قیمت این محصول زیبا بر روی کاغذ ۲۴۴ دلار(معادل تقریبی ۲۱۹ یورو) اعلام شده است. گوشیهای هوشمند اگزودوس به پردازندههای اسنپ دراگو ۴۲۵ و سیستم عامل اندورید اورئو(Oreo) مجهز شدهاند. گرچه هم پردازندهی تعبیه شده در این محصول و هم سیستم عامل مورد استفاده در آن بیش از ۲ سال قبل عرضه شدهاند، اما اگزودوس توانسته همچنان یکی از تلفنهای همراه کاربردی بازار باشد. اما چه دلیل دارد که یک محصول میان رده از شرکت HTC را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم؟ پاسخ بسیار ساده است، تلفنهای هوشمند اگزودوس از معدود محصولات هوشمندی هستند که توانایی پشتیبانی از فناوری بلاکچین و رمزارزها را دارند.
همانطور که گفته شده تلفنهای هوشمند اگزودوس اس۱، یکی از گوشیهای ساخته شده با در نظر گرفتن فناوری رمزارزی و بلاکچین است، آن هم از طرف یک کمپانی نام آشنا که برخی از تولیدات آن، همچنان از بهترینهای جهان محسوب میشوند. البته گوشی بلاکچینی اگزودوس اس۱ در واقع یک نسخهی میان رده و ارزان قیمتتر از برادر بزرگتر خود یعنی گوشیهای اگزودوس وان(Exodus 1) به شمار میآید که ویژگیهای بلاکچینی و رمزارزی آن را به همراه داشته و تنها از لحاظ سختافزار کمی ضعیفتر میباشد. این محصول به یک کیفپول سختافزاری با نام زایون(Zion) مجهز شده تا کاربران بتوانند به راحتی هرچه تمامتر رمزارز بیت کوین(BTC)، اتریوم(ETH) و چند توکن ERC-20 مبتنی بر بلاکچین اتریوم را ذخیره و جابجا کنند.
علاوه بر موارد ذکر شده، تلفنهای بلاکچینی اگزودوس قادر هستند که به صورت جداگانه عملکرد یک گرهی کامل بیت کوین را برعهده بگیرند؛ این بدان معناست که وظیفهی تایید و پردازش تراکنشهای رمزارزی را بر عهده داشته و بدون وابستگی به دستگاه دیگری به عنوان یک گرهی کامل عمل کنند.
گرچه تلفنهای اگزودوس اس۱ کمی از نسخهی پرچمدار خود ضعیفتر هستند، اما برای اینکه بتوانند به عنوان یک گرهی کامل بیت کوین عمل کنند به هیچ بروزرسانی یا نرمافزار جانبی نیاز ندارند. این درحالیست که پرچمدار بلاکچینی شرکت HTC برای انجام این کار به بروزرسانی نرمافزاری نیازمند است.
قطعا این ویژگی میتواند باعث شود که گوشیهای اگزودوس اس۱ در صنعت رمزارزی اعتبار ویژهای برای خودشان دست و پا کنند؛ اما جدای از تمام موارد گفته شده، آیا اگزودوس اس۱ ارزش پرداخت ۲۴۴ دلار را دارد؟
اگزودوس اس۱: کیفپول زایون
این تلفن هوشمند نسبت به سایر گوشیهای موجود در بازار تفاوتهای زیادی داشته و در برخی موارد میتواند کمی عجیب و غریب باشد. به عنوان مثال صفحه نمایش، دوربین به کار رفته و حتی عملکرد سختافزاری این محصول نسبت به رقبای موجود کمی ناامید کننده است، اما به یاد داشته باشید که اگزودوس اس۱ یک تلفن همراه معمولی نیست و کاربران به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی همچون پشتیبانی از فناوری بلاکچین اقدام به خرید آن میکنند. یکی دیگر از این ویژگیهای منحصر به فرد، وجود کیفپولهای رمزارزی زایون(Zion) در این محصول است. کیفپول زایون اساسا یک کیفپول رمزارزی سختافزاری است که در این محصول گنجانده شده.
کمپانی HTC روند تنظیم و راهاندازی این کیفپول را بسیار ساده و لذت بخش کرده است. رمزارز عبور شش رقمی و یا عبارت مورد نظر خود را در این کیفپول وارد کرده و پس از مدت کوتاهی ۱۲ کلمهی بازیابی خود را دریافت کنید.
