- به دلیل تجربهی اخیر قطعی برق در نقاط مختلف کشور، فعالیت ماینرها مورد توجه شرکت برق قرار گرفته است. در همین زمان انتشار قبض برق منتصب به بزرگترین مزرعهی استخراج رمزارز در کشور توجه رسانهها را جلب کرده است. این قبض نشان میدهد که مزرعهی ایرانی-چینی به تنهایی ۲۳ درصد از کل انرژی الکتریکی مصرفی صنعت ماینینگ که توسط شرکت برق برآورد شده است را تشکیل میدهد. همچنین نشان میدهد که ۴۶ درصد از ظرفیت انرژی الکتریکی فارمهای مجاز استخراج رمزارز توسط این مزرعه خریداری شده است.
قبض برق بزرگترین فارم استخراج رمزارز در ایران
در حالی که شرکت برق سهم ماینرها از انرژی الکتریکی تولید شده در نیروگاهها را ناچیز ارزیابی کرده است، خاموشیهای اخیر موجب شده است تا فعالیت ماینرها مورد توجه رسانهها قرار بگیرد. رویکرد قانونگذاری موجب شده است تا فعالیت ماینرها در ایران به دو دستهی مجاز و غیرمجاز تقسیمبندی گردد و بر اساس اظهارات سخنگوی صنعت برق کشور سهم هر دو دسته با یکدیگر برابر است(تقریباً 300 مگاوات).
در همین زمان تصویر قبض منتصب به فعالیت یکی از فارمهای مجاز استخراج رمزارز در کشور منتشر شده است. مبلغ بدهی این قبض 40 میلیارد تومان گزارش شده است که بحث گستردهای را نیز پیرامون این موضوع به همراه داشته است.
شرکت برق منطقهای کرمان در واکنش به انتشار تصویر این قبض اطلاعیهای را در چند بند منتشر کرد:
- این مزرعه با سرمایهگذاری مشترک ایران و چین تاسیس شده است و مجوز فعالیت خود را از وزارت صمت دریافت کرده است و بر اساس آیین نامهی تکمیلی تعرفهی برق به شبکه متصل شده است.
- هزینهی برق مصرفی این مزرعه بر اساس مقررات تامین برق مراکز استخراج رمزارز با تعرفهی صادراتی محاسبه میگردد که در ماههای گرم سال ضریب 2 و در سایر ماههای سال با ضریب 0.5 در این تعرفه اعمال میگردد.
- صورتحساب دورهی هشتم این مشترک در سال 99 بدهکاری دورهی قبلی را نیز شامل میگردد که تعرفهی تاخیر در پرداخت را نیز شامل میگردد و در صورت خودداری مشترک از پرداخت قبض از طریق روشهای قانونی برای وصول مطالبات اقدام خواهد شد.
- با توجه به محدودیت ایجاد شده به دلیل کمبود سوخت نیروگاهها و به منظور حفظ پایداری شبکه مشترکین صنعتی ملزم به کاهش توان مصرفی خود شدهاند. در همین راستا برق بزرگترین مشترک استخراج رمزارز کشور از تاریخ بیست و چهارم دی 99 بهطور کامل قطع شده است.
توقف موقتی فعالیت مزارع استخراج رمزارز
صورتحساب منتشر شده توان الکتریکی خریداری شده توسط این مزرعهی چینی-ایرانی را 140 هزار کیلووات ساعت(معادل 140 مگاوات) نشان میدهد. در حقیقت مزرعهی ایرانی-چینی به تنهایی 23 درصد از کل انرژی الکتریکی مصرفی برآورده شده برای صنعت ماینینگ(600 مگاوات) را تشکیل میدهد. همچنین نشان میدهد که 46 درصد از ظرفیت انرژی الکتریکی فارمهای مجاز استخراج رمزارز(300 مگاوات) توسط این مزرعه مورد استفاده قرار میگیرد.
محمد حسن متولی زاده؛ مدیرعامل شرکت توانیر اخیراً از توقف دو هفتهای فعالیت ماینرهای مجاز و همچنین برخورد با فعالیت ماینرهای غیرمجاز خبر داده است. در همین راستا و بر اساس گزارش کوینیت فعالیت این مزرعه نیز در روز بیست و چهارم دی ماه موقتاً متوقف شده است.
بررسی کوینیت نشان میدهد که در پی توقف فعالیت مزارع استخراج رمزارز کشور، هشریت شبکهی بیت کوین که در روز سیزدهم ژانویه(بیست و چهارم دی) به سطح بیشینهی جدید خود در محدودهی 151.697 اگزاهش بر ثانیه(EH/S) رسیده بود، پس از این تاریخ بهطور محسوسی کاهش یافته است بهطوری که هشریت شبکهی بیت کوین هماکنون در محدودهی 149/885 اگزاهش برثانیه قرار گرفته است.
نظر شما نسبت به قبض برق بزرگترین مزرعهی استخراج رمزارز کشور چیست؟ آیا میتوان از فعالیت ماینرها و سرمایهگذاری بخش خصوصی برای گسترش نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور استفاده کرد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.