
مکانیسم مدارشکن چیست؟
در روز نهم مارس بازار سهام نیویورک به دلیل تغییرات بیش از 7 درصدی شاخص اساندپی 500 به مدت 15 دقیقه متوقف گردید. مدار شکن مکانیسمی است که در زمان تغییرات شدید قیمت به دلیل وقوع معاملات بهطور پشت سرهم مبادلات را برای یک دورهی زمانی مشخصی متوقف میکند. این مکانیسم از رفتار هیجانی فعالان بازار و افزایش یا کاهش شدید قیمت جلوگیری میکند.
سقوط بازار سهام در نوزدهم اکتبر 1987 برای نخستین مرتبه موجب پیادهسازی و استفاده از مدارشکنها توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا شده است. در این روز که با عنوان «دوشنبهی سیاه» شناخته میشود، متوسط شاخص سهام داوجونز 508 واحد(22.6 درصد) سقوط کرد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، مدار شکن بازار بورس اوراق بهادار نیویورک دارای سه محدودهی فعالسازی است که بر اساس قیمت پایانی روز گذشتهی شاخص اساندپی 500 محاسبه میگردد و محدودههای 7 درصد(سطح1)، 13 درصد(سطح2) و 20 درصد(سطح3) را شامل میگردد. فعالشدن سطوح 1 و 2 مستلزم توقف فرآیند معاملات برای مدت 15 دقیقه است و درصورت فعال شدن سطح سوم، معاملات بورس اوراق بهادر نیویورک برای کل روز متوقف میگردد.
ضرورت استفاده از مکانیسم توقف برای صرافیهای رمزارزی
برخی از فعالان بازار رمزارزها با توجه به تجربهی سقوط شدید قیمت بیت کوین در روز دوازهم مارس، معتقدند که استفاده از مکانیسم مدار شکن مشابهی برای پلتفرمهای مبادلات رمزارزها ضروری است. کاترین کولی(Catherine Coley) مدیرعامل شاخهی صرافی بایننس در ایالات متحدهی آمریکا(BinanceAmerica) توئیت کرد:
با توجه به تغییرات شدید قیمت در بازار رمزارزها ضرورت استفاده از مفهوم مدارشکن احساس میگردد. آشنایی با روش دیگر بازارها(اساندپی 500) در مقابله با نگرانیهای سرمایهگذاران نسبت به نقدشوندگی و نوسانات بازار مفید است. Catherine Coley
در طول تاریخ مبادلات بیت کوین تنها 84 کاهش قیمت دو رقمی ثبت شده است که از این میان تنها 23 مورد پس از سال 2016 اتفاق افتاده است. با توجه به این که تعداد دفعات اندکی کاهش شدید قیمت بیت کوین تجربه شده است، در نظر گرفتن کاهش 10 درصدی در قیمت به عنوان سطح فعالسازی مدارشکن در صرافیها موجب اختلال در این صنعت نخواهد شد.
دیدگاه منتقدان نسبت به پیادهسازی مکانیسم مدارشکن
برخی از منتقدان معتقدند که اعمال طرح مدارشکن برخلاف طبیعت غیرمتمرکز فنآوری رمزارزها محسوب میگردد. در حقیقت امروزه اغلب مبادلات رمزارزها در صرافیهای متمرکز اتفاق میافتد، این موضوع نشان میدهد که پذیرش گستردهی مبادلات رمزارزها بهطور غیر متمرکز هنوز محقق نشده است. بنابراین بر خلاف ادعاهای مطرح شده، بهکارگیری مدار شکن در صرافیها این صنعت را به شدت تحت تاثیر قرار نمیدهد.
صرافیها بزرگترین بخش متمرکز فعالیت در صنعت رمزارزها محسوب میگردند و در حقیقت انتخاب میان پلتفرمهای متمرکز و غیرمتمرکز به فعالان این حوزه بستگی دارد.
هم اکنون که بازاررمزارزها در سراسر جهان گسترده شده است و همبستگی نسبی میان بازار رمزارزها و دیگر بازارهای مالی قابل مشاهده است، احتمالا زمان آن فرا رسیده است که صرافیها برای جلوگیری از فروش هیجانی از مدارشکنها استفاده کنند.
بهکارگیری مدار شکنها علاوه بر کاهش نوسانات بازار رمزارزها از رفتار هیجانی فعالان این حوزه جلوگیری خواهد کرد و در نتیجه افزایش ثبات در بازار رمزارزها موجب استقبال گستردهتر سرمایهگذاران خواهد شد.
نظر شما نسبت به پیادهسازی مکانیسم مدار شکن برای بازار رمزارزها چیست؟ آیا استفاده از مکانیسم مدار شکن موجب بهبود شرایط مبادلات در بازار رمزارزها خواهد شد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.