همانند سایر کیفپولهای رمزارزی موجود، این ۱۲ کلمهی بازیابی حساب بسیار حائز اهمیت هستند، زیرا تنها راه موجود برای بازگردانی داراییهای شما پس از فراموشی کلمهی عبور یا به سرقت رفتن و یا گم شدن کیفپول رمزارزی میباشند. بنابراین شما نیاز دارید تا کلمات بازیابی حساب را بر روی کاغذ یادداشت کرده و در محلی امن نگهداری کنید. نرمافزار زایون برای کاهش خطاهای انسانی و اطمینان از صحیح بودن کلمات بازیابی حساب، هر کلمه را در یک صحفهی جدید به کاربر نشان میدهد.
پس از ذخیره کردن کلمات بازیابی حساب، تنظیمات لازم برای شروع کار به پایان رسیده و شما میتوانید همانند هر کیفپول رمزارزی دیگری، اقدام به ارسال یا دریافت داراییهای رمزارزی کنید.
لازم به یادآوری است که کیفپول زایون همانند نرمافزارهای دیگر تلفن همراه به صورت پیشفرض در اگزودوس نصب نشده است، بلکه در واقع این کیفپول یک قطعهی سختافززاری کاملا ایزوله و جدا از سایر سختافزارهای داخلی این محصول بوده و به نوعی یک کیفپول سختافزاری محسوب میشود. این بدان معناست که کیفپول رمزارزی مذکور تا حد زیادی نسبت به بدافزارها و ویروسها مقاوم بوده و خطرات این چنینی برای آن در پایین سطح قرار دارد.
این کیفپول مبتنی بر فناوری منطقهی امن ARM کار میکند، که شباهت زیادی به enclave در گوشیهای آیفون میباشد، از این رو شکستن قفلهای آن بسیار سخت و تا حدی ناممکن خواهد بود.
در حقیقت میتوان گفت که زایون یک کیفپول سرد(Cold Wallet) است، شبیه به کیفپولهای سختافزاری ساخته شده توسط کمپانیهای لدجر، با این تفاوت که در گوشی هوشمند بلاکچینی اگزودوس گنجانده شده است.
با این تفاسیر، برخلاف کیفپولهای سختافزاری رایج که ممکن است آن را گم کنید و یا مجبور به نگهداری آن در یک مکان امن مانند گاوصندوق باشید، شما میتوانید گوشی هوشمند خود را همیشه همراهتان داشته باشید. بنابراین، علاوه بر اینکه خطر گم شدن و از دست رفتن این کیفپول کمتر خواهد بود، همیشه به آن دسترسی کامل خواهید داشت.
جالب اینجاست که شرکت HTC علاوه بر کلمات بازیابی اکانت که به شما امکان برگشت داراییها را میدهد، سیستم جدید با نام «بازیابی کلید اجتماعی» یا «social key recovery» را هم در گوشیهای هوشمند اگزودوس اس۱ قرار داده است. با استفاده از این سیستم شما میتوانید کلمات بازیابی حساب خود را بین سه تا پنج مخاطب قابل اطمینان تقسیم کنید. لیست این مخاطبان باید بر روی پلتفرم Google Drive شما قرار گرفته باشد.
در صورتی که کلمات بازیابی نوشته شده بر روی کاغذ گم شد یا از بین رفت، شما میتوانید با استفاده از این حالت یک لایهی امنیتی اضافه در اختیار داشته و بخشهای مختلف این کلمات تقسیم شده را کنار هم قرار داده و بتوانید داراییهای رمزارزی خود را پس بگیرید.
به طور کلی میتوان گفت که تعبیهی کیفپول سختافزاری زایون در این گوشیهای هوشمند یک ابتکار عمل جالب محسوب میشود که علاوه بر ایمنسازی دارایی کاربران، میتواند دسترسی مداوم و راحت را ارائه کند.
اجرای گرهها بر روی اگزودوس اس۱
کیفپول رمزارزی زایون تنها مزیت برتر و چشمنواز گوشیهای بلاکچینی اگزودوس اس۱ نیست. قابلیت میزبانی یک گرهی کامل بیت کوین نیز یکی دیگر از مزایای این محصول جدید به شمار میرود که از همان ابتدا توسط آقای فیل چن(Phil Chen) رئیس بخش غیرمتمرکزسازی محصولات شرکت HTC رونمایی شده بود.
