- متخصصان و فعالان حوزهی محیط زیست همواره شبکهی بیت کوین را به عنوان یکی از عوامل مخرب محیط زیست توصیف کرده و آن را دشمن کرهی زمین مینامند. با این حال محققان دانشگاه مونیخ در تازهترین گزارش خود به این موضوع اشاره کردهاند که صنعت استخراج رمزارز تنها مربوط به بیت کوین نیست و تعداد زیادی رمزارز ثانویهی قابل استخراج نیز در این صنعت وجود دارد. در این گزارش گفته شده که بیت کوین تنها مسئولیت ۶۶ درصد انرژی مصرفی صنعت ماینینگ را برعهده داشته و رمزارزهای ثانویه نیز ۳۴ درصد باقی مانده را در اختیار دارند.
بیت کوین تنها نیست!
محققان دانشگاه فنی مونیخ اکنون به دنبال تشویق قانونگذاران هستند تا در زمان بررسی مسئلهی «تاثیرات زیست محیطی فرایند استخراج رمزارز»، آنها فراتر از بیت کوین عمل کنند.
براساس تحقیقات منتشر شده در تاریخ ۴ام آگوست در مجلهی علمی ژول، محققان اولریچ گالرسدورفر(Ulrich Gallersdörfer)، لنا کلابن(Lena Klaaßen) و کریستیان ستول(Christian Stoll) متوجه شدهاند که رمزارز بیت کوین تنها ۶۶ درصد از «مجموع انرژی مصرفی استخراج ۲۰ رمزارز برتر بازار از لحاظ سرمایهی در حال گردش» را به خود اختصاص داده است.
در بخشهایی از گزارش فوق توضیح داده شده است که «براساس الگوریتمهای زیرساختی، نرخ هش فعلی و دستگاههای استخراج رمزارز مناسب، ما به این نتیجه رسیدیم که بیت کوین تنها دو سوم مجموع انرژی مصرفی صنعت استخراج رمزارز را به خود اختصاص داده است، و سایر رمزارزهای بزرگ شناخته شده نیز یک سوم باقی مانده را در اختیار دارند».
در قسمتی از گزارش منتشر شده توسط محققان دانشگاه مونیخ آمده است:
از این رو، علاوه بر انرژی مورد نیاز برای استخراج بیت کوین که به تنهایی ممکن است آسیبهای زیستمحیطی قابل توجهی به بار آورد، سایر ارزهای مورد بررسی نیز باعث افزایش ۵۰ درصدی این رقم شدهاند. Reports
در گزارش فوقالذکر با استفاده از معیارهایی همچون تجزیه و تحلیل هشریت و تجهیزات مورد نیاز برای استخراج رمزارز، مقدار انرژی مصرفی رمزارزهای ثانویه تخمین زده شده است. در این تحقیقات رمزارزهای ثانویه اتریوم(ETH)، بیت کوینکش(BCH)، بیت کویناسوی(BSV)، لایتکوین(LTC)، مونرو(XMR)، دش(DASH)، اتریوم کلاسیک(ETC)، زیکش(ZEC)، داژ کوین(DOGE)، بیت کوینگلد(BTG)، دیکرید(DCR)، راون کوین(RVN)، مونا کوین(MONA)، بایتوم(BTM)، سیا کوین(SC)، دیجی بایت(DGB)، هورایزن(ZEN)، کومودو(KMD) و بایتکوین(BCN) مورد بررسی قرار گرفتهاند.
آیا استخراج رمزارز منجر به نابودی زمین میشود؟
تیم تحقیقاتی مذکور تاکید کرده است که گرچه هم اکنون انرژی مصرفی صنعت استخراج رمزارز یکی از دغدغههای اصلی متخصصان حوزهی محیط زیست میباشد، اما بسیاری از مطالعات صورت گرفته در این زمینه صرفاً به رمزارز بیت کوین پرداخته و سایر رمزارزهای موجود در بازار نادیدهاند.
در بخشهایی از گزارش این تیم تحقیقاتی گفته شده است که «مصرف انرژی به خودی خود یکی از موضوعات اصلی مرتبط با تغییرات آب و هوایی کرهی زمین نیست». با این حال اظهار شده است که فرایند استخراج رمزارز یک بار اضافی در زمینهی مصرف انرژی جهان ایجاد میکند که تامین آن نیازمند منابع بیشتر است. در ادامه گفته شده است که «افزایش ساعات پیک مصرف ممکن است منجر به افزایش آثار مربوط به تغییر سوخت و همچنین افزایش ضایعات سوختی شود»، بدین ترتیب اثرات مخرب زیستمحیطی نیز افزایش یافته و وضعیت بدتر خواهد شد.
آقای هال فینی(Hal Finney) که یکی از پیشگامان حوزهی رمزارز و بیت کوین به شمار میآید، در گزارشی که سال ۲۰۰۹ منتشر کرده است به این موضوع پرداخته که «صنعت استخراج رمزارز و ماینینگ به دلیل نیاز به انرژی بالا ممکن است در آینده به یک کابوس زیست محیطی تبدیل شود»؛ این صحبتهای وی درحالیست که در آن زمان رمزارزهای ثانویه هنوز معرفی نشده بودند.
براساس دادههای منتشر شده توسط وبسایت دیجیکونومیست(Digiconomist) که در زمینهی اقتصادی دیجیتال فعالیت دارد، مجموع انرژی مصرفی شبکهی بیت کوین در حال حاضر چیزی حدود ۶۳/۵ تراوات بر ساعت میباشد؛ یک رقم سرسامآور که تقریبا با میزان مصرف برق چندین کشور توسعه یافته از جمله سوئیس برابری میکند.
آیا نفت پاسخ به این مسئله میباشد؟
در حال حاضر بخش زیادی از انرژی مورد نیاز برای استخراج رمزارز به واسطهی انرژیهای تجدید پذیر تامین میشود. براساس دادههای منتشر شده توسط محققان پلتفرم کوینشیرز(CoinShares) که در ماه دسامبر ۲۰۱۹ منتشر شده است، تقریباً ۷۳ درصد انرژی مصرفی شبکهی بیت کوین به واسطهی انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشود.
یکی از راهحلهای پیشنهادی برای رفع مشکل انرژی مورد نیاز صنعت استخراج رمزارز، استفاده از گاز مازاد تولید شده هنگام استخراج نفت و تبدیل آن به برق است. با راهاندازی فارمهای استخراج رمزارز در نزدیکی نیروگاههای بزرگ، دیگر نیازی به راهاندازی خطوط لوله یا هدر رفت نفت مازاد نیست. این راهحل تنها با استفاده از گاز یا نفت مازاد و تبدیل آن به الکتریسیته و در نهایت انتقال آن به فارمهای استخراج رمزارز میتواند مشکلات مربوط به تامین انرژی این صنعت را حل کند.
نظر شما در رابطه با گزارش محققان دانشگاه مونیخ و راهحل معرفی شده برای تامین انرژی صنعت ماینینگ چیست؟ آیا با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و گاز مازاد منابع نفتی میتوان اثرات مخرب فرایند استخراج رمزارز را به حداقل رساند؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت به اشتراک بگذارید.