- اغلب کشورهای صادرکنندهی نفت و گاز که در اجلاس جهانی اقتصاد شرکت کردهاند، نسبت به بهکارگیری بیت کوین در مبادلات ابراز تردید کردهاند. اما بحث و گفتگو پیرامون توانایی تکنولوژی بلاکچین برای تسویهی مبادلات بین المللی در حوزهی انرژی همچنان ادامه دارد.
جایگزین دلار آمریکا در مبادلات نفت و گاز
رئیس گروه سرمایهگذاری و توسعهی ARTOC بدون اشاره به نام کشور مشخصی اظهار داشت که برخی از کشورهای خاورمیانه در گذشته امکان تسویهی قراردادهای نفتی با استفاده از بیت کوین را بررسی کردهاند. اما اغلب مقامات کشورهای شرکت کننده در اجلاس جهانی اقتصاد سرسختانه معتقدند که بیت کوین در آینده از بین خواهد رفت.
احمد هیکل؛ مدیرعامل هلدینگ کالا(Qalaa Holdings) اظهار داشت که نسبت به آیندهی بیت کوین خوشبین نیست، چرا که «چهارچوب قانونی» برای عقد قراردادهای فروش عمده با استفاده از بیت کوین وجود ندارد. وی ادعا کرد استفاده از بیت کوین توسط کشورها و یا بنگاههای انرژی حداقل تا یک دههی دیگر آغاز نخواهد شد.
نمایندگان کشورهای عمان، امارات متحدهی عربی و عربستان صعودی دیدگاههای مشابهی را نسبت به بیت کوین اظهار داشتند، اغلب این افراد بیت کوین را بهصورت یک دارایی پُر خطر ارزیابی کردهاند.
استفاده از بیت کوین برای مقابله با تحریمها
بر اساس گزارش رسانهها، سیاستمدار عمانی بهطور ناشناس اظهار داشت که استفاده از بیت کوین در تسویهی قراردادهای نفتی با توجه به تحریم ایالات متحدهی آمریکا بر حوزهی نفت ایران به طرف درخواست کننده بستگی دارد. بر اساس گزارش کوینیت، محمد رضا پور ابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده است که استفاده از رمزارزها برای مقابله با تحریمها در حال بررسی است.
دونالد ترامپ(Donald Trump)؛ رئیس جمهور آمریکا، در راستای تحریمهای ایالات متحدهی آمریکا از اتحادیهی اروپا درخواست کرده است تا با «تولیدکنندگان خاص انرژی» تجارت نکنند.
حمزه الخلی(Hamza Alkholi)؛ مدیرعامل گروه الخلی با اشاره به شرایط کنونی امکان استفادهی گسترده از بیت کوین برای تسویهی قراردادهای نفتی را رد کرد.
وی با اشاره به تلاشهای گسترده در طول 30 سال برای جایگزین ساختن دلار آمریکا و تسویهی قراردادهای صنایع نفت و گاز با یورو اظهار داشت تا زمانی که بیت کوین همانند بازارهای بورس اوراق بهادار قانونگذاری نشود، امکان اجرای این سناریو وجود ندارد.
بدر جعفر(Badr Jafar)؛ مدیر عامل شرکت کرسنت(Crescent) که بهطور گستردهای در صنعت نفت و گاز سرمایهگذاری کرده است، اظهار داشت که فعالان صنایع نفت و گاز جایگزین ساختن دلار در مبادلات را به صورت یک اقدام ضروری در نظر نمیگیرند. وی معتقد است که مقامات و تجار هنوز به رمزارزها اعتماد ندارند و در صورت استفادهی گسترده از بیت کوین در مبادلات، بانکهای مرکزی به حاشیه رانده خواهند شد.
وی اظهار داشت که شرایط سیاسی روسیه و چین میتواند زمینهی تسویهی قراردادهای نفتی با استفاده از ارزهای جایگزین دلار را فراهم آورد.
بهکارگیری ارز دیجیتالی چین در مبادلات نفت و گاز
دنی دنگ(Danny Deng)؛ رئیس انجمن بلاکچین چین معتقد است که در آینده امکان استفاده از ارز دیجیتالی چین در بازار انرژی وجود دارد. وی اظهار داشت:
با گذشت زمان اکوسیستم بیت کوین گسترش یافته است، اما همچنان به دلیل ارزش بازار کم برای استفاده در بازار انرژی نمیتوان از این فنآوری بهره گرفت. معاملهگران فعال در صنایع نفت و گاز از مبادلات دارای ضریب استفاده میکنند که باید توسط سیستمهای مالی پشتیبانی شود. کشورهایی همانند ایران ممکن است از بیت کوین و یا سایر روشهای پرداخت استفاده کنند. اما کشورهای دیگر که با مشکلات مشابهی مواجه نیستند، احتمالا نقش تعیین کننده در انجام مبادلات به کمک رمزارزها خواهند داشت. Danny Deng
ونگ وی(Wang Wei)؛ مدیر دهها انجمن مشاوره در بورس اوراق بهادار شانگهای معتقد است که بیت کوین شانس پذیرش به عنوان یک روش پرداخت را از دست داده است و در عوض به عنوان یک روش ذخیرهی دارایی استفاده خواهد شد.
با وجود گسترش پذیرش رمزارزها در جوامع و ظهور پروژههای رمزارزی مختلفی(همانند لیبرا، گرام، رمزارز شرکت ریپل، رمزارز ملی چین و …) که سیستم پرداخت را هدف قرار دادهاند، همچنین با در نظر گرفتن تلاش کشورها برای جایگزین ساختن دلار آمریکا در مبادلات نفت و گاز به نظر میرسد در آینده ایجاد بسترهای لازم و بهکارگیری رمزارزها در تسویهی مبادلات بخش انرژی را نیز شاهد باشیم.
نظر شما نسبت به امکان استفاده از رمزارزها در مبادلات بخش انرژی چیست؟ آیا کشورهای تولید کننده و خریداران نفت با درک مزایای تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها در نهایت از این نوآوری برای تسهیل مبادلات استفاده خواهند کرد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.