
بررسی نمودار تغییرات قیمت بیت کوین برای پیشبینی آینده
تئوری «نسبت موجودی به جریان(S2F)» را میتوان برای پاسخ به پرسشهای مطرح شده پیرامون چگونگی افزایش قیمت بیت کوین مورد استفاده قرار داد. تغییرات قیمت بیت کوین در منحنی شگفتانگیزی مشاهده میشود که در آن روند صعودی بیت کوین از زمان تولد آن در سال 2009 تاکنون اتفاق افتاده است.
این تئوری به کمک روابط ریاضی ساده تلاش میکند تا توضیح جامعی برای ارزش ذاتی بیت کوین ارائه دهد. در این ارزیابی بیت کوین به عنوان کالای کمیاب و مشابه با طلا در نظر گرفته میشود، از قوانین بازارهای مالی پیروی میکند اما سرمایهگذاری مالی تنها هدف این نوآوری را تشکیل میدهد.

اگرچه نمودار تغییرات قیمت بیت کوین در نگاه اول منحنی شکل بهنظر میرسد، اما در واقع تغییرات بلند مدت قیمت بیت کوین تقریباً خطی است. از نظر ریاضی اشکال و نمودارهای منظم را میتوان در قالب توابع مشخص نشان داد، پس از تعیین تابع نمودار قیمتی میتوان مقادیر مورد انتظار را به کمک تابع حاصل شده تعیین کرد. تئوری «موجودی به جریان» پیشبینی قیمت بیت کوین را امکانپذیر میکند. نتایج حاصل از محاسبات «موجودی به جریان» بهطور شگفتانگیزی با قیمت بیت کوین در بازارهای نقدی مبادلات مطابقت دارد. پلنبی(PlanB) خالق مُدل نسبت موجودی به جریان، برای افزایش دقت این مُدل آن را بارها به کمک اطلاعات جدید نمودار تغییرات قیمت بیت کوین تنظیم کرده است.
با این وجود، دقت نمودارهای لگاریتمی غالباً از آنچه که بنظر میرسند بسیار کمتر است؛ یعنی حتی کوچکترین انحراف نیز میتواند تفاوت زیادی در نتیجهی نهایی ایجاد کند. افرادی که با نمودارهای لگاریتمی آشنایی ندارند باید در زمان استفاده از این ابزارها بسیار محتاطانه رفتار کنند.
تئوری «نسبت موجودی به جریان» برای پیشبینی قیمت بیت کوین
در نمودار قیمت بیت کوین نیز چرخههایی وجود دارند که در آن مقاطع زمانی قیمت با مقادیر محاسبه شده مطابقت ندارد. در این شرایط تا 10 برابر انحراف از مقادیر محاسبه شده کاملاً طبیعی است. با این وجود، تاکنون تئوری دیگری برای پیشبینی مناسب قیمت بیت کوین ارائه نشده است.

جدیدترین تابعی که پلنبی برای پیشبینی قیمت بیت کوین ارائه کرده، عبارت است از:
(Dollar/BTC = e ^(3.21 * ln(SF) — 1.6
وی برای افزایش دقت نتایج ارائه شده، روش محاسبات مقادیر SF را در تابع تغییر داده است و به جای محاسبهی این عامل در دورهی روزانه از بازهی زمانی طولانیتری استفاده میکند. این اقدام وی موجب شده است که بجای تغییرات پلهای در نمودار پیشبینی قیمت بیت کوین، تغییرات به صورت سطح شیبدار تجربه شده و در نتیجه پیشبینی بهتری با استفاده از مُدل «نسبت موجودی به جریان» حاصل گردد.
اما پس از اجرای هالوینگ بیت کوین، استفاده از روش دیگری برای پیشبینی قیمت بیت کوین در کوتاه مدت پیشنهاد شده است. درک کامل دورههای تغییرات قیمت بیت کوین و دستیابی به روش پیشبینی نوسانات قیمت این دارایی اهداف روش پیشنهادی را تشکیل میدهند.
چرخههای تغییر قیمت بیت کوین
ارزش ذاتی بیت کوین بهطور پیوسته تغییر نمیکند، بلکه تغییرات قیمت بیت کوین جهشی بهنظر میرسد. با این وجود، جهش قیمت بیت کوین را به سادگی میتوان به کمک رویداد هالوینگ توضیح داد که در نتیجهی اجرای آن عرضهی بیت کوین به نصف کاهش مییابد و همچنین «محاسبات نسبت موجودی به جریان» را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
اما این پرسش مطرح میشود که چرا قیمت بیت کوین بلافاصله پس از اجرای هالوینگ به سوی سطوح جدید تغییر نمیکند؟ در نگاه نخست تاثیر اجرای هالوینگ بر نمودار قیمت بیت کوین قابل مشاهده نیست، اما بررسی دقیقتر نمودار قیمت بیت کوین تغییرات مهمی را پس از اجرای هالوینگ آشکار میسازد.
در نمودار منتشر شده توسط پلنبی الگوهای تکرار شوندهای قابل مشاهده است که در توالی هر چهار سال یکبار تکرار میشود. در حقیقت مقایسهی چرخهی پیشین تغییرات قیمتی از سال 2013 تا پایان 2017 با روند کنونی نمودار تغییرات قیمت بیت کوین، اطلاعات مفیدی را برای پیشبینی قیمت این دارایی ارائه خواهد کرد.
در صورتی که سطح کمینهی قیمت بیت کوین را به عنوان نقطهی مرجع در نظر بگیریم، امکان تقسیم سیکلهای تغییرات قیمت بیت کوین به دو فاز مجزا(مرحلهی رشد و مرحلهی اصلاح) وجود دارد. از آنجایی که بر اساس این تقسیمبندی هماکنون در فاز رشد قرار داریم، در ابتدا این مرحله را مورد بررسی قرار میدهیم.
انطباق عجیب سیکلهای قیمتی بیت کوین
در صورتی که نمودار تغییرات قیمت بیت کوین را از سال 2018 تاکنون در نظر بگیریم و این سیکل را با چرخهی پیشین تغییرات قیمت بیت کوین(از سال 2014 تا 2018) مقایسه کنیم، شباهت هر دو چرخه آشکار میگردد. اگر سطوح قیمتی سیکل قبلی بیت کوین را در عدد 17.5 ضرب کنیم و سپس کل نمودار را 1399 روز(تفاوت زمانی اجرای هالوینگهای شبکهی بیت کوین) شیفت دهیم، نمودارها به خوبی بر یکدیگر منطبق میگردند.

