- پتانسیل استفاده از تکنولوژی بلاکچین در رایگیری مورد توجه جامعهی جهانی قرار گرفته و شرکتهای پیشتاز نیز در توسعهی محصولات مبتنی بر فنآوری بلاکچین، پتانسیل این فنآوری در متحول ساختن سیستم رایگیری را درک کردهاند. در همین راستا شرکت کسپرسکی(Kaspersky Lab) از نخستین ماشین رایگیری مبتنی بر فنآوری بلاکچین رونمایی کرده است.
ماشین رایگیری شرکت کسپرسکی
شرکت کسپرسکی(Kaspersky Lab) در هفتهی جاری از یک ماشین رایگیری مبتنی بر فنآوری بلاکچین رونمایی کرده است. ماشین رایگیری شرکت کسپرسکی از سیستم رایگیری آنلاین پولیس(Polys) استفاده میکند. بر اساس گزارش کوینیت، پولیس یک پلتفرم رایدهی آنلاین قابل تنظیم برای سازمانهای غیر تجاری، کسب و کارها و جوامع است که از تکنولوژی بلاکچین استفاده میکند.
اگرچه دفتر اصلی شرکت کسپرسکی در مسکو قرار دارد، این شرکت در ایالات متحدهی آمریکا و سراسر جهان نیز دارای شعبات متعددی است. در نتیجهی گزارش مداخلات دولت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016، ممکن است شهروندان این کشور از نوآوریهای جدید در این حوزه به عنوان یک روش جایگزین برای اخذ آرا در انتخابات بعدی آمریکا استقبال کنند.
در گذشته توسط تعدادی از کشورها طرح پیشگیری از تقلب در انتخابات با بهکارگیری سیستمهای رایگیری مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین را بررسی کردهاند. بر اساس گزارش کوینیت، سیرالئون(Sierra Leone) نخستین کشوری است که در سال 2018 ثبت 70 درصد از آرا با استفاده از تکنولوژی بلاکچین را تجربه کرده است. رئیس کمیسیون انتخاباتی هند نیز اخیرا اعلام کرده است که شهروندان این کشور در آینده قادر خواهند بود با استفاده از تکنولوژی بلاکچین رای دهند. رومن الشکین(Roman Aleshkin)؛ مدیر پروژهی پولیس اظهار داشت:
ما مشکلات و مسائلی که مردم در زمان رایگیری سنتی با آن مواجه هستند را درک میکنیم. عملکرد پلتفرم پولیس نشان میدهد که رایگیری الکترونیکی میتواند بخشی از مشکلات را رفع کند و امکان مشارکت از راه دور را فراهم آورد. در نتیجه احتمالا میزان مشارکت جوانان در انتخابات نیز افزایش خواهد یافت. Roman Aleshkin
روش عملکرد ماشین رایگیری شرکت کسپرسکی
بر اساس مطالب عنوان شده توسط توسعه دهندگان پولیس، به رایدهندگان کیوآر کد(QR Code) یا توکن منحصر به فرد ارائه میشود. آنها با اسکن کردن کد قادر خواهند بود رای خود را در ماشینهای رایگیری ثبت کنند.
از دیدگاه تکنولوژی بلاکچین میتوان ادعا کرد که برگزاری انتخابات با استفاده از این سیستم مشابه بهکارگیری تکنولوژی دفترکل توزیع شده انجام خواهد شد. محتوای رایها طوری رمزگذاری میشوند که تایید رابطهی میان رای و رایدهنده میسر گردد. همچنین رایدهندگان پس از ارائهی رای میتوانند آرا را مشاهده و تایید کنند.
بنابراین با در نظر گرفتن این حقیقت که هر رایدهنده تنها یک رای برای شرکت در انتخابات دریافت میکند، میتوان ادعا کرد که این روش احتمال تقلب در انتخابات را کاهش میدهد. همچنین بهکارگیری این روش لزوم تعبیهی مراکز رایگیری در مراکز شهری را از بین میبرد و در نتیجه موجب صرفهجویی در هزینهی نهایی برگزاری انتخابات خواهد شد.
معایب رایگیری آنلاین
ایجاد بستر ارائهی رای با استفاده از تجهیزات الکترونیکی قابل حمل همانند تلفنهای همراه امکان شرکت در انتخابات از راه دور را امکانپذیر میسازد، اما استفاده از این روش معایبی را نیز برای علاقهمندان به همراه خواهد داشت. افرادی که به تلفنهای همراه هوشمند، کامپیوتر و یا ارتباط سریع اینترنتی برای مشارکت در انتخابات دسترسی ندارند احتمالا با محدودیت بیشتری برای مشارکت مواجه خواهند شد.
با این وجود، در حالی که تعداد مراکز رایگیری احتمالا کاهش خواهد یافت، مراکز باقی مانده امکان استفاده از دستگاههای رایگیری مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین را برای شرکت کنندگان ایجاد خواهند کرد. آلشکین توضیح داد:
در صورتی که مراکز رایگیری بهطور کامل تعطیل شوند، گروه خاصی از مردم قادر به مشارکت در انتخابات نخواهند بود و یا برای شرکت در انتخابات با شرایط دشوارتری مواجه خواهند شد. به همین دلیل ماشینهای رایگیری جدیدی را معرفی کردیم. شهروندان با استفاده از پلتفرمهای متنوع قادر خواهند بود به شکل ساده و شفاف و از طریق روشی که ترجیح میدهند در انتخابات مشارکت کنند. Roman Aleshkin
همچنین، در زمان استفاده از فنآوری بلاکچین در رایگیری علاوه بر محروم ساختن گروهی از رایدهندگان به دلیل عدم دسترسی به بسترهای الکترونیکی لازم، ریسک حملات هکری و نشت اطلاعات شرکتکنندگان نیز وجود خواهد داشت.
با استفاده از دستگاههای رایگیری مبتنی بر فنآوری بلاکچین و تلفنهای همراه هوشمند احتمالا فرآیند اخذ آرا در بسیاری از کشورها آسانتر خواهد شد. با این وجود، شرکت کسپرسکی و دیگر شرکتهای فعال در این حوزه برای برگزاری انتخابات بهطور یکپارچه تلاش میکنند.
نظر شما نسبت به ماشین رایگیری شرکت کسپرسکی و کاربرد آن در ارتقاء کیفیت برگزاری انتخابات چیست؟ آیا در آینده سیستم رایگیری مبتنی بر فنآوری بلاکچین بهطور کامل جایگزین سیستم رایگیری سنتی خواهد شد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.