- اقتصاددانان موسسهی مالی جیپیمورگان(JP Morgan) به تازگی اعلام کردهاند که تبعات اقتصادی شیوع بیماری کووید۱۹ از آنچه فکر میکردند بدتر شده و اگر راهحل بالقوهای برای جلوگیری از مشکلات فعلی نشود، وضعیت اقتصادی جهان از این هم بدتر خواهد شد. آنها پیشبینی کردهاند که با تداوم این روند در سهماههی سوم سال جاری شمار افراد بیکار در ایالات متحده به ۲۵ میلیون نفر رسیده و تولید ناخالص این کشور با یک سقوط ناگهانی حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت.
پیشبینی سقوط اقتصادی
طی چند هفتهی گذشته تبعات شیوع ویروس همهگیر کووید۱۹ در تمام بازارهای مالی قابل رویت بوده است. با مکال تعجب، این رویه آنقدر به اقتصاد ضربه زده است که اخیراً بانک فدرال رزرو ایالات متحده برای حمایت از اقتصاد داخلی خود اقدام به چاپ چند تریلیون دلار اسکناس کرده است. گرچه دولت در تلاش است تا از سقوط کامل اقتصاد جلوگیری کند، اما شرکت خدمات مالی چند ملیتی جیپیمورگان در رابطه با وضعیت اقتصادی جهان پیشبینیهای ناخوشایندی ارائه کرده است.
اقتصاددانان جیپیمورگان مدتی پیش اعلام کردند که امکان آسیب رسیدن به اقتصاد جهان وجود دارد. در آن زمان، آنها پیشبینی کردند که تولید ناخالص کشور آمریکا در سهماههی دوم سال جاری با کاهش ۲۵ درصدی روبرو خواهد شد. جیپیمورگان پیشبینی میکند که اگر عواقب ویرانگر شیوع کرونا همچنان ادامه داشته و راهحلی برای مشکلات اقتصادی فعلی ارائه نشود، وضعیت اقتصاد جهان بیش از پیش رو به وخامت رفته و فرصتی برای بهبود پیدا نخواهد کرد.
حالا این تیم پیشبینیهای خود را تغییر داده و اعلام نموده که وضعیت اقتصادی از آن هم که فکر میشد، بدتر است. به گفتهی تیم اقتصاددانان جیپیمورگان، تولید ناخالص ایالات متحده در سهماههی دوم سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۰ درصد سقوط خواهد کرد. علاوه بر این، آنها همچنین پیشبینی میکنند که این سقوط اقتصادی بر روی شما افراد بیکار نیز تاثیر گذاشته و باعث شود تا نرخ فعالیت شغلی ۲۰ درصد کاهش یابد. به گفتهی محققان، احتمال افزایش شمار افراد بیکار در جامعهی آمریکا و از دست رفتن ۲۵ میلیون شغل وجود دارد. این اقتصاددانان همچنین نوشتهاند که در کمتر از یک ماه، بیش از ۱۶/۸ میلیون درخواست برای استفاده از مزایای بیمهی بیکاری در آمریکا به ثبت رسیده است.
دشواری پیشبینی آیندهی اقتصادی
با بدست آمدن این نتایج از پیشبینیهای تیم اقتصاددانان جیپیمورگان، آنها اعلام کردهاند که پیشبینی چگونگی تاثیرگذاری کووید۱۹ بر روی اقتصاد و نتایج بعدی این روند بسیار دشوار شده است. بسیاری از بنگاهها و نهادهای مالی دیگر که قصد بیشبینی اقتصادی داشتند هم با همین مشکل روبرو شدهاند و بارها و بارها نتایج حاصل از پیشبینیهای خود را تغییر دادهاند. برخی اقتصاددانان جیپیمورگان اعلام کردهاند که «طی چند هفتهی گذشته، پیشبینی کنندگان اقتصادی در سایه به کار خود ادامه دادهاند. مدلهای اقتصادی فعلی که در مورد دادههای پس از جنگ آموزش دیدهاند، اکنون با محدودیتهای آشکاری روبرو هستند. در عوض، ما از روشهای متفاوتی برای پیشبینی چشمانداز آتی استفاده کردهایم».
این اقتصاددانان همچنین توضیح دادهاند که برای رسیدن به آمار و ارقام فعلی، آنها هر دور طرف عرضه و تقاضا در اقتصاد را مورد بررسی قرار دادهاند. به گفتهی آنها به طور خاص کاهش جدی در هزینهها از طرف تقاضا به وجود آمده و در طرف دیگر هم با کاهش چشمگیر تولید روبرو شدهایم. بنابراین هر دو طرف اکنون تحت تاثیر محدودیتهای حرکتی بسیار شدید قرار گرفته و با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند.
براساس گزارشات اقتصادی روزهای گذشته، جیپیموردگان روند اعطای وامهای کوچک برای کسب و کارها را متوقف کرده است. در این گزارش آمده است که این بانک تا به این لحظه بیش از ۳۷۵ هزار درخواست وام را دریافت نموده است، که رقمی بسیار بالاتر از سایر بانکهای موجود در آمریکا میباشد. به گفتهی سخنگوی این موسسهی مالی بزرگ، در حال حاضر تمامی منابع تحت اختیار جیپیموردگان به جای پاسخگویی به موارد جدید، بر روی پردازش و رسیدگی به درخواستهای ثبت شده قبلی معطوف شده است.
آیا وضعیت اقتصاد بهتر خواهد شد؟
در حال حاضر، به نظر میرسد که اثرات وحشتناک بیماری کووید۱۹ تا سه ماههی سوم سال ۲۰۲۰ رو به کاهش خواهد رفت. جیپیموردگان اعلام نموده که این احتمال وجود دارد که روند بهبود وضعیت اقتصادی از ماه ژوئن آغاز شود. علاوه بر این گفته شده که احتمال بهبود وضعیت بانکها و افزایش مراجعات نیز محتمل است.
در حال حاضر، صنعت نفتی آمریکا به چندین وامدهندهی بزرگ بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار بدهکار است. برخی از این شرکتهای نفتی هم اکنون اعلام کردهاند که توانایی بازپرداخت اقساط وامهای خود را ندارند، و تا اطلاع ثانویه بانکها مدیریت دارایی آنها را برعهده خواهند گرفت. این رویه در کنار تزریق چند میلیارد دلار پول به اقتصاد، باعث شده تا سهام برخی بانکهای آمریکایی با جهش ارزش روبرو شود. به عنوان مثال سهام بانک جیپیمورگان روز گذشته با افزایش ۸/۷۹ درصدی روبرو شد و اکنون هر سهم با قیمت ۱۰۲/۷۶ دلار به فروش میرسد.
نظر شما در رابطه با پیشبینیهای جیپیمورگان چیست؟ آیا تبعات ویرانگر کرونا میتواند اقتصاد آمریکا را به زانو درآورد؟ نظرات خود را با تیم کوینیت در میان بگذارید.