- تائو ژانگ(Tao Zhang) معاون مدیرعامل صندوق بینالمللی پول(IMF) اخیراً با حضور در دانشکدهی علوم اقتصاد لندن به بحث پیرامون معایب و مزایای بالقوهی رمزارزهای بانکی(CBDC) پرداخته است. به گفتهی او «پایین بودن هزینهها و افزایش سطح کارایی» از مزایای بالقوهی اینگونه دارایی است.
مزایا و معایب رمزارز بانکی
آقای تائو ژانگ(Tao Zhang) معاون مدیرعامل صندوق بینالمللی پول(IMF) طی تازهترین سخنرانی خود در دانشکدهی علوم اقتصاد لندن به مزایا و معایب رمزارز بانکی(CBDC) پرداخت. وی در بخشی از صحبتهای خود به پایین بودن هزینهها و افزایش سطح کارایی با استفاده از رمزارزهای بانکی اشاره کرد.
به گفتهی تائو ژانگ «در برخی کشورها، هزینهی مدیریت پول به دلیل موقعیت جغرافیایی میتواند بسیار سرسامآور باشد، این درحالیست که دسترسی به سیستم پرداخت هم برای افراد فقیر و روستاییان تقریباً غیرممکن است».
وی در ادامهی صحبتهای خود در رابطه با افزایش شمول مالی صحبت کرد و توضیح داد که «رمزارزهای بانکی میتوانند بدون نیاز به اشخاص ثالث و حسابهای بانکی، به عنوان یک وسیلهی پرداخت دیجیتال عمومی مورد استفاده قرار بگیرند». آقای ژانگ همچنین در رابطه با چندین مزیت دیگر رمزارزهای بانکی صحبت کرد، از جمله ثبات و تقویت سیاستهای پولی.
علاوه بر اینها، تائو ژانگ گفت که رمزارز بانکی را میتواند به عنوان یک جنگافزار علیه سایر داراییهای دیجیتال مورد استفاده قرار داد. او در رابطه با این موضوع گفت:
یک ارز دیجیتال داخلی که توسط یک دولت قابل اعتماد صادر شده و در واحدهای داخلی محاسبه میشود، ممکن است به محدود کردن سطح پذیرش رمزارزها خصوصی(مثل رمزارزهای پایدار شرکتی) کمک کند؛ رمزارزهای خصوصی که قانونگذاری و تنظیم آنها بسیار دشوار بوده و میتواند خطراتی برای ثبات مالی و انتقال سیاستهای پولی ایجاد کنند. Tao Zhang
جنبههای منفی رمزارز بانکی را هم باید در نظر گرفت
آقای ژانگ در ادامهی صحبتهای خود به اهمیت ساختار یک رمزارز بانکی و محدودسازی خطرات احتمالی پیرامون آنها پرداخت.
این مدیر عالی رتبه اعلام کرد که رمزارزهای بانکی همچنین میتوانند علاوه بر دور کردن مشتریان از بانکی، در ترازنامههای آنها اختلالاتی ایجاد کنند. ژانگ همچنین بیان داشت که برای رسیدن به این اهداف بانک مرکزی ممکن است متحمل ضرر شده و با مخاطرات گوناگون سروکار داشته باشد. به گفتهی وی «عرضهی رمزارز بانکی میتواند برای بانکها بسیار پرهزینه بوده و باعث به خطر افتادن اعتبار آنها شود». معاون مدیرعامل صندوق بینالمللی پول در ادامه تاکید کرد:
برای ارائهی یک رمزارز بانکی تمام عیار نیاز است تا بانکهای مرکزی طی مراحل مختلف زنجیرهی پرداخت ارزش فعال باشند، مراحلی از جمله سروکله زدن با مشتریان، ساخت پیشرفتهترین کیفپولها، انتخاب و استفاده از فناوریهای زیرساختی مناسب، نظارت بر معاملات و تراکنشها، همچنین پاسخگویی و مسئولیتپذیری در برابر مسائل مرتبط با مبارزه با پولشویی(AML) و عدم تامین مالی تروریسم(CFT). Tao Zhang
یک راهحل بالقوه
آقای ژانگ در ادامه افزود که هک و سایر موارد از این دست میتوانند مانع عملیاتی شدن رمزارزهای بانکی شده و لکه ننگی بر قابلیت اعتماد به بانکها ایجاد کنند.
این مقام مسئول همچنین از یک راهحل ترکیبی بالقوه به نام رمزارز بانکی مصنوعی یا sCBDC نام برد. به گفتهی او عرضهی چنین دارایی مستلزم همکاری بین بانکهای مرکزی و بخش خصوصی است. وی توضیح داد که «بخش خصوصی میتواند داراییهایی را صادر کند که تحت نظارت بانک مرکزی صادر و توسط ذخایر مالی آنها پشتیبانی میشود».
رمزارزهای بانکی مدتیست که به یک بحث داغ در صنعت مالی تبدیل شده است. کشور سوئد در ماه فوریه آزمایشات مربوط به رمزارز بانکی داخلی خود را آغاز کرد و چندین بانک مرکزی دیگر نیز طی ماههای گذشته به بحث و گفتگو پیرامون این مبحث پرداختهاند؛ گرچه شایان ذکر است که همه به رمزارزهای بانکی علاقه ندارند.
نظر شما در رابطه با صحبتهای تائو ژانگ چیست؟ استفاده از رمزارزهای بانکی چه مزایای و معایبی به همراه دارد؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت در میان بگذارید.