- بانک مرکزی اسرائیل اخیراً سندی را منتشر کرده است که در آن ویژگیهای نسخهی دیجیتالی ارز شِکِل(Digital Shekel) تشریح شده است. در پیشنویس طراح اولیهی انتشار ارز دیجیتالی شِکِل اعلام شده است که این ارز با واسطهی موسسات مالی و اعتباری و سیستمهای پرداخت به مردم عرضه خواهد شد. همچنین اعلام کرده است که همچنین برای پشتیبانی از سیستم پرداخت این کشور، به انتشار پول نقد به شکل اسکناس و سکه ادامه خواهد داد.
طرح اولیهی بانک مرکزی اسرائیل برای انتشار ارز دیجیتالی شِکِل منتشر شد
بانک مرکزی اسرائیل در روز سهشنبه اعلام کرد که در حال آمادهسازی طرح «برنامهی عملیاتی» برای انتشار ارز دیجیتالی شِکِل(Digital Shekel) است. شِکِل واحد پول رسمی اسرائیل محسوب میشود و بر اساس ادعای بانک مرکزی اسرائیل مزایای انتشار چنین ارزی از هزینهها و ریسکهای احتمالی بیشتر است.
بانک مرکزی اسرائیل تاکید کرد تا زمانی که تقاضا از سوی مردم وجود داشته باشد و همچنین برای پشتیبانی از سیستم پرداخت این کشور، به انتشار پول نقد به شکل اسکناس و سکه ادامه خواهد داد.
یک کمیتهی راهبردی برای آمادهسازی شرایط انتشار ارز دیجیتالی بانک مرکزی اسرائیل تحت هدایت امیر یارون(Amir Yaron)؛ رئیس این بانک ایجاد شده است. کمیتهی راهبردی بانک مرکزی اسرائیل تاکنون یک مُدل اولیه از طرح ارز دیجیتالی خود را ارائه کرده است.
بانکهای مرکزی جهان با مشاهدهی موفقیت رمزارزها به عنوان ابزارهای کارآمد برای مبادلات مالی تلاش میکنند نسخهی دیجیتالی و متمرکز ارز سنتی خود را بهصورت کنترل شده منتشر کنند.
مشارکت بانکهای تجاری و موسسات مالی
مُدلی که توسط بانک اسرائیل ارائه شده است، رویکرد دولایه با مشارکت بخش خصوصی(شامل بانکها، شرکتهای اعتباری، شرکتهای فناوری و …) به همراه بانک مرکزی را برای ساخت ارز دیجیتالی شِکِل پیشنهاد میکند. در نتیجه بنظر میرسد که بانک مرکزی اسرائیل قصد دارد ارز دیجیتالی خودش را از طریق موسسات واسط به مردم ارائه کند و روش ارائهی مستقیم ارز دیجیتالی بانک مرکزی به مردم را انتخاب نکرده است. در نتیجه موسسات مالی و اعتباری وظیفهی ایجاد برنامههای مورد نیاز برای استفاده از ارز دیجیتالی بانک مرکزی را بر عهده خواهند داشت.
ویژگیهای ارز الکترونیکی بانک مرکزی اسرائیل
در این مرحله فناوری مورد استفاده برای ساخت شِکِل دیجیتالی مشخص نشده است و بانک مرکزی اسرائیل دو گزینهی استفاده از فناوری دفتر کل توزیع شده(DLT) و یا فناوری ثبت مرکزی دادهها را در اختیار دارد.
بر اساس مُدل ارائه شده، تبدیل بلادرنگ بین شِکِل دیجیتالی و روشهای کنونی و رایج پرداخت در اسرائیل امکانپذیر خواهد بود، همچنین در این سیستم امکان تبدیل ارزهای خارجی نیز در نظر گرفته شده است.
در مُدل ارائه شده امکان استفاده از شِکِل دیجیتالی با استفاده از تلفنهمراه و ابزارهای سادهتری همانند دستگاههای الکترونیکی ساده و ابزارهای پرداخت آفلاین از طریق ارسال کُدهای دیجیتالی وجود خواهد داشت.
ویژگی حفاظت کامل از حریم خصوصی ارائه نخواهد شد
ارز دیجیتالی بانک مرکزی اسرائیل طوری طراحی خواهد شد که قوانین مبارزه با پولشویی(AML) را برآورده ساخته و با تلاش اسرائیل برای محاسبه و اخذ مالیات از شهروندان خود تداخل نکند. در نتیجه برخلاف رمزارزها، امکان حفظ حریم خصوصی مطلق و فعالیت ناشناس با استفاده از شِکِل دیجیتالی وجود نخواهد داشت اما ارائهی سطوحی از حریم خصوصی در این سیستم امکانپذیر خواهد بود.
بانک مرکزی اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که از سال 2017 تاکنون طرح انتشار ارز دیجیتالی بانک مرکزی خود را بررسی میکند و «پیشنویس مُدل ارائه شده چهارچوبی را برای بحث و بررسیهای آتی توسط تیمهای کاری ایجاد میکند.»
نظر شما نسبت به تلاش بانک مرکزی اسرائیل برای انتشار ارز دیجیتالی خود چیست؟ آیا در آینده تمامی بانکهای مرکزی جهان ارز دیجیتالی خود را به عنوان روش پرداخت کارامد توسعه خواهند داد؟ نظر خود را به صورت کامنت با ما درمیان بگذارید.