
- چند روز قبل گزارشاتی منتشر شد که نشان میداد صرافی مبادلهی رمزارز تودکس(Thodex که مقر اصلی آن در کشور ترکیه واقع شده است) به صورت ناگهانی تمامی خدمات رمزارزی خود را متوقف کرده و دسترسی کاربران به حسابهای کاربری را هم مسدود کرده است. درحالیکه سرنوشت دارایی ۴۰۰ هزار کاربر صرافی تودکس همچنان نامشخص بوده و مدیرعامل این پلتفرم هم به خارج از کشور گریخته است، گزارشات دیگری منتشر شده که نشان میدهد دومین صرافی بزرگ این کشور یعنی وِبیتکوین(VBitcoin) هم بهصورت ناگهانی فعالیت خود را متوقف و دسترسی کاربران به سرمایههایشان را مسدود کرده است. پس از افزایش ناگهانی تورم در ترکیه و کاهش قدرت خرید ارز ملی، شهروندان این کشور به صنعت رمزارزها روی آوردهاند تا سرمایهی خود را در برابر مسائل اقتصادی ایمن سازند، اما نبود یک چهارچوب نظارتی منسجم باعث شده تا مردم شاهد کلاهبرداری و از دست رفتن داراییهای رمزارزی خود باشند.
کلاهبرداری در روز روشن!
یک صرافی مبادلهی رمزارز مستقر در ترکیه به صورت ناگهانی آفلاین شده و فعالیتهای مبادلاتی خود را متوقف کرده است. این درحالیست که به نظر میرسد مدیر اجرایی این پلتفرم هم ناپدید شده و سرمایهی هزاران مبادلهگر صنعت رمزارز در حسابهای این صرافی مسدود شده است.
طبق بیانیهی منتشر شده در وبسایت رسمی تودکس(Thodex) یک صرافی مبادلهی رمزارز فعال در ترکیه، چند روز قبل با اعلام «رسیدگی به نوسان غیرطبیعی حسابهای شرکت» به طور موقت فعالیتهای مبادلاتی خود را غیرفعال کرد.
گزارشات رسانههای محلی حاکی از آن است که فاروک فاتح اوزر(Faruk Fatih Ozer) بنیانگذار صرافی تودکس پس از این رویداد سریعاً به کشور آلبانی گریخته و نزدیک به ۲ میلیارد دلار دارایی رمزارزی مشتریان این پلتفرم را هم با خود به همراه برده است. خبرگزاری دمیرورن نیز ساعاتی قبل عکسی از فاتح اوزر منتشر نموده و ادعا کرده است که وی در این عکس در حال ترک فرودگاه استانبول به مقصد یک کشور خارجی میباشد.
وکیلی که علیه آقای اوزر شکایت کیفری مطرح کرده است، اعلام نموده که صرافی مبادلهی رمزارز تودکس بالغ بر ۴۰۰ هزار کاربر داشته که در این میان نزدیک به ۳۹۰ هزار نفر از آنها فعال بودهاند. با این حال، فاتح اوزر با انتشار بیانیهای اعلام نموده که این پلتفرم مبادلهی رمزارز تنها ۳۰ هزار کاربر داشته و مفقودی سرمایهی ۲ میلیارد دلاری کاربران نیز «بیاساس» میباشد.
برخی مقامات این پلتفرم دستگیر شدهاند
طبق گزارشات منتشر شده توسط آژانس خبر نادولو(Anadolu)، مقامات ترکیه اکنون با صدور حکمی بینالمللی خواستار دستگیری فاروک فاتح اوزر شدهاند. این خبرگزاری دولتی اعلام نموده که پلیش کشور ترکیه تا به این لحظه ۶۲ نفر را در هشت شهر مختلف از جمله استانبول بازداشت کرده است.
