رمزارزها همیشه بیدار هستند
تا پیش از محبوبیت بازارهای رمزارزی، تنها بازار جهانی Global FX به صورت تمام وقت و بدون وقفه کار میکرد. گرچه ارز کشورهای مختلف براساس ساعات کاری مختص خود فعالیت دارند، اما به دلیل جهانی بودن بازار فارکس، هنگام پایان ساعت کاری یک ارز، ارز دیگری شروع به کار میکند و این روند یک بازار جهانی بدون وقفه و همیشه آمادهی تجارت را ایجاد مینماید.
همپوشانی ساعات فعالیت باعث شد تا FX به اولین بازار ۲۴ ساعتهی جهان تبدیل شود. این کاملا بر خلاف بازارهای دیگری همچون سهام است، که مدت زمان تجارت روزانهی آنها محدود بوده و تنها چند ساعت فعالیت روزانه دارند. با این حال، گرچه فارکس همواره فعالیت مبادلاتی داشته و به صورت جهانی کار میکند، اما در روزهای پایانی هفته یا آخرین ساعات روز شنبه، شاهد بسته شدن معاملات هستیم.
برخلاف بازارهای سنتی دیگر که تنها در طول هفته کار میکنند، بازار رمزارزها به صورت ۲۴ ساعت و هفت روز هفته فعالیت دارد. بازار رمزارزی هرگز نمیخوابد و تعطیلی ندارد؛ مردم در روزهای پایانی هفته، روز عید پاک، ماه رمضان، روز کریسمس و حتی عید نوروز هم دست از مبادلهی رمزارز و تجارت در این بازار نوظهور برنمیدارند.
اهمیت این موضوع در چیست؟
چرا این موضوع مهم است؟ زیرا بازار رمزارزی یک روند مداوم بوده و با توجه به این موضوع جریان معمول چرخهی خبری را زیر پا میگذارد.
معمولا اخبار مرتبط با روزهای تعطیل در ابتدای هفتهی کاری منتشر شده و سپس بازار در ساعات اولیهی شروع کار خود به آن واکنش نشان میدهد. اما در دنیای رمزارزی، به توجه به این واقعیت که کاربران به صورت تمام وقت به بازار و داراییهای تحت مدیریت خود دسترسی دارند، خبرها به صورت لحظهای بر روی تغییرات بازار اثر گذاشته (حتی در روزهای تعطیل) و برخلاف آنچه در بازار سهام شاهد آن هستیم، در بازار رمزارزی این شکاف زمانی تقریبا هیچ معنایی ندارد.
این موضوع برای مبادلهگران به چه معناست؟
اساسا این بندان معناست که در بازار رمزارزی اخبار به شکل متفاوتی تاثیرگذار خواهند بود. در این بازار هیچ دورهی انتظاری وجود ندارد که سرمایهگذاران بتوانند در آن به پیشبینی تغییرات بعدی(در ساعات آغازین هفته) بپردازند.
اوایل سال جاری گزارشاتی منتشر شد که نشان میداد ۴۰ درصد افزایش قیمت بیت کوین، در روزهای پایانی و از مبادلات انجام گرفته در تعطیلات آخر هفته بدست آمده است. این موضوع از این جهت قابل توجه است که مبادلات آخر هفتهی بازار بیت کوین تنها ۲۸ درصد از مجموع فعالیتهای تجاری هفتگی آن را شامل میشود.
در این گزارش گفته شده که مبادلهگران صنعت رمزارزی در روزهای پایانی هفته(یکشنبهها) سعی میکنند تا نسبت به اخباری که قرار است روز دوشنبه صبح منتشر شود، پیش دستی کرده و به نوعی در تلاشاند که از اطلاعات خود استفاده کنند.
البته تا زمانی که به این اطلاعات دسترسی نداشته باشید، پیشبینی تغییرات بعدی بازار تقریبا ناممکن خواهد بود با این حال، حداقل در سال ۲۰۱۹، تعطیلات آخر هفته معمولا سیر صعودی داشته و برای تجار به طور مداوم سودآور بوده است. البته از زمان ورود بیت کوین به مرحلهی تحکیم و ثبات قیمت، این اثر آخر هفتهها تا حدود کاهش یافته است؛ با این حال هنوز هم یکی از موارد اساسی بازار خواهد بود که آگاهی از آن خالی از لطف نیست.
