار پردازشی شبکه به بخشهای کوچکتر تقسیم شده تا کارایی و عملکرد افزایش یابد. به این ترتیب شبکهی اتریوم میتواند تراکنشهای متعددی را به صورت موازی پردازش کند.
مجمع وب اتریوم(eWASM):
مجمع وب اتریوم یا Ethereum Web Assemly در واقع یک جایگزین برای ماشین مجازی اتریوم(EVM) به شمار میآید. eWASM به توسعهدهندگان اجازه میدهد که به جای استفاده از زبان برنامهنویسی بومی اتریوم که Solidity نام دارد، بتوانند کدهای خود را به زبانهای دیگری بنویسند. علاوه بر این، eWASM باعث خواهد شد که به جای راهاندازی یک هاردفورک، کاربران بتوانند توابع بیشتری به قراردادهای هوشمند خود اضافه کرده و بر روی بلاکچین قرار دهند. این روند در نهایت باعث ایجاد تنوع در اتریوم میشود.
پلاسما(Plasma):
پلاسما نیز یکی دیگر از بروزرسانیهایی است که با هدف افزایش قابلیت مقیاسپذیری شبکهی اتریوم توسعه یافته است. در پلاسما زنجیرههای جانبی یا همان «زنجیرههای کودک» برای پردازش تراکنشهای رمزارزی بر روی بلاکچین اصلی اتریوم معرفی میشوند. با انجام این کار احتمال افزایش تراکم تعداد تراکنشهای در صف انتظار تایید در بلاکچین اصلی اتریوم به شکل چشمگیری کاهش یافته و عملکرد و سرعت این شبکهی رمزارزی افزایش مییابد.
رِیدِن(Raiden):
شبکهی Raiden نیز همانند پلاسما یک راهحل مقیاسپذیری اتریوم به شمار میآید و شبکهی صاعقه(Lightning Network) برای بیت کوین عمل میکند. راهحل Raiden باعث میشود که تراکنشهای رمزارزی به خارج زنجیره انتقال یافته و روند پردازش آنها تقریبا آنی، ارزانتر و بسیار خصوصیتر شود.
نظر یکی از مدیران بنیاد اتریوم
جوزف لوبین(Joseph Lubin) یکی از موسسان بنیاد اتریوم، در رابطه با ETH 2.0 اعلام نموده که این بروزرسانی باعث حل شد مشکلات بسیاری از کاربران، شرکتها و بانکها خواهد شد. وی طی صحبتهای خود اعلام نموده:
[نسخهی دوم اتریوم] به ما این امکان را میدهد تا در موقع مناسب یک سیستم بسیار مقیاسپذیرتر را بسازیم، همچنین به ما اجازه میدهد تا انواع مختلفی از محیطهای اجرایی را برای انواع مختلف مشکلات ایجاد کنیم. وجود معماریهای گوناگون در راستای حل مشکلات مختلف بسیار کارآمدتر خواهد بود. Joseph Lubin
این بروزرسانی برای شرکتها و بانکها یک خبر بسیار خود محسوب میشود، زیرا به آنها اجازه میدهد که نوآوری بیشتری در کارهای خود داشته باشند. در همین راستا، سازمانی تحت نام «اتحاد سازمانی اتریوم» یا EEA
وجود دارد که در راستای افزایش قابلیت همکاری کسب و کارها و مصرفکنندگان سراسر جهان بر روی توسعهی خصوصیات باز بلاکچین تمرکز دارد. اعضای این سازمان عبارتند از شرکتهای بزرگی همچون Accenture، Cognizant، شرکت سرمایهگذاری Ernst & Young، مایکروسافت و Price Waterhouse Coopers که با نام PwC نیز در جهان شناخته شده است. اخیرا غول بانکی جهان یعنی نیز به این سازمان پیوسته است.
