
- گرچه بیماری همهگیر کووید۱۹ تا به امروز مشکلات اقتصادی فراوانی به همراه داشته و باعث تعطیلی فعالیتهای تجاری و بیکاری میلیونها نفر شده است، اما به نظر میرسد که از طرف دیگر با کاهش سطح تقاضا در جهان، قیمت مصرفکنندهی خدمات و اجناس به ویژه مواد غذایی، خدمات مسافرتی و پوشاک دچار افت چشمگیر شده و نهایتاً به نفع مصرفکننده شده است.
کرونا به نفع مصرفکنندگان
آثار و تبعات اقتصادی گسترش کووید۱۹ همچنان احساس میشود، اما به نظر میرسد این موضوع برای مصرفکنندگان چیزی بدی نیست. قیمت خدمات و کالاهایی که بر اثر گسترش کووید۱۹ با کاهش ناگهانی تقاضا روبرو شدهاند، اکنون برای مصرفکنندگان به پایینترین حد ممکن از سال ۲۰۱۵ رسیده و در ماه مارس با کاهش ۰/۴ درصد روبرو شده است.
از سال ۲۰۱۵ و افزایش تنشهای ژئوپلتیک، قیمت مصرفکنندهی اجناس یک روند صعودی به خود گرفته و هرچند آرام، اما این مسیر را پیموده است. با این حال، شاخص هسته که شامل تغییرات قیمت مواد غذایی و انرژی نیست، در ماه مارس با کاهش ۰/۱ درصد روبرو شد، که از ژانویهی ۲۰۱۰ تا به امروز اولین روند کاهشی برای آن محسوب میشود. این درحالیست که مجموع تورم یک سال گذشته حدود ۲/۱ درصد بوده است.
مجموع شاخص قیمتها نیز به دلیل کاهش ناگهانی فعالیتهای چند بخش خاص، به طور چشمگیر دچار یک روند نزولی شده است. قیمت بلیط هواپیما، هتل و پوشاک در سراسر جهان به ترتیب با افت ۱۲/۶ درصد،۶/۸ درصد و ۲ درصد روبرو شده است.
این حجم از کاهش فعالیت و افت قیمت به طور خاصی به شیوع بیماری کووید۱۹ مربوط میشود، زیرا نقاط حمایتی دفاتر سفارش به طور گسترده شکست خوردهاند. با این حال، با توجه به پیچیدگی حوزهی سفر و خرید توسط مصرفکنندگان، روند کاهش ارزش این بازارها همچنان ادامه یافته و نهایتاً به نفع مصرفکننده به پایان میرسد و نتیجهی این روند همچنان مبهم باقی مانده است. به گفتهی استفن استنلی(Stephen Stanley) اقتصاددان برجسته «شما در حال حاضر تنها میتوانید در فروشگاههای بزرگی همچون والمارت، تارگت، کوستکو یا به صورت آنلاین خرید کنید. شما دیگر نمیتوانید بلیط سینما و یا یک رویداد ورزشی را تهیه کنید، برای کوتاه کردن موهای خود اقدام کنید، و یا حتی به دندانپزشک مراجعه کنید».
تورم یا رکود؟
افزایش ناگهانی فشار اقتصادی در این دوران نابسامان باعث شده تا بسیاری از اقتصاددانان برای پیشبینی آینده دچار مشکلات عدیدهای شده و این کار عملاً غیرممکن شود. عدم امکان تجارت، در کنار بستهی محرک اقتصادی آمریکا میتوانند نتایج تورمی بسیار بلند مدتی به همراه داشته باشند. با ادامهی روند نزولی اقتصاد جهان، برخی قیمتها نیز دچار تورم شدهاند.
به عنوان مثال هزینهی تولید موارد غذایی در ماه مارس ۰/۳ درصد افزایش یافته است، در حالیکه برای ماه فوریه نیز شاهد افزایش ۰/۴ درصدی این قیمتها بودهایم. این روند افزایش قیمت به دلایل مختلفی از جمله افزایش هزینهی تولید لبنیات، گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ بوده است، ارقامی که همگی نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیر داشتهاند. تضاد قابل توجه در شاخصهای ارزش نشان دهندهی آن است که بازار در حین تعطیلی سراسری به دنبال ثبت یک جای پا و کمینهی مناسب است.
چاپ پول، خرج کردن آن و یا هالوینگ؟
تمامی اثرات اقتصادی مرتبط با تورم به احتمال زیاد همین روند فعلی را ادامه خواهند داد، زیرا بازار بازار در حال واکنش نشان دادن به بستهی محرک اقتصادی ۲ تریلیون دلاری است. از آنجا که مصرفکنندگان با استفاده از خدمات پستی قبوض خود را پرداخت میکنند، احتمالا سطح تقاضا و قیمت کالا بر اثر این بستهی حمایتی افزایش خواهد یافت.
روند تغییرات آتی و وضعیت اقتصاد در ماههای آینده همچنان نامشخص است، اما جهتگیری دولتها نسبت به این موضوع کاملاً آشکار میباشد. به نظر میرسد که تنها راهحل برای عبور از این بحران سراسری صرف هزینهی کلان است.
این نگرانیهای اقتصادی و تورمی تنها چند هفته پیش از رویداد نصف شدن پاداش شبکهی بیت کوین یا هالوینگ اتفاق افتاده است. در صورت عدم کاهش تقاضا برای بیت کوین، روند کاهش تولید به نفع بازار رمزارزها عمل کرده و نهایتاً باعث خواهد شد تا سطح تقاضا برای این دارایی غیرمتمرکز نیز به شدت افزایش یابد.
نظر شما در رابطه با تبعات اقتصادی کووید۱۹ چیست؟ آیا روند نزولی قیمتها همچنان ادامه یافته و شاهد ارزان شدن قیمت اجناس خواهیم بود؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت در میان بگذارید.