وی در زمان رونمایی از اگزودوس اس۱ اعلام کرد:
ما به کاربران خود این امکان را داده بودیم که کنترل کلیدهایشان را در اختیار داشته باشند، اما حالا یک قدم جلوتر رفتهایم و به آنها اجازه میدهیم تا یک گرهی کامل بیت کوین راهاندازی کنند. ما ابزارهایی را برای دسترسی به منابع مالی جهانی فراهم میکنیم، ابزارهایی که باعث میشوند کاربران ما بانک سوئیس را در جیبهایشان داشته باشند. Phil Chen
وی در ادامهی صحبتهای خود افزود «گرههای کامل یکی از مهمترین بخشهای شبکهی بیت کوین در زمینهی مقاومت و قابلیت انعطاف آن هستند. ما با از بین بردن موانع باعث شدیم که هرکسی بتواند یک گرهی کامل راهاندازی کند، که اساسا رایانه یا در این مورد تلفن همراه شما خواهد بود. این گوشی یکی از شرکتکنندگان در شبکهی جهانی بیت کوین خواهد بود، شبکهای که مسئولیت معاملات و انتشار بلاکها را بر عهده دارد. این تراکنشها و بلاکها اساس و زیرساختهای یک سیستم فرد به فرد را تشکیل میدهند».
در عمل توانایی اعتبارسنجی و تایید تراکنشهای شبکهی بیت کوین به وسیلهی تلفن همراه میتواند بسیار عالی به نظر برسد، اما متاسفانه در واقعیت با چالشهای بزرگی روبرو خواهیم بود.
دفترکل بیت کوین برای کسانی که تازه کار را شروع میکنند، بسیار بزرگ است. در واقع آنقدر بزرگ که به یک کارت حافظهی microSD با حداقل حافظهی ۴۰۰ گیگابایت نیاز دارند تا بتوانند تمام اطلاعات لازم را ذخیره کنند. شما میتوانید این کارتهای حافظه را با قیمت حدود ۲۰ تا ۸۰ دلار خریداری کنید.
از نظر فنی نرمافزار کیفپول زایون برای ذخیرهسازی دفترچهی بیت کوین به ۲۸۰ گیگابایت فضای خالی نیاز دارد، اما با توجه به اینکه در حالت استاندارد تنها ۶۴ گیگابایت فضای ذخیرهسازی در تلفنهای همراه گنجانده میشود و از طرف دیگر شما به فضای جداگانهای برای ذخیرهی رسانهها و فایلهای شخصی خودتان هم نیاز خواهید داشت، قطعا به کارتهای حافظهی رده بالا و با حجم زیاد نیاز دارید.
مشکل بزرگتر این است که برای راهاندازی یک گره، شما باید گوشی اگزودوس اس۱ را به یک منبع برق دائم و شبکهای اینترنت وصل کنید. اساسا این فرایند باعث میشود که دستگاه شما دیگر به عنوان یک تلفن همراه کاربردی نداشته باشد، مگر اینکه آن را دائما در گوشهای رها کرده تا به عنوان یک گره عمل کند. بنابراین بهتر است برای راهاندازی یک گره از رایانههای شخصی خودتان استفاده کنید، که علاوه بر فضای ذخیرهسازی کافی، میتواند دائما به اینترنت و برق وصل باشد.
علاوه بر قابلیت راهاندازی گرهی بیت کوین و کیفپول سختافزاری زایون، اگزودوس اس۱ لیستی از نرمافزارهای غیرمتمرکز(dApp) را هم در اختیار شما قرار میدهد و میتوانید در صورت نیاز با استفاده از کیفپول زایون به دانلود و استفاده از آنها بپردازید.
مهمترین مزیت نرمافزارهای غیرمتمرکز این است که در مقایسه با نرمافزارها و برنامههای سنتی از مقاومت، استقلال و امنیت بیشتری برخوردار هستند. این نوع نرمافزار همچنین اطمینان حاصل میکند که دادههای به صورت کاملا خصوصی نگهداری شده و به لطف ماهیت شخص به شخص(Peer To Peer) از کنترل یک نهاد یا یک فرد خاص خارج هستند.