از راهحل مقیاسپذیری معرفی شده تا به اینجا، چند مورد در مرحلهی Serenity اجرایی خواهد شد که در نهایت باعث افزایش کارآمدی، امنیت، تنوع و سادهسازی کارکرد شبکهی اتریوم میشوند. بنابراین میتوان گفت که پس از شروع کار نسخهی دوم اتریوم، ما شاهد افزایش کاربرد این شبکهی رمزارزی خواهیم بود، که در وحلهی اول مقیاسپذیری را برای مشاغل، بانکها و مصرفکنندگان به ارمغان خواهد آورد. این روند در نهایت باعث افزایش سطح پذیرش ETH و گستردگی آن خواهد شد.
احتمال تصویب قرادادهای آتی اتریوم از طرف CFTC وجود دارد
مشتقات بیت کوین توانستهاند یک بازار بزرگ برای خود به وجود آورند، اما قراردادهای آتی اتریوم(که همچنان قانونگذاری نشدهاند) با سرعت بسیار پایینی به کار خود ادامه میدهند. صرافیهای بیتمکس(BitMEX)، اوکیاکس(OKEx)، کراکن(Kraken)، دریبیت(Deribit) و بایننس(Binance JEX) از جمله پلتفرمهای شناخته شدهای هستند که قراردادهای دائمی اتریوم را به مشتریان خود ارائه میکنند. قراردادهای آتی اتریوم هم بر روی پلتفرمهایی همچون بیتمکس، هوبی(Huobi DM)، اوکیاکس و دریبیت عرضه میشوند. همچنین تعدادی از صرافیهای رمزارزی اقدام به ارائهی مشتقات اتریوم کردهاند. این پلتفرمها عبارتند از بیباکس(BiBox)، گیتآیاو(Gate.io)، BTSE، بیتفینکس(Bitfinex) و همچنین بریتانیایی Monfex.
با تمام این تفاسیر، گرچه حجم مبادلهی مشتقات اتریوم نسبت به مشتقات بیت کوین به مراتب کمتر است، اما همچنان میتوان گفت که بسیار محسوس میباشد. به عنوان مثال، در حال حاضر حجم مبادلهی ۲۴ ساعتهی اتریوم دلار(ETHUSD) در صرافی بیتمکس چیزی بیش از ۱۶۵ میلیون دلار میباشد. این رقم به نوعی بهترین عملکرد در میان قراردادهای دائمی اتریوم را به نمایش میگذارد. حجم مبادلهی ۲۴ ساعتهی مشتقات ETH_CQ در صرافی Huobi DM نیز بالغ بر ۲۸۸ میلیون دلار میباشد.
تحول به دست مشتقات اتریوم
دلیل اینکه مشتقات اتریوم میتوانند باعث تحول بازار رمزارزی شوند این است که احتمال تصویب و قانونگذاری آنها توسط کمیسیون مبادلات آتی کالا(CFTC) همچنان بسیار زیاد است. هیث تاربرت(Heath Tarbert) رئیس این نهاد قانونگذاری در ماه اکتبر اعلام کرد که احتمال قانونی شدن مبادلات آتی اتریوم طی شش ماه تا یک سال آینده وجود دارد.
تایید و قانون شدن مبادلهی مشتقات اتریوم باعث گشوده شدن دربهای جدیدی بر روی سرمایهگذاران سازمانی خواهد شد، این درحالیست که احتمال افزایش ناگهانی قیمت اتریوم در صورت وقوع این رویداد، وجود دارد.
طلوع نرمافزارهای غیرمتمرکز مالی
یکی دیگر از موارد احتمالی افزایش قیمت اتریوم میتواند تولید و افزایش تعداد نرمافزارهای غیرمتمرکز مالی(DeFi) باشد. این نوع خاص از نرمافزارهای غیرمتمرکز(dApp) باعث میشود که میزان دسترسی مردم به خدمات مالی همچون وام و سرمایهگذاری بیشتر شود. یکی از زیباییهای نرمافزارهای DeFi این است که این نرمافزارها توسط یک مقام مرکزی اداره نمیشوند، بلکه کنترل آنها در دستان قراردادهای هوشمند قرار دارد.
