سرمایهگذاری خارجی در صنعت استخراج رمزارز ایران
علی رضا هادی؛ مدیرکل دفتر امور طرحهای وزارت صنعت، معدن و تجارت(صمت) تعداد سرمایهگذاران خارجی صنعت استخراج رمزارز را در مقابل سرمایهگذاران ایرانی این صنعت ناچیز عنوان کرد اما بر اساس گزارش وزارت نیرو 45 درصد قرارداد تامین برق صادراتی استخراج رمزارز معادل 140 مگاوات به سرمایهگذاران خارجی تعلق دارد.
هادی اظهار داشت که صدور مجوز تاسیس فارم استخراج رمزارز از بیست و هشتم آبان سال 98 در سامانهی بهینیاب آغاز شده و تاکنون 1380 مجوز تاسیس فارم استخراج رمزارز نیز صادر شده است تا ماینرها پس از فرآهم ساختن تجهیزات و زیرساختهای مورد نیاز پروانهی بهرهبرداری را برای آغاز فعالیت دریافت کنند، اما تاکنون هیچ یک از متقاضیان پروانهی بهرهبرداری را دریافت نکردهاند.
وی اظهار داشت که دریافت مجوز درسامانهی بهینیاب تنها برای سرمایهگذارانی امکانپذیر است که شناسهی ملی را در اختیار دارند. بر اساس دستورالعمل صدور مجوز استخراج رمزارز سرمایهگذاران خارجی به عنوان شخصیت حقوقی امکان سرمایهگذاری در این حوزه را دارند.
در حالی که بر اساس اطلاعات سامانهی بهینیاب وزارت صمت تعداد متقاضیان خارجی در مقابل تعداد متقاضیان ایرانی استخراج رمزارز ناچیز است، گزارش وزارت نیرو نشان میدهد که سرمایهگذاران خارجی 45 درصد از ظرفیت انشعاب ماینرهای دارای مجوز را تشکیل میدهند. برآیند دادهها نشان میدهد که سرمایهگذاران خارجی در مقیاس وسیعتری نسبت به ماینرهای ایرانی فعالیت میکنند. این نتیجهگیری با توجه به قبض برق بزرگترین فارم استخراج رمزارز کشور توجیهپذیر است.
صدور مجوز استخراج رمزارز به تفکیک هر استان
مدیرکل دفتر امور طرحهای وزارت صمت به قیمت برق مصرفی ماینرها نیز اشاره کرد. بر اساس گزارش کوینیت وزارت نیرو نرخ برق مصرفی ماینرها را برابر با متوسط نرخ صادراتی درنظر گرفته است؛ یعنی تعرفهی برق مصرفی ماینرها بهطور متوسط 965 تومان به ازای هر کیلووات ساعت اعلام شده است(14 برابر تعرفهی برخ صنعتی) با این وجود در ماههای سرد سال نرخ انرژی الکتریکی مصرفی ماینرها با اعمال تخفیف 480 تومان(بیش از 7 برابر نرخ برق صنعتی) محاسبه میگردد.
هادی در ادامه گزارشی را در رابطه با صدور جواز تاسیس فارم به تفکیک هر استان ارائه کرد. بر همین اساس استانهای خراسان رضوی251 مجوز(18 درصد کل مجوزها)، تهران 148 مجوز(11 درصد کل مجوزها)، زنجان 109 مجوز(8 درصد کل مجوزها)، آذربایجان شرقی 108 مجوز(8 درصد کل مجوزها)، آذربایجان غربی 95 مجوز(7 درصد کل مجوزها) را تشکیل میدهند.
وی در واکنش به انتقاد نسبت به پیچیدگی فرآیند دریافت مجوز تاسیس فارم استخراج رمزارز اظهار داشت که صدور مجوز استخراج بیت کوین بهطور کاملاً الکترونیکی و از طریق سامانهی بهینیاب بهسهولت امکانپذیر است.
نظر شما نسبت به اظهارات اخیر مدیرکل دفتر امور طرحهای وزارت صمت چیست؟ آیا تعرفهی برق صادراتی میتواند محرک سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در کشور گردد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما در میان بگذارید.