از نظر تئوری این موارد بسیار عالی به نظر میرسند، به ویژه برای افرادی که از سوءاستفادهی شرکتهای بزرگی همچون گوگل و فیسبوک از دادههایشان خسته شدهاند؛ اما اگزودوس اس۱ در حال حاضر تنها تعداد انگشت شماری نرمافزار غیرمتمرکز را در لیست خود جای داده که در کل کاربرد چندانی ندارند. البته به یاد داشته باشید که این محصول در روزهای اولیهی خود به سر میبرد و امکان توسعهی و گسترش آن همچنان وجود داشته و باید این ایده را تحسین کرد.
اگزودوس اس۱: مشخصات و ویژگیها
با صرف نظر از ویژگیهای رمزارزی و بلاکچینی اگزودوس اس۱، میتوان گفت که این محصول یک تلفن همراه میان رده است که برچسب قیمت معقولی دارد.
گرچه طراحی لوگوی اگزودوس در پشت این گوشی هوشمند زیبا به نظر میرسد و تعبیه شدن اسکنر اثر انگشت نیز باعث شده تا کمی بروزتر جلوه کند، اما بدنهی پلاستیکی آن حس و حال یک تلفن همراه ارزان قیمت و بیکیفیت را القا میکند.
حسگر اثر انگشت این محصول به خوبی عمل کرده و به شما اجازه میدهد بدون وارد کردن رمز عبور از کیفپول زایون استفاده کنید. گرچه انتظار داشتیم که به عنوان یک پرچمدار میان رده از محصولات بروز دنیا اسکنر چهره نیز در صفحه نمایش گنجانده شود، اما خبری از این ویژگی نیست.
صفحهی نمایش ۵/۷ اینچی این محصول دارای وضوع تصویر ۱۴۴۰ در ۷۲۰ میباشد، که چیز زیادی برای گفته نداشته و در مقایسه با سیر گوشیهای هم قیمت، کیفیت پایین و ناامید کننده به شمار میآید. با این حال، اندازهی جمع و جور این محصول باعث شده تا استفاده از آن تنها با یک دست ساده باشد.
سایر سختافزارهای به کار رفته در این محصول نیز چنگی به دل نمیزنند. به عنوان مثال پردازندهی تعبیه شده در اگزودوس اس۱ یک پردازندهی پایین ردهی اسنپدراگون ۴۳۵(Snapdragon 435) است که سه سال پیش عرضه شده است. گرچه به نظر میرسد که این پردازنده برای کاربردهای روزانه کافی خواهد بود، اما مطمئن نیستیم که توانایی اجرای نرمافزارهای بروز سالهای آتی را هم داشته باشد.
حافظهی داخلی این محصول نیز ۴ گیگابایت میباشد که برای مدتی توانایی پاسخگویی به نیاز کاربران را خواهد داشت.
گزودوس اس۱ در اجرای بازیهایی روز مانند «آسفالت۹: افسانهها» دچار مشکل میشود. علاوه زمان بارگذاری طولانی، شما مجبور هستید تا تنظیمات گرافیکی بازی را تا حد ممکن کاهش داده و بر روی Low قرار دهید. البته اگزودوس اس۱ توانایی اجرای این بازار با تنظیمات بالاتر را دارد اما به راحتی متوجهی افت فریم شدید خواهید شد.
در رابطه با دوربین جلویی میتوان گفت که قضیه کمی فرق میکند. این محصول به یک دوربین ۱۳مگاپیکسلی با کیفیت مجهز شده است. این دوربین به راحتی میتواند در نور روشن عکسهای باکیفیت و خیرهکنندهای را به ثبت برساند، هرچند که هنگام بزرگنمایی در زمان عکاسی، به راحتی میتوان افت کیفیت تصویر را مشاهده کرد. البته در تاریکی مطلق و یا نور کم کیفیت تصویر به پایینترین حد ممکن رسیده و تصاویر ثبت شده بیکیفیت خواهند بود.
یکی از مزایای ضعیف بودن پردازنده و صفحه نمایش بیکیفیت، افزایش طول عمر باتری است. به لطف یک باتری ۳ هزار میلیآمپری، اگزودوس اس۱ میتواند حتی در حالت استفادهی مداوم نیز بیش از یک روز دوام بیاورد.
