- دولت چین تاکنون گامهای متعددی را برای محافظت از اقتصاد چین در برابر تاثیرات گسترش ویروس کرونا همانند کاهش نرخ بهره و تزریق میلیاردها یوان به اقتصاد این کشور اتخاذ کرده است. دولت چین در راستای این تصمیمات سیاست تسهیل کمی را از طریق بانک مرکزی این کشور گسترش داده است. با وجود در تنگنا قرار گرفتن بودجهی کشور چین نشانههایی از انتخاب سیاست ریاضت اقتصادی بهجای ایجاد محرک در اقتصاد این کشور مشاهده میشود.
اقدامات بانک مرکزی چین در راستای کنترل آثار اقتصادی گسترش ویروس کرونا
بانک مرکزی چین(PBOC)، 200 میلیارد یوان(تقریبا 29 میلیارد دلار) را در طول سال گذشته به سیستم بانکی این کشور تزریق کرده است. بر اساس گزارش خبرگزاری روییترز(Reuters) در روز دوشنبه بانک مرکزی چین منابع مالی را به صورت وام یکساله و میان مدت به موسسات مالی این کشور پیشنهاد کرده است. این سازمان همچنین نرخ بهرهی پول را از 3.25 درصد به 3.15 درصد کاهش داده است.
بعلاوه، نشریهی بلومبرگ گزارش کرده است که بانک مرکزی چین 100 میلیارد یوان(معادل 14 میلیارد دلار) از طریق قرارداد بازخرید معکوس(Reverse Repurchase Agreement) هفت روزه به اقتصاد این کشور ارائه کرده است. بازخرید معکوس به صورت خرید اوراق بهادار و توافق بر فروش این اوراق در قیمت بالاتر در آینده تعریف میشود.
انتظار میرفت که در پایان روز دوشنبه 1 تریلیون یوان(بیش از 143 میلیارد دلار) از این روش جمعآوری شود اما در نهایت 700 میلیارد یوان(بیش از 100 میلیارد دلار) از بازار جمعآوری شده است.
انتظار کاهش نرخ بهره برای وام بانکی یکساله
کاهش نرخ بهرهی بانکی چین در هفتهی جاری تا حد زیادی از سوی ناظران پیشبینی شده بود. همچنین انتظار میرود که شاخص نرخ وام بانکی که برای تعیین وام شرکتها و کارخانهها بهکارگرفته میشود، در پایان ماه جاری میلادی کاهش یابد. نظرسنجی بلومبرگ نشان میدهد که اقتصاددانها انتظار دارند بهرهی وامهای بانکی یکساله نیز یکدهم درصد کاهش یابند.
بانک مرکزی چین در ماه فوریه اعلام کرده بود که 1.2 تریلیون یوان(بیش از 170 میلیارد دلار) برای پشتیبانی از رشد اقتصاد کشور چین و کاهش آسیب گسترش ویروس کرونا بر اقتصاد این کشور هزینه میکند. این دارایی با هدف حفظ پایداری در بازار ارز چین و برای بازخرید معکوس اختصاص داده شده است. بر اساس گزارش کوینیت بانک مرکزی چین به بانکهای این کشور دستور داده است تا اسکناسها را ضدعفونی کنند، همچنین گزارش شده است که تاکنون بیش از 1800 نفر در اثر شیوع ویروس کرونا در این سرزمین جانشان را از دست دادهاند.
کارشناسان اقتصادی نیز نظرات مشابهی را اظهار کردهاند. ژو گوانان(Zhou Guannan)؛ تحلیلگر اقتصادی در شرکت اوراق بهادار هواچونگ(Huachuang Securities Co) منابع تامین شده را نسبتا اندک ارزیابی کرد و اظهار داشت که انتظار میرود در آینده نرخ بهره کاهش یابد. بکی لیو(Becky Liu)؛ رئیس استراتژی کلان چین در بانک چند ملیتی استاندارد چارترد(Standard Chartered Plc) معتقد است که بانک مرکزی چین قصد ندارد نرخ بهره را به سطوح پایینتری کاهش دهد.
تلاش برای بهبود شرایط اقتصادی در میان مدت و بلند مدت
پکن تاکنون از اطلاعرسانی گسترده نسبت به افزایش سطح اقدامات در راستای ایجاد محرک اقتصادی خودداری کرده است. یان س(Yan Se)؛ اقتصاددان ارشد در شرکت فاند سکوریتیز(Founder Securities) پیشبینی کرده است که بانک مرکزی چین با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی در میان مدت و بلند مدت، بر روی تزریق منابع عظیم مالی از طریق بازخرید معکوس اوراق بهادار متمرکز شده است.
نشریهی چینی ثوث چاینا مورنینگ پست(South China Morning Post)؛ گزارش کرده است که ارائهی مشوق برای تشویق مردم چین به مصرف همچنان ادامه دارد. گزارش شده است که مجوز انتشار سطح بالاتری از اوراق بدهی برای پشتیبانی از رشد اقتصادی چین در کوتاه مدت به مقامات محلی داده شده است.
احتمال ارائهی بستههای متعدد مالی
لیو کان(Liu Kun)، وزیر اقتصاد چین معتقد است که باید در راستای پُر کردن شکاف بودجه و کاهش هزینههای غیر ضروری دولت چین تلاش شود. وی تاکید کرده است که تغییرات اقتصادی مختلف در دیگر کشورها فشار بر اقتصاد چین را تشدید کرده است. در همین زمان، مشکلات داخلی همانند شیوع ویروس کرونا ضرورت افزایش درآمد برای تامین مخارج مالی بالاتر را شدت بخشیده است.
کشور چین در سال 2019 تغییرات گستردهای را در راستای کاهش مالیات و کارمزد پیشنهاد کرده است. یکی از مقامات دولت چین ارزش اقتصادی تغییرات را 2 تریلیون یوان یا به عبارت دیگر بیش از 2 درصد از تولید ناخالص ملی کشور چین اعلام کرده است. این اقدامات رشد اقتصادی را افزایش خواهد داد اما به طور همزمان درآمد مستقیم مالیاتی را نیز کاهش خواهد داد. وزیر اقتصاد چین انتظار دارد که تداوم فشار برای افزایش هزینهکرد دولت این کشور را مجبور به ایجاد تعادل در فعالیتهای مالی میکند. وی توضیح داد که در این شرایط اجرای سیاست مالی پیشگیرانه تنها با گسترش مقیاس هزینههای مالی امکانپذیر نیست. این موضوع نشان میدهد که بهکارگیری تنها یک بستهی مالی گسترده توسط دولت چین دور از ذهن بهنظر میرسد.
نظر شما نسبت به عملکرد بانک مرکزی چین در راستای مدیریت تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد این کشور چیست؟ آیا این نهاد مالی متمرکز آسیبهای اقتصادی گسترش ویروس کرونا در این کشور را با موفقیت مدیریت خواهد کرد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما در میان بگذارید.