
- بازار جهانی نفت در بامداد روز دوشنبه با یک سقوط ۳۰ درصدی مواجه شد که بزرگترین کاهش ارزش یکروزه طی ۲۹ سال گذشته بود. مبادلات آتی نفت برنت نیز با کاهش ناگهانی دچار دومین سقوط بزرگ تاریخ خود(اولین سقوط نفت برنت در سال ۱۹۹۱ و پس از جنگ خلیج رخ داد) شد. اما این تغییرات ناگهانی برای بازار بیت کوین به چه معناست و آیا کاربران صنعت رمزارزها نیز باید نسبت به آن نگران باشند؟
نفت ثابت کرد که اقتصاد سنتی دستکاری میشود
تغییرات ناگهانی بازار نفت طی روزهای گذشته یک بار دیگر ثابت کرد که نهادهای بزرگ و دولتهای سراسر جهان میتوانند با ایجاد تغییرات عمدی در روند طبیعی بازار و ایجاد شوکهای غیرمنتظره، آن را به نفع خودشان دستکاری کنند.
روز شنبه، عربستان سعودی به طور رسمی اعلام کرد که قصد دارد قیمت فروش نفت خود را کاهش داده و از ماه آوریل نیز سطح تولید را افزایش دهد. این بیانیهی عربستان به نوعی اعلام جنگ قیمت بوده و باعث شده تا اتحاد اوپکپلاس(OPEC+) که بیش از سه سال پیش فعالیتهای خود را آغاز کرده است، از هم بپاشد.
این تصمیم عربستان سعودی تنها چند روز پس اعلام رویکرد روسیه(یکی از چهرههای برجستهی اتحاد اوپکپلاس) مبنی بر عدم پیوستن به کارتل نفت جهان برای کاهش سطح تولید جهت مقابله با پیامدهای اپیدمی ویروس کرونا منتشر شده است.
صبح همان روز مبادلات آتی نفت برنت و نفت WTI حدود ۳۰ درصد کاهش ارزش را شاهد بودند و اکنون به رقم ۳۶ دلار و ۳۳ دلار رسیدهاند.
علیرغم کاهش شدید تقاضا برای خرید نفت به دلیل شیوع بیماری کرونا در سراسر جهان، عربستان سعودی شدیداً قیمت نفت تولیدی خود را کاهش داده و سطح تولید و عرضه را بالاتر برده است. این وضعیت بسیار غیرمعمول میباشد، به طوری که بسیاری از تحلیلگران بازار جهانی نفت انتظار دارند قیمت هر بشکه نفت تا مرز ۲۰ دلار نیز کاهش یابد.
اد مورس(Ed Morse) رئیس بخش تحقیقات گروه تجاری سیتیگروپ(Citigroup) در رابطه با این موضوع اعلام نموده:
این نخستین بار در جهان است که همزمان شاهد بحران کاهش تقاضا و افزایش ناگهانی تولید به صورت همزمان هستیم. Ed Morse
وقایع اخیر ثابت میکند که جهان در نهایت به سمت یک اقتصاد غیرمتمرکز خواهد رفت، اقتصادی که دیگر یک دولت واحد توانایی ایجاد تغییرات بزرگ در آن را نخواهد داشت.
آیا بیت کوین برندهی نهایی خواهد بود؟
طبق گزارشات پیشین تیم کوینیت، قیمت رمزارز بیت کوین نیز طی روزهای گذشته برای اولین پس از مدتها از سطح ۸ هزار دلار پایینتر آمد. یکی از این دلایل کاهش ارزش، کاهش ناگهانی قیمت نفت بود که باعث شد سرمایهگذاران بزرگ سرمایهی خود را برای خرید نفت جابجا کرده و به بازار سوخت جهان وارد کنند. بازار سهام و ارزهای فیات و کشورهای وابسته به تجارت نیز شاهد سقوط نسبی بودهاند. این درحالیست که عملکرد پروژهی کلاهبرداری پلاستوکن(PlusToken) نیز باعث افزایش فشار چشمگیر بر روی قیمت بیت کوین شده است.
به هر حال، تاثیر شوک وارد شده به بازار نفت عواقب بلند مدتی برای چشمانداز سیاسی و اقتصادی جهان خواهد داشت، فرایندی بلند مدت که باعث میشود سرمایهگذاران به دنبال پناهگاههای امن ذخیرهی ارزش همچون بیت کوین باشند.
روسیه قصد دارد با امتناع از کاهش تولید نفت، رشد اقتصادی مثبت خود را همچنان حفظ کند، درحالیکه عربستان سعودی میخواهد نشان دهد که برای مجازات کشورهای نفتخیز به ویژه روسیه، میتواند از اهرم فشار استفاده کند.
یک رویداد نادر اما امکانپذیر
آخرین باری که بازار نفت تا به این اندازه دچار نوسان و سقوط ناگهانی شده است، زمان منحل شدن اتحاد جماهیر شوروی بود. آیا فعالیتهای عربستان یک سیگنال برای ولادیمیر پوتین به شمار میآید؟ وی به عنوان رئیس جمهور فعلی روسیه قصد دارد قانون اساسی این کشور را تغییر داده تا بتواند همچنان در مسنب قدرت باقی بماند. از طرف دیگر، عربستان سعودی برنامههای بلند مدتی برای روسیه تدارک دیده است، زیرا این کشور از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه دفاع کرده است.
با تمام این تفاسیر، اقتصاد جهان به زودی دچار تغییرات اساسی خواهد شد، و بیت کوین در این بین امنترین دارایی موجود به شمار میآید.
نظر شما در رابطه با تغییرات ناگهانی بازار جهانی نفت و تاثیر احتمالی آن بر بازار رمزارزها به ویژه بیت کوین چیست؟ آیا سقوط بازارهای سنتی میتواند منجر به رشد و شکوفایی صنعت رمزارزها شود؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت در میان بگذارید.