نتیجهگیری و قضاوت در رابطه با این محصول
اگزودوس اس۱ یک محصول زیبا ولی با کیفیت پایین است. این محصول نیز سعی داشته تا همانند پرچمدار بلاکچینی شرکت HTC یعنی تلفنهای هوشمند اگزودوس ۱، بیشتر بر روی فناوری بلاکچین و حوزهی رمزارزی تمرکز داشته و از سایر محصولات موجود یک قدم جلوتر باشد. در صورتی که اگزودوس اس۱ را به چشم یک مفهوم اولیه و پیشگام در نظر بگیرید، میتوانید کاستیهای آن را حدی فراموش کنید. به یاد داشته باشید که این محصول به دلیل غیرمتمرکزسازی و نوآوری به محبوبیت رسیده است، نه سختافزارهای قدرتمند و آخرین مدل.
البته با تمام این تفاسیر اشکالات آشکاری در اگزودوس اس۱ وجود دارد. مثلا شما میتوانید به جای خرید یک گوشی گرانقیمت بلاکچینی، تنها با پرداخت ۵۹ دلار یک کیفپول سختافزاری لدجر نانو اس(Ledger Nani S) خریداری کنید. علاوه بر این، در صورتی که شما این کیفپول سختافزاری گم کرده و مجبور به خرید یکی دیگر باشید، روند بازیابی داراییهای رمزارزی بسیار سادهتر از اگزودوس اس۱ خواهد بود.
از سوی دیگر قابلیت راهاندازی یک گرهی بیت کوین نیز عملا بلااستفاده خواهد بود، زیرا این ویژگی در رایانههای شخصی بهتر عمل کرده و نیازهای معمولی همچون اتصال دائم به برق مشکلساز نخواهد شد.
با صرف نظر از فناوریهای رمزارزی و بلاکچینی این محصول، شما میتوانید در این رنج قیمت یک تلفنهوشمند قویتر و باکیفیتتر همچون موتورولا جی هفت(Motorola Moto G7) خریداری کنید. گوشیهای Moto G7 دارای یک نمایشگر بزرگتر و باکیفیتتر، فضای داخلی بیشتر، نسخهی جدیدتر سیستمعامل اندروید و همچنین دوربین بسیار بهتری است. با مقایسهی مستقیم این دو محصول، بدون شک اگزودوس اس۱ شکست خواهد خورد.
در نهایت، ما گوشیهای اگزودوس ۱ را هم از شرکت HTC داریم، محصولی که علاوه بر فناوری بلاکچین به سختافزارهای بروزتر و قدرتمندی مجهز شده است. با این حال اگزودوس ۱ با برچسب قیمت ۶۹۹ دلار عرضه شده است.
در پایان باید گفت که اگر شما یک علاقهمند به حوزهی رمزارزی هستید و قصد دارید با خرید یک تلفنهوشمند بلاکچینی باورتان به مفهوم تمرکززدایی را نشان دهید، خرید گوشی «اگزودوس ۱» را به شما پیشنهاد میکنیم(البته اگر توانایی تحمل قیمت بالای آن را داشته باشید). این محصول یک تلفن همراه قدرتمند است که به فناوریهای روز دنیا مجهز میباشد. اگر هم محدود به بودجهی ۲۵۰ دلاری باشید، میتوانید برادر کوچکتر این مدل، یعنی اگزودوس اس۱ را خریداری کنید. گرچه این محصول از سختافزار داخلی قدرتمندی بهره نمیبرد، همچنان میتواند ویژگیهای بلاکچینی مورد نظر شما را در اختیارتان قرار دهد.
نظر شما در رابطه با گوشیهای بلاکچینی اگزودوس اس۱ چیست؟ آیا این محصول توانسته به عنوان یک پرچمدار میان رده و یک تلفنهمراه بلاکچینی موفق عمل کند؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
تشکر میکنم بابت این مطلب
مفید بود و اطلاعات در مورد دستگاه بلاکچینی بیشتر کسب کردیم
خواهش میکنم دوست عزیز
حتما در آینده مطالب بیشتری در رابطه با سختافزارهای بلاکچینی منتشر خواهد شد. با تیم کوینیت همراه باشید