به عنوان مثال در یک پروتکل اعطای وام، کاربر میتواند با ارائهی یک نوع رمزارز(معمولا اتریوم) به عنوان وثیقه، اقدام به دریافت وام یا نوع دیگری از دارایی رمزارزی نماید. در این حالت به بدهی کاربر سود تعهدی نیز افزوده شده و باید همراه با مبلغ اصلی پرداخت شود. ارزش وثیقهی پرداختی نیز باید بیشتر از وام دریافتی باشد، و زمانی که ارزش این وثیقه در سراشیبی سقوط قرار میگیرد(مثال بازار رمزارزی دچار نوسان میشود) وام گیرند باید برای حفظ سطح مقرر ارزش، اقدام به پرداخت وثیقهی بیشتر و تکمیل موجود نماید. در صورتی که ارزش وثیقهي وام گیرنده به کمتر از یک مقدار خاص برسد، آنگاه به طور کاملا خودکار این وثیقه آزاد شده و در بازار نقد میگردد(وثیقه به فروش میرسد تا از کاهش ارزش بیشتر جلوگیری به عمل آید).
حال طبق آنچه گفته شده، میتوان نتیجه گرفت که قوانین دریافت وام هر نرمافزار در قراردادهای هوشمند مربوط به آن تعبیه شده است.
محبوبیت DeFi عامل افزایش قیمت اتریوم؟
پروتکلهای DeFi آنچنان محبوب هستند که فقط در مدت زمان ۲ سال ارزش سرمایهی ذخیره یا به اصطلاح قفل شدهی بازار آن به ۶۵۰ میلیون دلار رسیده است. پلتفرم DeFi Pulse که وظیفهی رهگیری و رتبهدهی نرمافزارهای غیرمتمرکز مالی را برعهده دارد، در حال حاضر ۲۰ نرمافزار DeFi را لیست کرده؛ از این ۲۰ نرمافزار ۱۹ مورد بر پایهی اتریوم نوشته شده است. ۳ نرمافزار برتر در این لیست MakerDAO، Compound و Synthetix نام دارند که به ترتیب ۳۴۱ میلیون دلار، ۱۴۴ میلیون دلار و ۹۹ میلیون دلار ارزش ذخیره و سرمایهی در حال گردش را به خود اختصاص دادهاند.
آقای الکس پک(Alex Pack) مدیر شراکت در یک صندوق رمزارزی با نام Dragonfly Capital(این صندوق در حال حاضر مدیریت بیش از ۱۰۰ میلیون دلار دارایی رمزارزی را برعهده دارد) اخیرا اعلام نموده «هدف نرمافزارهای غیرمتمرکز مالی بازسازی سیستم بانکی تمام جهان به وسیلهی روشهای باز و بدون نیاز به مجوز است. شما هر ۵۰ سال یکبار چنین فرصتی را به دست میآورید».
پتانسیل بالا در این بازار کوچک
در حال حاضر بازار نرمافزارهای غیرمتمرکز مالی بسیار کوچک است، اما همچنان پتانسیل آن را دارد که با کسب آگاهی و افزایش پذیرش از طرف مردم به یکی از صنایع و سرویسهای مالی متحول کننده تبدیل شود. در واقع، مجموع سرمایهی قفل شده در بازار DeFi(به شکل اتریوم) چندی قبل توانست با رسیدن به ۳۵۲۳ واحد رمزارز ETH، یک رکورد جدید را به ثبت برساند. این واقعیت که نرمافزارهای DeFi باعث افزایش سطح دسترسی مردم به خدمات مالی ارزان، کارآمد و با امنیت بالا میشوند، به نوعی یک دلیل و استدلال محکم برای آن است که نشان دهد DeFi توانایی آن را دارد که در آیندهای نه چندان دور باعث مختل شدن سیستمهای مالی شوند.
نظر شما در رابطه با دلایل فوقالذکر برای افزایش قیمت اتریوم چیست؟ آیا این پروژهی رمزارزی میتواند در سال ۲۰۲۰ دچار یک تحول عظیم شده و رتبهی اول بازار رمزارزی را بدست آورد؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
من با نظر شما موافقم.
پیش حرکت اتریوم شروع شده و انتظار پس گرفتن مقاومت های قبلی را داراست.
خرید زیر ۳۰۰ پیشنهاد می شود.