- صرافی مبادلهی رمزارز بیترکس(Bittrex که به دلیل مسدودسازی ناگهانی حساب کاربران ایرانی شناخته شده است) چندی قبل از توقف ارائهی خدمات رمزارزی مربوط به رمزارزهای پیگیرگریز مونرو(XMR)، زیکش(ZEC) و دش(DASH) خبر داد. طبق اعلامیهی منتشر شده در وبلاگ رسمی این صرافی، از تاریخ ۱۵ام ژانویه رمزارزهای فوقالذکر از لیست صرافی بیترکس حذف خواهند شد. کاربران از تاریخ اعلام شده تنها ۳۰ روز مهلت دارند تا داراییهای رمزارزی خود را به حسابهای دیگر انتقال دهند.
رویکرد عجیب بیترکس
صرافی مبادلهی رمزارز بیترکس(Bittrex) اخیراً اعلام نموده که قصد دارد رمزارزهای پیگیرگریز پیشرو در بازار یعنی مونرو(XMR)، زیکش(ZEC) و دش(DASH) را از لیست جفتهای مبادلاتی خود حذف کند. طبق اعلامیهی رسمی منتشر شده توسط مقامات این صرافی شناخته شده، قرار است از تاریخ ۱۵ام ژانویه رمزارزهای فوقالذکر از لیست این صرافی حذف گردند.
اخبار مربوط به حذف رمزارزهای پیگیرگریز پیشرو از لیست جفتهای مبادلاتی بیترکس از طریق وبلاگ رسمی این شرکت به اشتراک گذاشته شده است، با این حال تا به این لحظه هیچ دلیل قانعکنندهای برای این موضوع عنوان نشده است.
این رمزارزها همانطور که از نامشان پیداست، براساس قابلیت «افزایش سطح حریم خصوصی کاربران» فعالیت دارند و برخلاف رمزارزهای معمولی موجود در بازار همچون بیت کوین، اطلاعات مهم تراکنشهای صورت گرفته از جمله میزان رمزارز جابجا شده و آدرس طرفین را مخفی نگه میدارند.
فشار قانونگذاران؟
برخی تحلیلگران بر این باوراند که حذف رمزارزهای پیگیرگریز از لیست صرافی بیترکس به دلیل فشار قانونگذاران و مسائل دست و پاگیر مربوطه بوده است؛ به ویژه اقدامات اخیر کارگروه اقدامات مالی(FATF). این کارگروه قانونگذاری ماه گذشته از دستورالعملهای جدیدی رونمایی کرد که با هدف مبارزه با پولشویی تدوین شدهاند. گرچه گزارشات و تحقیقهای صورت گرفته در صنعت رمزارز نشان میدهد که رمزارزهای پیگیرگریز به ندرت توسط افراد خلافکار و قانونشکن مورد استفاده قرار میگیرد، اما به نظر میرسد که این دستورالعملهای سختگیرانه عامل اصلی حذف رمزارزهای پیگیرگریز بوده است.
صرافی بیترکس در اعلامیهی فوق خاطرنشان کرده است که هرگونه مبادلهی رمزارزهای پیگیرگریز نام برده از تاریخ ۱۵ام ژانویه ساعت ۱۸ به وقت شرقی متوقف خواهد شد. علاوه بر این توضیح داده شده که فرآیند برداشت دارایی به مدت حداکثر ۳۰ روز ادامه خواهد یافت و کاربران میتوانند داراییهای رمزارزی خود را به حسابهای دیگر انتقال دهند، با این حال تذکر داده شده که این مهلت زمان برداشت وجه ممکن است در برخی مناطق و کشورهای کمتر باشد.
پس از گسترش اخبار مربوط به این رویداد و حذف رمزارزهای پیگیرگریز مونرو، زیکش و دش از لیست جفتهای مبادلاتی بیترکس، هر سه پروژهی رمزارزی با کاهش شدید قیمت روبرو شده و بخش قابل توجهی از ارزش خود را از دست دادند. دو رمزارز مونرو و زیکش تنها طی ۲۴ ساعت نزدیک به ۹/۵ درصد کاهش ارزش را تجربه کردند، درحالیکه این رقم برای دش نیز ۸/۹ درصد تخمین زده شده است.
بیترکس تنها صرافی در این میان نیست
پیش از این نیز برخی صرافیهای مبادلهی رمزارز اقدام به حذف رمزارزهای پیگیرگریز کرده بودند. به عنوان مثال دو صرافی آپبیت(Upbit) و اوکیاکس(OKEx) در سال ۲۰۱۹ و به دلایل مشابه اقدام به حذف رمزارزهای پیگیرگریز مونرو، دش و زیکش کردند. مدت کوتاهی بعد، صرافی کمتر شناخته شدهی بیتبی(BitBay) نیز از حذف جفتهای مبادلاتی مونرو خبر داد.