هزاران کاربر صرافی مبادلهی رمزارز تودکس علیه این شرکت شکایت خود را مطرح کرده و سرمایهگذاران اعلام کردهاند که قادر به دسترسی به حساب کاربری و داراییهای رمزارزی خود نیستند. این درحالیست که تعداد قابل توجهی از شهروندان کشور ترکیه به دلیل مواجه با تورم سرسامآور و کاهش چشمگیر ارزش پول ملی طی ماههای گذشته به صنعت رمزارزها روی آورده و این پلتفرم به عنوان معتبرترین صرافی مستقر در ترکیه استفاده کردهاند.
ناپدید شدن سرمایهی کاربران صرافی تودکس درحالیست که این پلتفرم مشهور طی هفتههای گذشته به کاربران تازهوارد خود رمزارز داژکوین(DOGE) رایگان هدیه میداد. این صرافی طی چندین گزارش اعلام کرده بود که بالغ بر ۴ میلیون دلار رمزارز داژکوین به کاربران تازه وارد خود هدیه داده است، درحالیکه کاربران اذعان داشتند هیچگونه رمزارزی دریافت نکردهاند.
تا به این لحظه هیچ یک از مقامات صرافی تودکس به سوالات و مسائل ایجاد شده طی چند روز گذشته پاسخی ندادهاند.
دومین صرافی هم ناپدید شد
گزارشات منتشر شده در رابطه با پلتفرم تودکس درحالیست که برخی منابع از توقف فعالیتهای یک صرافی دیگر خبر میدهند.
صرافی ترکی وِبیتکوین(VBitcoin) هم بهصورت ناگهانی فعالیت خود را متوقف و دسترسی کاربران به سرمایههایشان را مسدود کرده است.
وبیتکوین در بیانیهای که بهمحض ورود به این وبسایت نمایش میدهد، اعلام کرده است که اتفاقات اخیر بهدلیل مشکلات مالی رخ داده است.
این صرافی در ادامه قول داد تا بهزودی اطلاعات بیشتری را در مورد این توقف فعالیت منتشر کند.
به چهارچوب قانونی نیاز داریم!
اینگونه رویدادها یادآور عدم اطمینان قانونی و یک چهارچوب نظارتی منسجم در صنعت رمزارزهاست. گرچه برخی کشورها به دنبال معرفی مجموعه قوانین و مقررات مرتبط با داراییهای رمزارزی جهت هدف قرار دادن این نوع کلاس دارایی و کسب و کارهای مرتبط بوده و سعی میکنند وضعیت نظارتی موجود را تقویب کنند، اما صنعت رمزارزها مانند سایر بازارهای مالی موجود در جهان از مانیتورینگ و نظارت کافی برخوردار نبوده و همین مسئله باعث شکلگیری تعداد قابل توجهی فعالیت غیرقانونی و افزایش آمار کلاهبرداری شده است.
بانک مرکزی کشور ترکیه نیز چند هفته قبل استفاده از داراییهای رمزارز برای خرید و فروش هرگونه کالا و خدمات داخلی را ممنوع اعلام کرده بود. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور نیز خواستار تنظیم سریع قوانین سوئیفت شد و در رابطه با افزایش آمار مربوط به «طرحهای هرمی» در بازار نوظهور رمزارزها هشدار داد.
البته اینگونه مسائل در سراسر جهان وجود داشته و نمیتوان آن را به منطقهای خاص مرتبط دانست. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۹ مدیرعامل صرافی رمزارزی کوادریگا(QuadrigaCX) به دلیل بیماری زمینهای فوت کرد و باعث شد تا این صرافی کانادایی ورشکست اعلام شود، زیرا به گفتهی مقامات معادل میلیاردها دلار دارایی رمزارزی کاربران این پلتفرم در یک کیفپول سرد ذخیرهسازی شده که تنها او دسترسی به آن داشته است.
نظر شما در رابطه با اینگونه رویدادها و راهکارهای مقابله با اینگونه حوادث چیست؟ آیا ایجاد یک چهارچوب قانونی منسجم میتواند از وقوع چنین مواردی جلوگیری به عمل آورد؟ نظرات و پیشنهادات خود را با تیم کوینیت به اشتراک بگذارید.