نباید FOMO دست کم گرفته شود
یکی دیگر از بخشهای جالب این داستان مربوط به ترس از دست دادن فرصتها یا FOMO میباشد، موضوع مهمی که به دو دلیل مشخص در روزهای پایانی هفته به شدت افزایش مییابد. اولین دلیل این است که همانطور که گفته شد، رمزارز تنها بازار فعال در روزهای پایانی هفته هستند، و سرمایهگذاران و تجار بازار دیگری برای انجام معاملات در اختیار ندارند. در این مرحله میتوان گفت که تجار و مبادلهگران مستعد انجام تجارت رمزارزی هستند تا غرایز ذاتی خود را آرام کنند.
دلیل دوم به عنوان پدیدهی «میز شکرگذاری» لقب گرفته است، رویدادی که برای اولین بار هنگام صعود قیمت رمزارزها در سال ۲۰۱۷ شاهد آن بودیم.
به عبارت ساده، پدیدهی میز شکرگذاری به چگونگی ملاقات مردم در روزهای تعطیل و مناسبهای اجتماعی(اعیاد و غیره) اشاره دارد، که طی آن به بحث پیرامون مسائل مختلف از جمله رمزارزها پرداخت میشود. البته این مورد تنها به میز شکرگذاری منتهی نمیشود.
میز شکرگذاری و یا به طور کلی دورهمیهای دوستانه و خانوادگی یکی از دلایل اصلی افزایش محبوبیت ناگهانی بیت کوین در سال ۲۰۱۷ و ورود افراد تازهکار به این فضا بود.
FOMO به همان اندازه که میتواند از طریق رسانههای مختلف گسترش یابد، میتواند از طریق صحبتهای معمولی و دهان به دهان نیز ایجاد شود. بنابراین وقتی مردم در روزهای پایانی هفته کار خود را ترک کرده و در جمع دوستان هر آنچه تا به امروز برایشان اتفاق افتاده را به اشتراک میگذارند، رمزارزها نیز ناگزیر وارد این بحث میشوند. با توجه به این موضوع و البته دسترسی تمام وقت به بازار و رمزارز تحت مدیریت، تشخیص رابطهی این پدیده با تغییرات ناگهانی قیمت در روزهای پایانی هفته کار سختی نخواهد بود.
حجم مبادله در روزهای پایانی هفته کمتر خواهد بود
این موضوع شاید برای افراد تازهکار کمی گیجکننده باشد، اما باید بدانید که حجم مبادلهی رمزارزها در روزهای پایانی هفته معمولا کمتر است. گرچه این موضوع کمی عجیب و ضد و نقیض به نظر میرسد، اما این روند معمول بازار است.
زمانی که تعداد افراد مبادلهگر و خرید و فروش کمتر شود، فعالیت مبادلاتی لازم برای جابجایی دارایی هم کاهش خواهد یافت. بنابراین قیمت رمزارزها میتواند با مبادلات کمتری نسبت به روزهای کاری، افزایش یابد. شاید این موضوع دلیل اصلی افزایش قیمتها در روزهای پایانی هفته باشد.
گزارش هفتگی CFTC
کمیسیون مبادلات آتی کالا یا CFTC عصر جمعهی هر هفته یک گزارش منتشر میکند که در آن به نحوهی موضعگیری مبادلهگران پرداخته شده است. از آنجا که مبادلات آتی بیت کوین در ماه دسامبر ۲۰۱۷ وارد بازار شد، این گزارشات هفتگی به اولین مرجع اطلاعاتی برای مبادلهگران تبدیل شد.
شاید در این مرحله برخی بگویند که گزارش هفتگی CFTC تنها در مورد بیت کوین صدق میکند، زیرا این رمزارز تنها رمزارز موجود در بازار است که مبادلات آتی فعال دارد. به یاد داشته باشید که بیت کوین عمدتا به عنوان یک نماینده در بازار رمزارزی عمل کرده و اغلب رمزارزهای ثانویه پیرو تغییرات آن هستند.
همانطور که مشاهده کردید، روزهای پایانی هفته(شنبه و یکشنبه) معمولا یک دورهی زمانی ویژه برای تجارت رمزارز محسوب میشود. البته این بدان معنا نیست که شانس موفقیت شما در این روزها بیشتر از روزهای کاری دیگر است، اما به نظر میرسد که احتمال سودآوری و قرار گرفتن در جریانها صعودی در روزهای تعطیل بیشتر خواهد بود.
نظر شما در رابطه با مسائل بررسی شده و نتیجهگیری مربوط به آنها چیست؟ آیا روزهای تعطیل و روزهای پایانی هفته میتوانند بهترین فرصت مبادلاتی برای تجار فعال در صنعت رمزارزی محسوب شوند؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.