
شبکههای بلاکچین ذاتاٌ بهطور پیوسته جریانی از دادهها را تولید میکنند، زیرا فعالیت هر آدرسی در شبکهی بلاکچین دادههای مشخصی را ایجاد میکند. این دادهها که با عنوان دادههای شبکه(On-Chain Data) شناخته میشوند، یک راه ارزشمند برای بررسی فعالیتهای شبکههای رمزارزها فراهم میکند.
برخی از شاخصهای شبکهی بلاکچین همانند تعداد آدرسهای فعال، تغییرات تعداد هولدرها و هشریت شبکه به عنوان شاخصهای شناخته شده در صنعت بلاکچین ارزیابی میشوند. اما عموم مردم تنها از اطلاعات سطحی استفاده میکنند.
در حالی که با گذشت زمان شاخصهای فنی بیشتری در دسترس کاربران قرار میگیرد، انتخاب پرکاربردترین شاخصها برای سرمایهگذاران عادی اهمیت یافته است. متوسط ارسال دارایی به کیفپول صرافیها، ارسال بیت کوین از آدرسها و شاخص ارسال دارایی ماینرها به صرافیها شاخصهای مناسبی برای بررسی بهنظر میرسند.
متوسط میزان ارسال دارایی به صرافیها
معمولا کاربران هنگام بررسی ورودی و خروجی صرافیها دچار سردرگمی میشوند. معمولا ضرورتی برای برداشت رمزارزها پس از خریداری این دارایی در صرافیها وجود ندارد و واریز دارایی به صرافیها نیز لزوما فروش این دارایی را نشان نمیدهد. زیرا ممکن است این دسته از داراییها برای مدت نامشخصی نزد صرافی نگهداری شوند.

اندازهگیری متوسط اندازهی واریز روش بهتری برای اندازهگیری این کمیت محسوب میگردد. همانطور که در نمودار مشخص است، افزایش متوسط ارسال رمزارز به صرافیها با کاهش قیمت بیت کوین به سطح کمینه در آن محدودهی زمانی همراه است. این تغییرات ممکن است در اثر انتقال دارایی نهنگ ایجاد شود که تاثیرگذاری با اهمیتی در بازار رمزارزها بر جای میگذارد.
چنین شاخصی در زمان ایجاد روند نزولی بلند مدت نیز مشاهده میگردد. همانطور که در گذشته اشاره شده است، شاخصهای شبکه را نباید به تنهایی برای تحلیل بازار مورد استفاده قرار داد. سرسپردگی سرمایهگذاران معمولا در طول چند ماه پس از ایجاد شرایط کاهش قدرت بازار اتفاق میافتد.
شاخص حجم ارسال بیت کوین از آدرسها
شاخص متوسط خروجی 7 روزه از آدرسها(تراکنشهای ارسال)، دیدگاه واضحتری را در مقایسه با اندازهگیری تعداد آدرسهای فعال در اختیار کاربران قرار میدهد. این شاخص بهطور چشمگیری عوامل تاثیرگذار بر ارزیابی دقیق میزان برداشت از صرافیها و شمارش مضاعف داراییها در سرویسهای ترکیب کننده را کاهش میدهد.

با توجه به نمودار مشخص است که افزایش در متوسط ارسال روزانه از آدرسها با افزایش قیمت بیت کوین همراه شده است. اگرچه این شاخص لزوما تغییر روند بازار را نشان نمیدهد، تغییر ناگهانی انتقال دارایی هولدرها به تغییرات کوتاه مدت در بازار رمزارزها اشاره دارد.
کاربران نباید بدون در اختیار داشتن دانش در زمینهی روند بازار از این شاخص برای پیشبینی رفتار بازار استفاده کنند. به عنوان مثال این پدیده در بازهی زمانی آوریل تا جولای 2019 اتفاق افتاده است اما وقوع این پدیده با افزایش قیمت در بازار همراه نشده است.
حجم ارسال دارایی از سوی ماینرها به صرافیها
وبسایت گلسنود(Glassnode) شاخص دیگری را از میزان رمزارزهای ارسال شده توسط ماینرها به صرافیها را ارائه میکند. پیش از اجرای هالوینگ بیت کوین بهطور متوسط در هر روز 1,800 بیت کوین استخراج شده است، اما پس از اجرای سومین هالوینگ بیت کوین تعداد رمزارزهای استخراج شده به نصف میزان پیشین(900 بیت کوین در هر روز) کاهش یافته است.
اگرچه صرافیها لزوما تنها مسیر انتقال دارایی ماینرها را تشکیل نمیدهد، اما تاکنون بهترین شاخص برای ارزیابی انتظارات ماینرها از بازار رمزارزها محسوب میگردد.

نمودار میانگین متحرک 7 روزه نشان میدهد که حجم بیت کوینهای ارسال شده از سوی ماینرها به صرافیها در محدودهی زمانی اجرای هالوینگ کاهش یافته است و در نتیجه این شاخص در سطح کمینهی دوازده ماه گذشته قرار گرفته است.
در همین زمان بیت کوین در محدودهی قیمت 9 هزار دلار و در سطح پایینتری از مقاومت 10,000 دلاری قرار گرفته است. کاهش میزان انتقال دارایی به صرافیها را حتی میتوان بهعنوان یک شاخص تقریبا نزولی در نظر گرفت.
امتناع ماینرها از فروش رمزارزهای استخراج شده و نگهداری از رمزارزها در زمانی که قیمت بیت کوین به سطوح بالاتر افزایش نیابد، ممکن است موجب کاهش بیشتر قیمت بیت کوین گردد. برخلاف بازارهای قرارداد آتی که قرارداد فروشندگان در زمان افزایش قیمت تسویه میشود، افزایش قیمت بیت کوین تاثیر مشابهی بر دارایی نگهداری شده توسط ماینرها ندارد. در نتیجه در صورت وقوع شرایط سرسپردگی ماینرها حجم عظیمی از داراییها را به فروش میرسانند و در نتیجه اصلاح عمیقتری در بازار مشاهده خواهد شد.
دادههای شبکه به کاهش اعمال احساسات در سرمایهگذاری کمک میکند
از آنجایی که مبادلات ذاتا با محوریت فعالیت انسانها انجام میشود، تجزیه و تحلیل شبکهی رمزارزها شاخص دقیقی برای تصمیمگیری محسوب نمیگردد.
سرمایهگذاران در زمان مواجهه با شاخصهای متناقض تمایل دارند فاکتورهایی که با طرز فکر و دیدگاهشان مطابقت ندارد را نادیده بگیرند. دادههای بیاهمیت(نویز) زیادی در بازار رمزارزها وجود دارد اما تجزیه و تحلیل دادههای شبکه میتواند در راستای جداسازی دادههای مهم از دادههای بیاهمیت به سرمایهگذاران کمک کند.
نظر شما نسبت به استفاده از شاخصهای شبکهی رمزارزها برای پیشبینی آینده و تغییرات قیمت چیست؟ آیا استفاده از شاخصهای شبکه به همراه شاخصهای فنی و تحلیل تکنیکال روش مناسبی را برای پیشبینی قیمت رمزارزها ارائه میکنند؟ شما از کدامیک از شاخصها برای تصمیمگیری و فعالیت در بازار رمزارزها استفاده میکنید؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.