شهروندان سیرالئون در تاریخ 7 مارچ 2018 به پای صندوق های انتخابات رفتند اما این بار انتخابات متفاوت با دفعات گذشته بود: برای اولین بار 70% رای جمع آوری شده به وسیله تکنولوژی بلاکچین انجام شد که اولین استفاده عملی از این تکنولوژی بر مبنای چنین سناریویی بوده است.
این تکنولوژی بوسیله لئوناردو گامار “Leonardo Gammar” از شرکت آگورا “Agora” خلق شده است که بصورت نامحسوس رای ها را بر روی بلاکچین ذخیره سازی می کند. اطلاعات ثبت شده بر روی بلاکچین غیر قابل نفوذ خواهد بود و بهمین دلیل، نتیجه لحظه ای برای همه قابل دسترس خواهد بود و با پایان رای گیری بسرعت نتیجه انتخابات اعلام می گردد.
رای های نامحسوس بر روی بلاکچین آگورا ذخیره میشود و دسترسی عمومی به تعداد و شمارش و اعتبار رای های جمع آوری شده وجود دارد. آقای گامار اضافه کرد:
این اولین باری است که یک انتخابات دولتی از تکنولوژی بلاکچین استفاده میکند. Leonard Gammar
سیرالئون در تلاش است تا در انتخابات پیوسته محیط قابل اعتمادی برای رای دهندگان ایجاد کند. بخصوص نگاهی که در آینده به این انتخابات می تواند ایجاد شود را مد نظر قرار داده است. بوسیله بلاکچین رای های درون صندوق ها و نتیجه انتخابات غیر قابل نفوذ خواهد بود و این کشور امیدوار است که انتخابات را صحیح و قانونی برگزار کند و از کنار رانده شدن احزاب مخالف دولت جلوگیری کند.
این تصمیم چرا جالب است؟ با اینکه این تنها کمی بیش از صحت ایده است (اشاره به ساختاری در فناوری بلاکچین بنام Proof of Concept) اما این لیست کاملی از رای های ذخیره شده نیست بلکه میزانی برای دیده شدن تفاوت رای ها بطور کلی است. بسیار جذاب است که این تکنولوژی در سیرالئون اجرایی شده است. کشوری با 7.4 میلیون نفر جمعیت. هدف نهایی کاهش قیمت برگذاری انتخابات است که نیازی به مصرف کاغذ در آن نیست و همچنین فساد در رای گیری را کاهش میدهد.
آقای گامار اما ارزش واقعی را در غیر متمرکز بودن سیستم ها می داند.
ما تنها شرکت در دنیا هستیم که بستر رای گیری بر پایه تکنولوژی بلاکچین را بصورت تماماً عملی خلق کرده ایم. دیگر ماشینها و ابزارهای الکترونیکی رای گیری و انتخابات همانند جعبه های بلوکی عمل می کنند و از لحاظ امنیتی امکان نفوذ به آنها وجود دارد. به همین دلیل است که بسیاری از ایالت های آمریکا و کشورهای دیگر دوباره شروع به استفاده از کاغذ برای انتخابات کرده اند. او اضافه کرد:
اگر باور داشته باشید که دولت ها تا 50 سال دیگر به شکلی از انتخابات الکترونیکی بهره ببرند، در این صورت بلاکچین تنها تکنولوژی ای است که خلق شده است و قادر است تا کاملاً شفاف و انتها به انتها (end-to-end) قابل رهگیری باشد و پاسخی از آینده برای این چالش است. Leonardo Gammar
یک انتخابات در یک کشور نمیتواند ایجاد کننده یک جنبش باشد، با این حال گامار و تیمش به فکر گسترش و انتشار محصولشان به دیگر کشورهای آفریقایی و به مرور زمان به تمامی دنیا هستند.
در رابطه با انتخابات برگزار شده پیروز نهایی میدان نامشخص است و قرار است مرحله دوم (حذفی) در تاریخ 27 مارچ برگزار شود. فردی که برنده نهایی این انتخاب شود پس از رئیس جمهور ارنست بای کورونا که یک دهه از بقدرت رسیدنش می گذرد قدرت را به دست خواهد آورد.