نتیجهی این مقایسه شباهت شگفتانگیزی را در نمودار تغییرات قیمت بیت کوین آشکار میسازد. اگرچه قیمت بیت کوین در طی سال 2019 در سطوح قیمتی نسبتاً اغراق آمیزی قرار گرفته بود اما هر دو نمودار مجدداً در سال 2020 بر یکدیگر منطبق شدهاند. شباهتها و تفاوتهای دو چرخه از تغییرات قیمت بیت کوین قابل بررسی است.
تاثیر اجرای هالوینگ بر منحنی تغییرات قیمت بیت کوین
تفاوت چرخههای قیمت بیت کوین در نمودار شکل بالا قابل مشاهده است. این نمودار نشان میدهد که پیش از اجرای هر هالوینگ قیمت بیت کوین در سطوح تقریباً یکنواختی قرار داشته است اما پس از اجرای هالوینگ قیمت این دارایی به شدت افزایش یافته است. در نتیجه، تغییرات قیمت بیت کوین پیش از اجرای هالوینگ را میتوان بهصورت خط مستقیم نشان داد(خط آبی کمرنگ) اما پس از اجرای هالوینگ تغییرات بیت کوین بر منحنی سهمیوار منطبق میگردد(منحنی سبز).
تعیین رابطهی ریاضی برای نمودار سهموی پس از اجرای هالوینگ بیت کوین بسیار پیچیده است و تابع نمایی به تنهایی قادر به نمایندگی نمودار قیمت بیت کوین نخواهد بود بلکه تنها تابع رشد نمایی دوبل(مضاعف) نتیجهی مطلوب را ارائه میکند. برای درک سادهتر این واقعیت میتوان نرخ بهره را به عنوان مثال مطرح کرد: «نرخ رشد نمایی تنها نرخ بهرهی ثابت را نمایندگی میکند، در حالی که نرخ رشد مضاعف افرایش نرخ بهره را بهطور نمایی نشان میدهد.» در نتیجه به فرمول دیگری برای تغییرات قیمت بیت کوین دست خواهیم یافت:
(Dollar/BTC = $/BTC(at halving) * e^(ln(a) t * (ln(b) t + 1
در این رابطه a نرخ رشد ثابت پیش از اجرای هالوینگ، b تغییر ناشی از کمیابی و شرایط بازار بیت کوین و t زمان را نمایندگی میکنند.
تشخیص حباب و سطوح کمینه بر اساس منحنی پیشبینی تغییرات
در نمودار ارائه شده، پس از اجرای هالوینگهای بیت کوین افزایش اشتیاق سرمایهگذاران به خرید بیت کوین به وضوح قابل مشاهده است.
در زمان پس از اجرای هالوینگ حبابهای کوچک(Baby Bubbles) و سقوطهای خفیف(Mini Crashes) نیز قابل مشاهده است که افزایش و یا کاهش اغراقآمیز قیمت بیت کوین را نمایندگی میکنند. شکلگیری حباب و سپس از بین رفتن آنها نوسانات قیمت بیت کوین را به همراه دارد.
این واقعیت در دادههای ارائه شده توسط پلنبی نیز قابل مشاهده است؛ در حقیقت ایجاد اختلاف قابل توجه میان مقادیر قیمت بیت کوین در بازار نقدی و مقادیر پیشبینی شده در نهایت با ترکیدن حباب و بازگشت قیمت به سطوح مورد انتظار تجربه میگردد.
خوشبختانه سقوطهای بیت کوین در مقایسه با تغییرات قیمت بیت کوین در طول چهار سال کوچک بهنظر میرسند اما بر اساس ادعای پلنبی قیمت بیت کوین پس از ترکیدن حباب ممکن است تا 80 درصد کاهش یابد.
نتیجهگیری
پیشبینی دقیق قیمت بیت کوین یکی از مهمترین چالشهای هر تحلیلگری محسوب میشود که در این میان روشهای متنوعی نیز برای پیشبینی دقیق تغییرات قیمت ارائه شده است. اما هیچ روشی بهطور قطعی قادر به تعیین حداکثر قیمت بیت کوین نیست.
بر اساس تئوری «نسبت موجودی به جریان» قیمت بیت کوین تا پایان سال آتی به 85 تا 100 هزار دلار خواهد رسید. اما باید توجه داشته باشیم که بسیاری از تحلیلهای ارائه شده قادر به در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین نیستند و در صورت تغییر شرایط امکان تجربهی شرایط متفاوت نیز وجود خواهد داشت.
نظر شما نسبت به شباهت نمودار کنونی تغییرات قیمت بیت کوین نسبت به چرخهی صعودی پیشین بیت کوین چیست؟ آیا در آینده نیز قیمت بیت کوین پس از تجربهی هر رویداد هالوینگ به شدت افزایش خواهد یافت؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما در میان بگذارید.