- بانک تسویه حسابهای بینالمللی(BIS) اخیراً گزارشی منتشر کرده است که در آن علاوه بر اشاره به تبعات اقتصادی گسترش کرونا در جهان و کاهش چشمگیر تقاضا برای پول نقد از طرف مصرفکنندگان، به بانکهای مرکزی توصیه نموده که روند توسعهی رمزارز بانکی(CBDC) را تسریع بخشیده تا بتوانند از مزایای بالقوهی این نوع ارز دیجیتال استفاده کنند.
توصیهی بانک BIS
بانک تسویه حسابهای بینالمللی(BIS) به تازگی گزارشی منتشر کرده است که در آن به مزایای استفاده از رمزارز بانکی(CBDC) و پرداختهای دیجیتال در زمان شیوع بیماری کرونا اشاره دارد.
این موسسهی مالی بینالمللی که متشکل از ۶۰۰ عضو از ۶۰ کشور سراسر جهان میباشد، در گزارش فوقالذکر از بانکهای مرکزی خواسته تا با توجه به نگرانی در مورد گسترش کووید۱۹، روند توسعهی رمزارز بانکی و روشهای پرداخت دیجیتال را تسریع کنند.
بانک تسویه حسابهای بینالمللی در واقع یک سازمان بینالملی است که همکاری و مشارکتهای پولی و مالی را تقویت نموده و به عنوان یک بانک به بانکهای مرکزی، خدمات مالی ارائه میدهد. از آنجا که مشتریان بانک تسویه بینالمللی را بانکهای مرکزی کشورها و سازمانهای بینالمللی تشکیل میدهند، این نهاد از افراد و شرکتهای خصوصی سپرده نمیگیرد و به آنها خدمترسانی مالی نمیکند.
هشدار در رابطه با گسترش کرونا
در گزارش بانک تسویه حسابهای بینالمللی به شکل ویژه به کاهش چشمگیر میزان استفاده از اسکناس و سراشیبی نمودار علاقهی مردم از این نوع ارز میباشد، زیرا چندی قبل سازمان جهانی بهداشت(WHO) در رابطه با پول نقد و احتمال انتقال ویروس کرونا از طریق اسکناس هشدار داده بود.
گرچه بانک BIS توضیحاتی در رابطه با احتمال انتقال ویروس کرونا به واسطهی اسکناس ارائه کرده است، اما تاکید میکند که احتمال گسترش و شیوع این بیماری از طریق تماس مستقیم با کارتهای اعتباری و دستگاههای خودپرداز بسیار بیشتر است. در بخشی از این گزارش آمده است:
شواهد علمی وجود دارد که نشان میدهد احتمال انتقال بیماری کووید۱۹ از طریق اسکناس در مقایسه با سایر اشیاء که اغلب توسط مردم لمس میشوند، مانند صفحه کلید دستگاههای خودپرداز و یا کارتهای اعتباری بانکی، بسیار کم است. BIS
تقاضا برای پول نقد در حال کاهش است
در گزارش فوقالذکر آمده است که «در بحرانهای قبلی، معمولاً تقاضا برای دریافت پول نقد افزایش مییافت، زیرا مصرف کنندگان به دنبال ذخیرهی پایدار ارزش و یک نوع ارز برای مبادله بودند».
درحالیکه بانک تسویه حسابهای بینالمللی به افزایش ناگهانی نقدینگی در حال چرخش بازار آمریکا اشاره میکند، در بخشی از این گزارش آمده است که دادههای فعلی «هنوز یک تصویر یکنواخت و مناسب از وضعیت اقتصادی جهان ترسیم نمیکنند»، زیرا میزان برداشت پول از دستگاههای خودپرداز انگلستان به شکل چشمگیری کاهش یافته است.
در این گزارش پیشبینی شده که شیوع بیماری کرونا در میان مدت منجر به کاهش هرچه بیشتر استفاده از پول نقد توسط مصرفکنندگان و افزایش ساختاری سطح استفاده از پرداختهای موبایل، کارت اعتباری و پرداختهای آنلاین خواهد شد.
رمزارز بانکی میتواند سالمندان و افرادی که به سیستم بانکی دسترسی ندارند را کنار بزند
بانک تسویه حسابهای بینالمللی پیشبینی میکند که اوضاع فعلی میتواند به تسریع توسعهی زیرساختهای پرداخت عملیاتی همچون رمزارزهای بانکی منجر شده و بانکها به سرعت نسبت به مزایای برجستهی این نوع پرداخت آگاه شوند.
با این حال، در ادامهی این گزارش بر لزوم طراحی یک رمزارز بانکی مقاوم در برابر انواع تهدید و طیف گستردهای از شوکها اشاره دارد، تهدیداتی از جمله بیماریهای همهگیر و حملات سایبری که میتوانند پایههای پرداخت آنلاین را سست کنند.
با وجود حمایت گسترده از توسعهی ارز دیجیتال بانکی، BIS هشدار میدهد که دور شدن و کنار گذاشتن پول نقد و استفاده از روشهای نوین آنلاین میتواند بین افرادی که به سیستمهای پرداخت آنلاین دسترسی دارند و کسانی که چنین توانایی ندارند، شکاف پرداخت را گستردهتر کند. در این مقاله گفته شده که «استفاده از رمزارز بانکی و شیوههای پرداخت نوین تاثیر منفی زیادی بر سالمندان و افرادی که به سیستم بانکی و آنلاین دسترسی ندارند، خواهند داشت، زیرا این افراد توانایی هماهنگ شدن با روشهای تازه و استفاده از سیستمهای پیچیده را ندارند».
نظر شما در رابطه با گزارش بانک تسویه حسابهای بینالمللی چیست؟ آیا رمزارزهای بانکی میتوانند به مقابله با گسترش کرونا کمک کنند؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت در میان بگذارید.