- اتحادیهی اروپا(EU) چندی قبل با انتشار بیانیهای بر لزوم ایجاد یک چهارچوب قانونی و نظارتی معین برای فعالیت رمزارزها و رمزارزهای پایدار خبر داد و اعلام کرد که در آیندهی نزدیک قوانین موجود دستخوش تغییراتی خواهد شد. در بخشی از بیانیهی اتحادیهی اروپا گفته شده که قوانین فعلی پیش از ظهور رمزارزها ایجاد شدهاند، همین موضوع باعث شده تا اعمال چهارچوب نظارتی مربوط به خدمات مالی بر روی داراییهای رمزارزی بسیار سخت و دشوار شده و در بعضی موارد حتی ممکن است مانع ایجاد نوآوری و تصویب فناوری DLT در بخش اقتصادی و مالی شود.
قانونگذاری رمزارزها در اروپا
اتحادیهی اروپا(EU) از برنامههای آتی خود جهت تصویب یک چهارچوب نظارتی حاکم بر رمزارزها و رمزارزهای پایدار خبر داده است. براساس اطلاعیهی منتشر شده در رابطه با این موضوع، برخی از رمزارزها و یا داراییهای رمزارزی هم اکنون تحت قوانین و مقررات فعلی قرار میگیرند، اما بیشتر قوانین موجود مدتها پیش از ظهور رمزارزها و داراییهای دیجیتال وضع شدهاند، بنابراین به ایجاد قوانین جدید و تطابقپذیری نیاز است.
اتحادیهی اروپا در بیانیهی مطبوعاتی خود اعلام داشت که «قوانین موجود اغلب پیش از ظهور داراییهای رمزارزی و دفاترکل توزیع شده(DLT) بوجود آمدهاند. همین موضوع باعث شده تا اعمال چهارچوب نظارتی مربوط به خدمات مالی بر روی داراییهای رمزارزی بسیار سخت و دشوار شده و در بعضی موارد حتی ممکن است مانع ایجاد نوآوری و تصویب فناوری DLT در بخش اقتصادی و مالی شود».
به نظر میرسد که اتحادیهی اروپا فهمیده است که آیندهی مالی جهان «دیجیتالی» خواهد بود. والدیس دومبروسکیس(Valdis Dombrovskis) معاون اجرایی کمیسیون اروپا چندی قبل اظهار داشت که فشار برای ایجاد یک چهارچوب قانونی و نظارتی به جلوگیری از تقسیم شدن بازار در اتحادیهی اروپا کمک خواهد کرد.
آییننامهی پیشنهادی اتحادیهی اروپا در رابطه با رمزارزها
اتحادیهی اروپا تایید کرده است که رمزارزهای پایدار از جمله داراییهای دیجیتال هستند که به قانونگذاری و یک چهارچوب نظارتی معین نیاز دارند، زیرا در رابطه با این نوع رمزارز همواره نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه ممکن است صادرکننده ذخیرهی ارزی کافی برای اطمینان از پایداری طولانی مدت پروژه در اختیار نداشته باشد.
در ادامه برای گسترش قوانین این حوزه، اتحادیهی اروپا تلاش خواهد کرد تا ارائهدهندگان خدمات رمزارزی از جمله صرافیهای مبادلهی رمزارز، ارائه دهندگان خدمات کیفپول، ارائه دهندگان خدمات مالی غیرمتمرکز(DeFi) و همچنین سایر خدمات فیزیکی نیز تحت بررسی و نظارت قرار بگیرند.
همچنین اعلام شده که تمامی شرکتهای فعال حوزهی رمزارز باید پیش از شروع فعالیتهای خود در منطقه، جهت کسب مجوزهای لازم به یکی از نهادهای ذیصلاح مراجعه کنند.
اتحادیهی اروپا همچنین تلاش خواهد کرد تا از هرگونه سوءاستفاده در بازارهای ثانویهی رمزارزی که تحت مقررات موجود فعالیت دارند، جلوگیری به عمل آورد. در بخشی از بیانیهی EU آمده است که «برای اطمینان از یکپارچگی بازار، این طرح قانونگذاری همچنین شامل بخشهای پیشبینی شدهای برای جلوگیری سوءاستفاده و کلاهبرداری مانند معاملات داخلی و دستکاری بازار، خواهد بود.»
چهارچوب نظارتی اتحادیهی اروپا با توجهی ویژه به رمزارزهای پایدار سعی دارد تا صادرکنندگان را مجبور کند که برای دریافت مجوز فعالیت در منطقه قوانین مربوط به تعارض منافع، افشای مکانیزم تثبیتکننده، قوانین سرمایهگذاری و الزمات مربوط به نقشهی راه اولیه را پذیرفته و از آنها تبعیت کنند.
درحالیکه عناصر مهم دیگری نیز تحت این قوانین جدید قرار خواهند گرفت، کمیسیون فوق تاکید کرده است که ارائه دهندگان خدمات مربوط به حوزهی رمزارز میتوانند از مزایای مرتبط با گذرنامهی اتحادیهی اروپا بهرهمند شوند. این بدان معناست که پس از پذیرش قوانین جدید و کسب مجوزهای لازم برای فعالیت، شرکتها میتوانند در تمام کشورهای عضو اتحادیهی اروپا بدون هرگونه مشکلی فعالیتهای خود را گسترش دهند.
پیامدهای مرتبط به رمزارز لیبرا
به نظر میرسد که مجموعهی جدید چهارچوبهای قانونی و نظارتی اتحادیهی اروپا باعث ایجاد چالشهای بیشتری برای پروژهی رمزارزی شرکت فیسبوک یعنی لیبرا(Libra) خواهد شد. پس از اعلام برنامههای مربوط به صدور یک رمزارز پایدار به نام لیبرا کوین(Libra Coin) توسط شرکت فیسبوک، این پروژه به دلیل نگرانیهای مربوط به ایجاد اختلال در سیستم مالی جهانی با مقاوممت نهادهای نظارتی در سراسر جهان مواجه شد و بخش قابل توجهی از فعالیتهای آن لغو گردید.
این پروژه برای تکمیل مدل عملیاتی خود، همچنان به چندین رمزارز پایدار متکی است. همین موضوع با قوانین پیشنهادی اتحادیهی اروپا در رابطه با رمزارزها و رمزارزهای پایدار، در تناقض قرار دارد. با این وجود، طبق بیانیهی اتحادیهی اروپا «بسته به اینکه اولویتبندی روند ایجاد چهارچوبی قانونی منسجم توسط اعضاء و همچنین پارلمان چگونه خواهد بود، فرایند قانونگذاری حداقل یک سال و احتمالاً بسیار طولانی خواهد بود».
نظر شما در رابطه با رویکرد اتحادیهی اروپا و ایجاد یک چهارچوب قانونی منسجم برای فعالیت پروژههای رمزارزی چیست؟ چه چیز باعث شده تا این نهاد نظارتی به رمزارزها و رمزارزهای پایدار توجه کرده و به دنبال قانونمندسازی فعالیتهای آنها باشد؟ آیا به زودی شاهد گسترش تصویب و پذیرش رمزارزها در جهان خواهیم بود؟ نظرات خود را با تیم کوینیت به اشتراک بگذارید.