با تمام این تفاسیر، اقدامات اخیر صرافی بیترکس و حدف رمزارزهای پیگیرگریز توسط این صرافی یک حرکت قابل توجه و غیرمعمول است، زیرا بیترکس اولین صرافی مستقر در ایالات متحده میباشد که اقدام به حذف رمزارزهای پیگیرگریز میکند؛ بنابراین رویکرد این صرافی ممکن است باعث ایجاد ترس و گمانهزنی در بازار رمزارز و ایجاد فضای منفی شود. علاوه بر این، صرافی بیترکس یک پلتفرم بزرگ و شناخته شده است و این رویکرد میتواند باعث شود که صرافیهای مبادلهی رمزارز کوچکتر نیز از آن تبعیت کنند.
بیترکس در این زمینه میتازد!
حذف رمزارزهای پیگیرگریز درحالیست که چندی قبل اوپراتورهای صرافی مذکور از توقف ارائهی خدمات مربوط به رمزارز ریپل(XRP) خبر دادند. مدت کوتاهی بعد مشخص شد که عدم ارائهی خدمات رمزارزی مرتبط با ریپل به دلیل تشکیل پروندهی قضائی برای این شرکت از طرف کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده(SEC) میباشد. همین خبر باعث شد تا چندین صرافی مبادلهی رمزارز دیگر نیز سریعاً دست به کار شده و XRP را از لیست رمزارزهای قابل پشتیبانی خود حذف کنند.
نظر تحلیلگران نسبت به این رویکرد چیست؟
آندریاس آنتونوپولوس(Andreas Antonopoulos) در واکنش به اعلامیهی صرافی بیترکس با انتشار یک پست توییتری اظهار داشت که «حذف رمزارزهای پیگیرگریز از صرافیهای تنظیم شده نشان دهدهی تشدید اجتناب ناپذیر تلاشهای دولت برای افزایش سطح نظارت دیکتاتوری بود». وی معتقد است که دولتها و بانکهای مرکزی به دنبال محدودسازی هرچه بیشتر صنعت رمزارزها به ویژه در زمینهی حریم خصوصی هستند؛ بنابراین با وضع دستورالعملهای سختگیرانه در بخش پروتکلهای شناخت مشتری(KYC) و مبارزه با پولشویی(AML) همواره به دنبال افزایش فشار بر صرافیهای رمزارزی جهت حذف رمزارزهای پیگیرگریز میباشند.
در این بین افرادی همچون جسی پاول(Jesse Powell) مدیرعامل صرافی مبادلهی رمزارز کراکن بر این باوراند که حذف رمزارزهای پیگیرگریز از طرف بیترکس هیچ ارتباطی با رویکرد دولتها نداشته و تنها بخشی از استراتژی کسب و کار این شرکت است. وی در پست توییتری اخیر خود اعلام نموده که «پایین بودن حجم مبادلهی این رمزارزها در بیترکس عامل اصلی حذف آنها بوده است».
حجم مبادلهی پایین
در حقیقت، با نگاهی به حجم مبادلهی رمزارزهای فوقالذکر در صرافی بیترکس متوجه میشوید که سطح مبادلهی مونرو(XMR)، زیکش(ZEC) و دش(DASH) در بیترکس بسیار پایین و ناچیز میباشد.
در بخشهایی از پست توییتری جسی پاول آمده است که «از طرف مقامات قانونگذار هیچ مبحث تازهای مطرح نشده است. احتمالاً، این رویکرد بیترس تنها به استراتژی کسب و کار آنها باز میگردد. گرچه خبر حذف رمزارزهای پیگیرگریز از بیترکس بسیار تعجبآور و مهم به نظر میرسد، اما با نگاهی دقیقتر به آمار حجم مبادلهی این صرافی متوجه میشویم که سهم بیترکس در حجم مبادلهی رمزارزهای فوق تقریباً صفر بوده است».
حتی اگر رویکرد بیترکس به دلیل «استراتژی کسب و کار» و پایین بودن حجم مبادله هم بوده باشد، به نظر میرسد که اخبار مربوط به این رویداد توانسته سریعاً بر روی بازار تاثیر منفی بگذارد.
نظر شما در رابطه با حذف شدن رمزارزهای پیگیرگریز از صرافیهای مبادلهی رمزارز چیست؟ آیا جنگ علیه حریم خصوصی در صنعت رمزارزها آغاز شده و دولتها در حال فشار بر روی صرافیهای رمزارزی هستند؟ نظرات خود را با تیم کوینیت به اشتراک بگذارید.